Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwertynun

badania TSH, FT4, FT3

Polecane posty

Gość qwertynun

Witam, Czy mógłby mi ktos powiedziec co nieco na temat moichwyników? Dziekuje z góry TSH - 0.62 (norma 0,4 - 5,2) FT4 - 1,00 (norma 0,71 - 1,85) FT3 - 1,53 (norma 1,68 - 3,54)

Gość to zalezy jak sie
czujesz przy takich wynikach

Gość Marzenia się spełniają_*
też myślę, że wiele zależy od tego, jak się czujesz te wyniki - niski poziom ft4 i ft3 poniżej normy moim zdaniem nie są dobre i to jest prosta droga do niedoczynności przy takich wynikach TSH już powinno być ponad normą, a skoro teraz nie jest, to pewnie niedługo będzie widać też marną przemianę ft4 w ft3, to może być spowodowane np. anemią albo jakimś niedoborem - można szukać przyczyn tej złej przemiany jeżeli masz typowe objawy niedoczynności to można też poszukać przyczyn niskiego poziomu TSH, może przyczyną jest zła praca przysadki mózgowej wszystko zależy generalnie od tego, ile masz kasy na dalsze szukanie przyczyn swoich problemów, bo znając realia na NFZ nie dostaniesz dalszych skierowań na badania a jeżeli nie będziesz się badała teraz dalej, to polecam powtórzenie badań za kilka miesięcy czy rok, wtedy może sytuacja będzie jaśniejsza

Gość a co sądzisz o tych wynikach
tsh 0,549 norma 0,27-4,20 ft4 1,64 norma 0,93-1,70 ft3 3,72 norma 2,00-4,40

same wyniki to trochę za mało, ważne jest to, jak się czujesz bierzesz leki na niedoczynność? jeżeli tak, to uważaj z dawką, bo wpadniesz w nadczynność, co wcale nie jest ani wskazane, ani bezpieczne dla zdrowia

Gość fiololo
wyniki masz OK

biorę 80

Gość qwertynun
hm ... jak sie czuje...w sumie to tych badan nie robilam bo mialam przeczucie ze cos moge miec z tarczyca...a robilam je dlatego bo bylam w ciazy i mialam puste jajo plodowe.. i dostalam od ginekologa informacje o zrobieniu wlasnie tych badan.. A czy takie wyniki moga byc objawem jakiegos wiekszego przezycia? zmartwien? itp? anemia...? chyba nie.. WBC 4.7 X 10 do 3 RBC 4.36 x 10 do 6 HGB 12.5 g/d HCT 38.3% MCV 87.8 f MCH 28.7 MCHC 32.6g/d PLT 178x 10 do 3 mam podwyzszone : MXD +16.0% a obnizone: NEUT -41.2% P-LCR -10.4%

samych hormonów tarczycowych masz troszkę mało, ale poczekaj, co powie lekarz - być może uzna za stosowne suplementację syntetycznymi hormonami, jeżeli stwierdzi, że to mogło być przyczyną Twoich problemów jeżeli nie masz typowych objawów niedoczynności, to nie ma sensu wydawać pieniędzy na dalsze badania, chyba że czułabyś się fatalnie, wtedy co innego a jeżeli nic się teraz nie wyjaśni, to polecam jednak powtórzenie badań za kilka miesięcy, bo te wyniki nie są idealne i coś się może rozwinąć

i tak, takie wyniki mogą być wynikiem jakiegoś większego przeżycia, nie mówiąc już o tym, że ciąża wpływa na wyniki tarczycowe bardzo

mam zmniejszyć dawkę?

up

Gość Marzenia o czym Ty mówisz?
przecież TSH 0,62 jest bliskie NADCZYNNOŚCI, a nie niedoczynności tarczycy:O

Gość Marzenia o czym Ty mówisz?
moim zdaniem powinnaś mieć mniejszą dawkę-------> a co sądzisz...

