Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ten wierzący gość

Wiara w Boga - tak lub nie i dlaczego.

Polecane posty

Gość Sylwia 00000000
ja mam wiecej lat od Ciebie

Gość Ten wierzący gość
trelemorelelalala - wybacz ale straszne glupoty piszesz. I nie chodzi mi o to czy wierzysz czy nie.

trelemorelelalala -> akurat "Nowy Testament" to nic innego jak "ewolucja" mitologi egipskiej (ciekawe czemu ją tak pobieżnie wykładają w szkołach). Postać Jezusa Chrystusa jest niemal identyczna z postacią Horusa ;]

Gość wertwywy
Levviatan Patrz wyżej na 1 stronie tam znajdziesz moją "specyficzną" definicję boga :D

Gość wertwywy
ja mam wiecej lat od Ciebie Tak myślałem i tu jest ten problem .....:D

wertwywy -> myślisz się z tym udowadnianiem czy jest czy nie. tu nie o to chodzi, tu chodzi o zdefiniowanie kim/czym jest bóg

Gość wertwywy
po za tym z tego co napisane jest w bibli to bog jest dla mnie czesto egoistycznym despota i ma innych wiele złych cech jak na "doskonałego"

Gość wertwywy
wertwywy -> myślisz się z tym udowadnianiem czy jest czy nie. tu nie o to chodzi, tu chodzi o zdefiniowanie kim/czym jest bóg Hmm...jest bujdą wymyslonym tworem stworzonym do manipulacji i straszenia zabobonnych ludzi....

Levviatan - mówiłam raczej o ateistach próbujących nam wybić boga z głowy. (nie mówię tu tylko o kafe) ale ogólnie każdy próbuje przekonać innych do swoich racji... tak sie nie da. Każdy ma swoje zdanie

Gość cherubin007
wertwywy, KURDUPELKA85, mmmmaaaaaaaaaa, trelemorelelalala co mozna o was powiedziec, jestescie siebie warci debile. Piszecie takie pierdoly ze az glowa boli. Pewnie dlatego ze jestescie jeszce mlodymi gowno wiedzacymi ludzmi bez wyobrazni, macie klapki na oczach i zle pojmujecie swiat. tak czy siak zal mi takich jak wy zalosne robaczki haha

Gość Ten wierzący gość
Ale prosilem zeby sie nie wyzywac. Nikt nikogo nie probuje przekonywac do swoich racji. Chodzi tylko o kulturalne wypowiedzenie sie na ten temat.

Gość wertwywy
Czy dlatego ze tego nie potrzebujecie i/lub nie chcecie zeby wiara was jakos ograniczala czy poprostu nie wierzycie bo tak. Ja nie wierze ponieważ uważam że boga nie ma a nawet jeśli by był załóżmy tak to jaki jest to bóg ? dobry ? czyżby ? czy dobry bóg pozwala na zło ? a nawet jak nie pozwala to nie reaguje wystawia nas na próby testując jak króliki doświadczalne ? :D dla mnie to śmieszne A najlepsza jest wizja raju i śpiewanie wieczne na jego cześć .....szczerze nie chiało by mi ssię śpiewać całą wieczność na jego czść .... Nie wiara raczje nie ogranicza najwyżej tylko trochę tak uważam jedyny plus to taki że religia nadaje "moralność" to znaczy jak mamy słusznie postępować to jest dobre ale z drugiej strony religia zabiła już mnóstwo ludzi .....gdy by jej nie był nie był by wojen ...

Wierze. Chodzę do kościoła tylko jak mam taką potrzebę. Bóg,rozmowy z Nim są dla mnie ważne. Staram się docierać w pewien sposób do osób które przestały wierzyć albo szukają jakiś zaprzeczeń istnienia Boga. Wiem że Bóg istnieje. W życiu spotkało mnie już tyle różnych rzeczy,mogłabym o nich opowiadać... Myślę że aby uwierzyć trzeba w pewien sposób dorosnąć.Moim zdaniem nie ma prawdziwych ateistów.

