Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tala184

drugie imię dla dziecka - musi być święte????

Polecane posty

Gość tala184

Witam Was kobitki! Jak to jest teraz z tymi imionami??? muszą być świete??? Mojemu synkowi chciałam dać Gracjan Oliwier ( Oliwier po moim zmarłym siostrzeńcu ktory zginał w wypadku - mial tylko 2,5 roczku ) Ani jedno ani drugie nie jest święte .. można tak???

Gość tala184
wie ktoś cos na ten temat??/

Gość 123 anik
pierwszy raz slysze ze drugie imie musi byc swiete gracjan oliwier ladnie brzmi a jak tobie sie podoba to tak nazwij syna. Trzecie swiete wybierze sobie na bierzmowaniu:)

Gość Mekongo italiano
Nie musi, ja nadalam corce dwa imiona w urzedzie stanu cywilnego a chrztu nie ma.

Gość tala184
Wiem, tez że nie nie trzeba dawać chyba drugiego imienia - jak kiedyś to było zwyczajem .. ale ja chciałabym ze by moj synek wiedział po kim ma drugie imię , żeby wiedział ze kiedyś żył taki wspaniały Aniołek jak Oliwierek ...

Gość dojrzała babeczka
Zależy od księdza, na którego trafisz. Mój syn ma dwa "nie święte" imiona. Gdy poszłam do księdza w sprawie chrztu, ten uznał, że dziecko nie ma patrona i... kazał na miejscu wybrać trzecie...:D Ponieważ miał być chrzczony w Michała, kazałam napisać Michał. W czasie chrztu kilka razy powtarzał te trzy imiona syna i parafianie mieli bardzo zaskoczone miny...:D Niedawno syn był do bierzmowania i DOSZŁO MU CZWARTE IMIĘ...:D

Gość tala184
a to jest w ogóle dobry pomysł, żeby dawać imię po tragicznie zmarłym siostrzeńcu???

Gość tortillla
Jak nie wierzysz to po co, przymusu nie ma jak ktos naprawde jest wierzacy to widzi w tym sens i sam chce

Gość hhhhhhhhhhh
no nie bardzo, co ty chcesz udowodnić? on w pamięci i tak będzie, zmarłe dzieci do 7 roku życia nie mają grzechu- są traktowane faktycznie jak aniołki, niewiem mnie źle by się to kojarzyło.Pamiętaj o Oliwierze ale daj inne drugie. Rodzicom zmarłego dziecka będzie przykro że teraz to imie ma inny bliski im chłopiec, mnie byłoby przykro. Takie jest życie Kochana, dzieci umierają( sama znam świeży sprzed kilku miesięcy przypadek z rodziny), co byśmy nie powiedzieli rodzicom będzie banalne, straty nie pomniejszy ale bądź przy nich, wspieraj a imię daj inne.

Gość hhhhhhhhhhh
A co się stało konkretnie że mały zginął? jego rodzice żyją?

Gość tala184
Może i macie racje .... nie przemyślałam tego tak do końca ..

Gość okaoka
nie wiedzialam,ze drugie imie ma byc od swietego.maz,moje dwie cory i ja mamy po 2 imiona,ale nikt nie patrzyl na to.chociaz tak wyszlo,ze mlodsza corka ma oba imiona od "swietych". slyszalam tylko taka teorie,ze jesli ktos ma jedno imie to na chrzcie mozna mu dac drugie,swiete.ale wtedy to imie nie jest urzedowe,tylko zapisane w kosciele.

Gość hhhhhhhhhhh
Powiem Ci że rodzice tego zmarłego dziecka z mojej rodziny truchleją np w sklepie, na placu zabaw gdy ktoś woła inne dziecko imieniem ich zmarłego dziecka :( dlatego może im być troszkę przykro :(