Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jyuyuu

mam problem z urzedemskarbowym i zaden prawnik nie umie

Polecane posty

Gość jyuyuu

mi pomóc. co mam robic?

Gość jyuyuu
niech mi ktos pomoze

Gość co to za problem
opisz o co chodzi

Gość AKmam47
chyba rozumiem jaki masz problem, ponieważ w naszym pięknym kraju prawo jest interpretowane i zależne od prawnika, w jednym US powiedzą, że to jest białe ale w kolejnym US powiedzą, że to jest czarne i bądź tu zdrowy , skoro każdy chuuj na swój struuj a w przypadku darowizny to można zwariować z naszym prawem

Gość zaratustra
Ja skończyłem prawo, ale nie zajmuję się prawem finansowym

Gość ixyyyyyyyyyyy
skoro prawnicy nie potrafia to myslisz, ze domorosli prawnicy - bezrobotni kafeteriusze ci pomoga?

Gość jyuyuu
nie zlozylam zeznania podatkowego z tytulu nabycia spadku poniewaz: po pierwsze nie wiedzialam o istnieniu takiego obiowiązku a po drugie nie wiedzialam o istnieniu majątku. myslalam ze mama nie posiadala zadnego majątku. zmarla w 2010r. a o tym, ze posiadala spadek po wlasnych rodzicach(czyli moich dziadkach) dowiedzialam sie dopiero miesiac temu, porzadkujac jej stare dokumenty(znalazlam odpis postanowienie) a teraz sie dowiedzialam ze musze zaplacic podadek od 1/6 czesci tego spadku. z jakiej racji skoro ja nic nie mam z tego spadku?

Gość jyuyuu
bylam u prawnika, doradcy podatkowego i nic. moze teraz do notariusza?

Gość plus jest taki
adwokat ci nie udzielił porady?

Gość jyuyuu
adwokat kazal zaniesc mi odpis postsnowienia do urzedu skarbowego w poznaniu, a ze majatek znajduje sie na pomorzu to US w Poznaniu przekierowal sprawe do US w Kołobrzegu

Gość tygrysek xxxxx
Najbliższa linia genealogiczna nie płaci podatku od spadku (od wzbogacenia się)! Czyli jeśli twoja mama przejeła spadek po swojej mamie no to nic nie musi płacić. Tak samo Ty! Chyba że chodzi tobie o odprowadzanie podatku od gruntu

Gość AKmam47
niestety, w naszym pięknym kraju najważniejsza jest skarbówka i gdy nagle odejdzie na zawsze z naszego życia matka ojciec babcia dziadek ciotka wujek teściowa teść to na początek musi wiedzieć o tym skarbówka a urzędnicy są bezwzględni, prawem i przepisami się zastawiają i uważają, że każdy śmiertelnik musi znać swoje prawa i obowiązki , nie ważne są łzy , musisz wiedzieć ile masz podatku zapłacić , dostajesz czas na uregulowanie a gdy czas mija to US działa z procedurą i podlegasz egzekucji, łzy nikogo nie interesują , takie jest zasrane prawo

Gość żeby przejąć spadek musi być
wyrok sądu.

Gość japlecznik
tygrysek,co ty pierd ...? jak nie znasz się na temacie to się nie wypowiadaj, bo bredzisz i dziewczynie w głowie mieszasz.

Gość masz termin jakiś tam
na złożenie zawiadomienia o przejęciu spadku od chwili postanowienia sądu tzn wyroku. automatycznie to się nie dzieje bo bez wyroku nie jestes właścicielka (nową) czegoś tam.

Gość jyuyuu
nie placi podatku jezeli zlozy deklaracje w ciagu 6 miesiecy od wydania postanowienia stwierdzajacego nabycie spadku, po tym terminie jest objety ogolnymi przepisami i musi zaplacic podatek

Gość wszyscy płacxa spadek
ale jeśli najbliższa rodzina tzw pierwsi wstępni, zgłosza nabycie spadku do US to sa zwolnieni z płacenia podatku.

Gość tygrysek xxxxx
Zupełnie różnymi podatkami są: -podatek od gruntu oraz -podatek od części spadku

Gość dokładnie. od wydania
postanowienia. a tu nie ma takowego.

Gość tygrysek xxxxx
Twoja mama nabyła spadek po Babcipo upływie 6 miesięcy od daty zgonu Babci ?

Gość masz prawo przyjąc spadek
lub odmówić przyjęcia. od tego jest sąd, żeby to ustalić. to chyba prowo.

Gość tygrysek xxxxx
Postanowienie sądu jest tym samym co wyrok sądu

Gość tygrysek xxxxx
japlecznik: Powiedz co napisałam błędnego? Bo nie rozumiem ?

Gość jyuyuu
mam postanowienie, z ktorego wynika, ze nalezy mi sie 1/3 czesc spadku po mamie. mam rowniez postanowienie w ktorym pisze ze mama jest spadkobierczynia spadku po swoich rodzicach. odziedziczyla polowe gospodarstwa rolnego, zabudowanego o pow 10ha.

Gość napisałas błednie to
Najbliższa linia genealogiczna nie płaci podatku od spadku (od wzbogacenia się)! Czyli jeśli twoja mama przejeła spadek po swojej mamie no to nic nie musi płacić. o o o każdy płaci spadek. pierwsi wstępni mogą być zwolnieni a tego obowiązku jeśli w okreslonym terminie powiadomią o przyjęciu spadku

Gość autorka napisała:
a po drugie nie wiedzialam o istnieniu majątku. o o o a więc w tym postanowieniu musi być wyszczególnione co wchodzi w zakres spadku. czyli nie możesz nie wiedzieć

Gość autorka napisała:
mam postanowienie, z ktorego wynika, ze nalezy mi sie 1/3 czesc spadku po mamie o o o i tam powinno być napisane co wchodzi w zakres spadku. dokładnie. punkt po punkcie

Gość tygrysek xxxxx
marna prowokacja :(

Gość autorka napisała:
po pierwsze nie wiedzialam o istnieniu takiego obiowiązku o o o nieznajomość prawa nie zwalnia od jego stosowania

Gość tygrysek xxxxx
dzieci są zwolnione od zapłaty podatku od spadku pod warunkiem że w przeciągu 6 miesięcy od daty wydania postanowienia sądu rejonowego złożą deklaracje do US o wydanie zaświadczenia o nabyciu spadku. OK Ale czy np jeśli jakiś dzidek chciałby zapisać spadek wnukowi to czy tego wnuka rónież obowiązuje takie samo prawo jak powyżej ?