Gość cherubin007
tak czy siak pojmujecie go w chujowy sposob. A ty pierdolisz farmazony. Przeczytaj Biblie i zastanow sie nad tym wszystkim, otworz umysl to wtedy moze cos ci sie rozjasni. Bo narazie jestes tępą osoba.

Gość wertwywy
cherubin007 Przeproś ukłoń się wszystkim i wyjdź imbecylu

Gość cherubin007
jestem brevvik 2 hahahahaha

Gość wierzaca ja
w Biblii jest wyraznie napisane ze Bog jest jedynym ojcem i on kazal sie tak nazywac a np papiez to 1wszy ojciec swiety i ksieza kaza do siebie mowic ojcze. i co wy na to?

Gość Ten wierzący gość
wertwywy - owszem Bog nas testuje. Taki jest jego plan. To jeden wielki test trwajacy juz od wyrzucenia Adama i Ewy z raju. A dlaczego Bog ma reagowac na zło na swiecie. Przeciez zło to wina ludzi a nie jego. W koncu Bog dal nam wolna wole wiec po co ma sie wtracac .

Gość wertwywy
wertwywy. To że są wojny to wina ludzi którzy sobie coś uroją a nie samego Boga Mylisz się tak ludzie też ponoszą tu winę ale jak by tego nie było to nie było by powodu a tak to muzłumanie wysadzają się w centrach metrach i takich tam zabijając wiilu ludzi a debilna europa jeszcze wpuszcza tych fanatyków by mogli jeszcze trochę nazabijać heja

Gość wertwywy
to religia wypacza umysł ludzi jak młody człowiek możę nie być wypaczony jak ledwo nauczy się chodzić a ci mo już mówią że ten umarł na krzyżu za nasze grzechy i napychają głowy zbędnymi modlitwami ....paranoja

Gość wertwywy
wertwywy - owszem Bog nas testuje. Taki jest jego plan. To jeden wielki test trwajacy juz od wyrzucenia Adama i Ewy z raju. A dlaczego Bog ma reagowac na zło na swiecie. Przeciez zło to wina ludzi a nie jego. W koncu Bog dal nam wolna wole wiec po co ma sie wtracac . Skoro bóg stworzył świat to zło jest jego częścia

Gość Ten wierzący gość
wertwywy i myslisz ze gdyby nie bylo religii i wiary w takiego lub innego Boga to ludzie nie zabijaliby sie i na swiecie panowalby pokoj itp. Ja mysle ze byloby jeszcze gorzej.

Gość Popieram go !
wertwywy Masz rację

Gość Sylwia 00000000
Jezus nigdy nie opisał wyglądu Boga. Natomiast nauczał że Bóg pała wielkimi siłami : - Miłością -Nadzieją -Wiarą Jeśli byśmy sięgneli do pra dawnych rozumień zaczerpniętch z greki to oznaczałoby to: Miłość -siła łączenia Nadzieja -siła rozłączania

Gość wertwywy
wertwywy i myslisz ze gdyby nie bylo religii i wiary w takiego lub innego Boga to ludzie nie zabijaliby sie i na swiecie panowalby pokoj itp. Ja mysle ze byloby jeszcze gorzej. nie nie mysle tak ale przynajmniej musieli by się bardziej męczyć by wymyslać powody do wojen burd

Gość Mnie irytują stwierdzenia
"wierze, bo Bo nie raz mmnie wysluchal, czuje jego opieke". Toz to megalomania, czy niewinni ludzie, ktorzy umierali w meczarniach w czasie wojen nie prosili Boga o litosc iopiekę? czy byli zli? Dlaczego ich nie sluchal a ma wysluchc chocby jakas panienke z forum, ktora postanowila wymodlic sobie męza. Nie wierze, bo sie to wszytko kupy nie trzyma, Jestem szczesliwa, zyje uczciwie, staram sie robić jak najwiecej dla ludzi. Zawsze mam cel. MOzer jesst jakas sila wyzsza, ale na pewno nie taka, jaka opisuja religie, w swoim zalozeniu okrutne, nie dla dobrych ludzi.