Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koparnam

Dlaczego tyję?

Polecane posty

Gość koparnam

Wytlumaczcie mi jak to działa. Codziennie wcinam bardzo mało posiłków, czasami się trafi, że zjem batonika i kanapkę dziennie. Pracuję fizycznie, dużo chodzę, przenoszę ciezke przedmioty itp. a mimo to tyję. Egzystuje już tak od dobrych 2 lat a i tak nie wiem skąd mam energię do życia... i jeszcze ten tłuszcz. Waże 84kg przy wzroście 170cm. Jak i skąd mój organizm pozyskuje energię do życia?

Gość koparnam
Znam to powiedzenie i dlatego jestem w szoku... Opisze co wczoraj jadłem: praca od 8 -brak śniadania -na obiad snickers -jakis czas po obiedzie jogurt pitny koniec pracy 16 -na kolację kawałek pizzy sen i jem tak prawie codziennie. Jedynie w weekendy jadam jakoś normalnie śniadanie jakieś bułeczki, na obiad ziemniaczki z mięsem, na kolację jakieś kanapeczki i w między czasie jakieś małe przekąski. A i tak kiedyś tam liczyłem, że nawet w weekend nie przekraczam dziennego %gda...

Gość tycie może być skutkiem
niedożywienia. Organizm widzi że nie dostaje potrzebnych składników odżywczych i odkłada te niechciane zapasy. Co to jest snikers ? Co to jest pizza ? To nie jest jedzenie. Organizm nie potrzebuje słodyczy czy wysoko przetworzonej żywności i jak mu takie coś dajesz to organizm mówi "dobrze ale ja nie o to prosiłem". Zresztą takie coś jak gluten w chlebie i makaronie, takie coś jak cukier, takie coś jak kazeina w mleku krowim to są rzeczy które nam szkodzą. Jakbyśmy to wszystko odstawili i jedli dużo warzyw i owoców to bylibyśmy o wiele zdrowsi i szczuplejsi

Gość fsvd
pizza na noc, i Ty sie dziwisz ze nie chudniesz? a gdzie sniadanie? i normalne! a nie jakies tam buleczki, jakies kanapeczki, a potem jakies ziemnaczki i miesko pewnie smazone.... rany i ludzie sie dziwia ze nie chudna...

Gość koparnam
Wszystko rozumiem. Tylko pytanie skąd ten tłuszcz? Skąd ją mam energię do pracy skoro pracuję fizycznie po 8h dziennie paląc dużo kalori a jem bardzo mało... I ja tak funkcjonuje od 2 lat...

Gość inżynier filozofii stosowanej
Chyba nie do końca rozumiesz. Odkładana przez organizm tkanka tłuszczowa bierze się stąd, że stosunek węglowodanów do białek w Twojej diecie jest zdecydowanie za duży. Węglowodany przetwarzane są w glikogen, a ich nadmiar w tłuszcz, który gromadzi się w organizmie - to tak w dużym uproszczeniu. Dodatkowo poprzez wyeliminowanie śniadań - nie dostarczasz organizmowi "paliwa" wtedy, kiedy go najbardziej potrzebuje - po nocy. Zatem każda możliwa ilość węglowodanów będzie gromadzona pod postacią tłuszczu, bo z tłuszczu organizm czerpie energię - więc woli spalać mięśnie, bo nigdy nie wie, kiedy dostanie kolejną porcję; a jak już ją dostanie, to stara się jak najwięcej zaoszczędzić. I tu masz odpowiedź na pytanie - skąd masz energię - otóż z tłuszczu, którego w Twojej diecie również jest zbyt dużo. W bardzo dużym skrócie działa to tak: ze zjedzonych węglowodanów powstaje tłuszcz, z tłuszczu energia a z białka mięśnie. Mięśnie spalają tłuszcz (mitohondria), więc aby przyspieszyć odchudzanie należałoby zjadać więcej białek przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Recepta na schudnięcie jest banalnie prosta i ogranicza się do kilku kroków: - obliczasz dzienne zapotrzebowanie energetyczne, - planujesz pięć do sześciu posiłków dziennie o łącznej wartości energetycznej odpowiadającej Twojemu dziennemu zapotrzebowaniu pomniejszonemu o 10% - planujesz dzienne spożyczycie wartości odżywczych w stosunku 4 węglowodanów : 2 białek : 1 tłuszczy (4:2:1) - regularne posiłki - pierwszy posiłek jesz do godziny po przebudzeniu, każdy kolejny co 3 godziny, ostatni nie później niż 3 godziny przed snem, chyba że składa się wyłącznie z chudego białka i ewentualnie warzyw o niskim IG - wtedy możesz zjeść do godziny przed snem - przy pięciu posiłkach rozkładasz procentowo wartość energetyczną w ciągu dnia wg zasady 1-25% 2-10% 3-35% 4-10% 5-20% Dopiero przy regularnych posiłkach organizm nauczy się spalać tłuszcz na bieżąco, zmniejszenie racji węglowodanów ograniczy ilość materiału przetwarzanego w tłuszcz, zwiększenie ilości białka w diecie pomoże zbudować mięśnie, które dodatkowo spalają tkankę tłuszczową, a ujemny bilans energetyczny zagwarantuje Ci stały, skuteczny spadek wagi i zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.

Gość marzi3
Przyczyną może być alergia pokarmowa. Właśnie dlatego warto zrobić sobie badanie poziomu przeciwciał IgG. Wykonuje je Genom. Tutaj http://www.genom.com.pl/badanie-poziomu-przeciwcial-igg.html można dowiedzieć się więcej na ten temat. Uważam, że warto, ponieważ w ten sposób można wyeliminować przyczynę.