o nadczynności mówimy wtedy, gdy w organizmie jest nadmiar hormonów produkowanych przez tarczycę - w podanych wynikach nie ma nadmiaru ft3 i ft4, wręcz przeciwnie samo TSH to za mało a co sądzisz o tych wynikach, myślę, że powinnaś poczekać na to, co powie lekarz, jeżeli nie masz objawów nadczynności (zwłaszcza ze strony serca - czy nie wali jak oszalałe? nie czujesz się nerwowa?) to można albo odrobinę zmniejszyć dawkę, albo zostawić tak jak jest - jeżeli sama podejmujesz decyzje, to uzależnij to od swojego samopoczucia, bo to jest najważniejsze, wyniki badań to tylko dodatkowa wskazówka pamiętaj też, że w zimie potrzebne są nam większe dawki niż latem, wiec być może lepiej zostawić to 80 teraz, żebyś w zimie nie czuła się jak niedźwiedź w stanie hibernacji ;)

nie mam kołatania serca, bardziej czuję się jakbym była w niedoczynności :( depresyjnie mimo pięknej pogody za oknem, otępiała intelektualnie i taka nie do życia...

a od kiedy bierzesz te 80 mikrogramów? od kiedy się leczysz?

od pół roku, diagnozę mam od kilku lat

niestety nie wiem, co Ci poradzić :( może po prostu trzeba poczekać, nie wszystkie objawy niedoczynności mijają szybko chyba jedyną rzeczą którą możesz zrobić w sprawie leczenia niedoczynności, to możesz spróbować poprawić przemiany T4 w T3 - jak obliczysz wyniki procentowo, to wychodzi, że ft4 masz na poziomie 92%, natomiast ft3 na poziomie 71% nie jest bardzo źle, ale różnica jednak jest, więc może coś tu można pokombinować podstawowymi przyczynami słabej przemiany są niedobór żelaza i niedobór selenu badanie na żelazo możesz łatwo zrobić w swojej przychodni, natomiast o selenie poczytaj na forum gazeta.pl, bo nie każdy selen jest dla nas odpowiedni jeżeli te dwa pomysły, z selenem i żelazem, nie pomogą, to można jeszcze próbować z lekami zawierającymi nie tylko T4 (jak większość popularnych typu Euthyrox czy Letrox), ale dwa składniki - T4 i T3 i spróbuj wpisać swoje wyniki na forum gazeta, tam jest podforum o chorobach tarczycy, znajdziesz tam sporo informacji próbowałaś szukać pomocy u psychologa? jest też szansa, że masz depresję wcale nie na tle niedoczynności tarczycy i standardowe leki przeciwdepresyjne i terapia by tu pomogły

http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator spróbuj przeliczyć swoje wcześniejsze wyniki, jeżeli wcześniej też miałaś procentowo więcej ft4 niż ft3, to to może być przyczyna braku poprawy i na tym można się teraz skupić

Gość qwertynun
hm... to ja mam jakos dziwnie... mam takie wyniki (jeszcze raz wkleje): TSH - 0.62 (norma 0,4 - 5,2) FT4 - 1,00 (norma 0,71 - 1,85) FT3 - 1,53 (norma 1,68 - 3,54) i blizej mi do niedoczynnosci a mam kolatanie serca, tzn wysoki puls zawsze powyzej 90 i bylam u kardiologa tory przepisal mi lek na to kolatanie...a moze to byc spowodowane tymi moimi wynikami? ale przy kolatniu to chyba powinnam miec wysokie ?? A i jeszcze jedno jak TSH jest niskie to FT4 iFT powiny byc wysokie a ja mam wszystko niskie.... (?)jak to rozumiec?

Gość qwertynun
z kalkulatora wyszly mi takie procenty, a jaki procent powinnien byc jesli jest wszystko ok? FT4 25.44% [ wynik 1, norma (0.71 - 1.85)] FT3 -8.06% [ wynik 1.53, norma (1.68 - 3.54)]

Gość qwertynun
am wyniki testosteronu, progesteronu i prolaktyny: Badania robiłam w 21 dc lub 25, a dlatego lub bo miałam plamienie. Jak z plamieniem liczac to byl 25 dc jezeli od dnia normalnego okresu to 21 dc. Progesteron - 0,44 ng/ml f. pecherzykowa 0,2 - 1,5 f. owulacyjna 0,8 - 3,0 f. lutealna 1,7 - 27 po przekwitaniu 0,1 - 0,8 Prolaktyna - 240,90 mlU/l (102,00 - 496,00) Testosteron - 27,08 ng/dl (8,40 - 48,10)