Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama małego synka

Biegunka przy leczeniu - iść do lekarza?

Polecane posty

Gość mama małego synka

Drogie mamy! Mój synek zachorował na ostre zapalenie gardła. Lekarz przepisał DUOMOX 375mg 2 co 12 godzin. Dodatkowo podaję wapno w syropie, DROSETUX od kaszlu, witaminę C i ACIDOLAC BABY. Synek dostał biegunki. I pytanie: czy od antybiotyku czy od tego,że nic nie je tylko leki przyjmuje. Ma 1,5 roku czyli bardzo młody układ pokarmowy. Pytałam farmaceuty to twierdzi,że duomox nie wywołuje biegunek. I że tak ma być - mam podawać antybiotyk i jak po 5 dniach biegunka nie minie - wtedy isc do lekarza. Zastanawiam się czy iść z tym do lekarza już jutro i prosić o zmianę antybiotyku. Jak myślicie?

Gość mama małego synka
Szkoda by było podawać lek i zapomniec o tej biegunce. Lek widać pomaga bo jest minimalna poprawa. Ale nie ma gwarancji ze biegunka przejdzie. Z drugiej strony nie chce wyjsc na przewrazliwioną matkę:/

Gość mama małego synka
poradzi ktoś? Biegunka przy antybiotyku jest "normalna"?

Gość gluck:):)
koniecznie podawaj ENTEROL-to probiotyk na biegunki wywolane antybiotykiem,ma w skladzie specjalny szczep bakterii z gupy bulardis ktore praktycznie w ciagu 24 h zatrzymuja biegunke antybiitykowa

Gość mama małego synka
A to jest lek czy probiotyk? Bo wiem,że przy antybiotyku i biegunce z nim związanej nie wolno podawac leków przeciwbiegunkowych

Gość mama małego synka
Własnie doczytałam że probiotyk:) Dobra - jutro idę po niego do apteki. Ale mozna napewno go podawac tak małym dzieciom?

Gość poprawka_nowa
Biegunka przy antybiotyku jest normalna, ale z tego co piszesz podajesz mu tez jakis probiotyk. Moze za slaby. Sprobuj kupic cos innego, jest tego od cholery na rynku, dawaj jogurty, jesli chce jesc, weglowodany- chleb, makaron, ziemniaki. I niech duzo pije. Po odstawieniu antybiotyku powinno sie poprawic, ale podawaj lakcid czy co tam kupisz jeszcze przez jakis czas.

Gość mama małego synka
Daję acidolac baby Syn przez to gardło nie je praktycznie nic - i dlatego myslę że to też ma wpływ na tą biegunkę - przez przewód pokarmowy przechodzi tylko chemia (leki) i woda - cale sczescie synek duzo pije.

Gość poprawka_nowa
ogolnie przy antybiotykoterapii zawsze wystepuje obnizenie apetytu. Ile Ci jeszcze zostalo tego antybiotyku ? Ile dawek ? Dni ? No i wiesz, ze zanim mu podasz lek, to powinien cos zjesc, nie ? Cokolwiek.

Gość mama małego synka
Zostało mi 8 dni - dziś dopiero 3 dawkę podałam - o 21 będzie 4 dawka. Wiem,że powinien jeść przed ale nie chce. A na to już nic nie poradzę. Może jak trochę gardło złagodnieje to zacznie jeść.

Gość poprawka_nowa
Kurcze to duzo jeszcze, ja bym poszla do lekarza, moze antybiotyku nie zmieni, ale moze cos poradzi. No albo chociaz do jakiejs dobrej apteki. I ta dawka taka duza jakas mi sie wydaje...no ale ja nie jestem lekarzem. Moze po prostu zadzwon do pediatry albo na oddzial dzieciecy w szpitalu.

Gość mój syn miał podobnie
dostawał antybiotyk przy zapaleniu oskrzeli jak miał 10m i dostał biegunki w ostatnie dni podawania tego antybiotyku, pediatra mówiła że tak bywa i kazała mu podać do jedzenia ryż z czymś i Smecte na biegunkę dodatkowo probiotyk nie pamiętam nazwy ale sporo tego w aptece, nic się nie martw tylko kup coś w aptece a antybiotyk podawaj nadal, u nas przeszło po 2 dniach.

Gość mama małego synka
No ale może właśnie dlatego że to dopiero początek antybiotykoterapii to taka reakcja. Syn pierwszy raz dostaje antybiotyk. Także to dla niego nowość. Kupię jutro ten enterol. Zobaczę jak będzie. Najgorzej że weekend i potem do lekarza nie ma jak aż do poniedziałku:/

Gość mój syn miał podobnie
mój syn przecież też nie łyka na co dzień antybiotyku dlatego ta biegunka, a antybiotyk brał 5 dni

Gość mama małego synka
Ech... A przez biegunkę pupę strasznie odparzył:/ Mam cały arsenał specyfików i leczę. Przeraża mnie ilośc leków którem usze codziennie stosować dla syna.

Gość futuresticosososo
potwierdzam, tylko enterol

Gość kjkbklb
Nie podawaj żadnego enterolu!!!!!!!! Dajesz acidolac to jest osłonowe właśnie przy antybiotyku - reguluje pracę jelit korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Oczywiście że przy antybiotyku można dostać biegunki.

Gość lady bronka
enterol to bardzo dobry probiotyk, ale acidolac czy lakcid tez mogą być. chodzi przecież o to, żeby zapobiec wyjałowieniu układu pokarmowego przez antybiotyk. probiotyk najlepiej podawać około 2 godziny po antybiotyku. można tez podać dziecku orsalit z elektrolitami jeśli biegunka jest silna, pomoże zapobiec odwodnieniu. osobiście w takiej sytuacji poszłabym do pediatry, a przynajmniej zadzwoniła i się poradziła. moja córka brała antybiotyk już parę razy i dotąd nie miała biegunki.

Gość flowersgarden
do tej wyzej co tak drze jape zeby autorka nie podawala enterolu-ducz sie kretynko zanim cos napiszesz! enterol to specjalny probiotyk do podawania wlasnie przy biegunce antybiotykowej! Zawiera liofilzowane drozdzaki saccharomyces boulardii, jedyny szczep do tej pory o wlasciwosciach szybikiej odbudowy flory bakteryjnej jelit wlasnie po antybiotyku.Enterol to jeden z najlepiej przebadanych na świecie probiotyków. Jego skuteczność potwierdzono w ponad 140 badaniach klinicznych i farmakologicznych. Nic ci szybciej nie pomoze niz enterol, uwierz mi bo moje dziecko na kazdy antybiotyk juz po 2-3 dawkach reaguje totana biegunka. I najszybciej pomaga enterol, wystrcza dwie saszetki i jest po problemie.

Gość przesdzasz
jasne a nie lepiej po prostu jogurt naturalny dziecku dawac? Zamiast faszerowac go coraz to nowymi lekami?

Gość agula8
stężenie bakterii w jogurcie jest znacznie mniejsze niż w probiotyku, tzn trzebaby wypijac około litra jogurtu dziennie-nie widzę tego żeby chore dziecko było w stanie wypić tyle jogurtu.Dobrze że podajesz probiotyk, ja dawałam 2 razy dziennie lactoral -ważne żeby go podawać w odstępie od antybiotyku ok.2 h. Spróbuj może diety marchew-ryz, wywar z jagód itp. Pewnie biegunka minie jak skończycie antybiotyk, ale probiotyk podawaj jeszcze przez jakis czas żeby odbudowac florę.

Gość Milena1235
Moja mama miała często problemy z biegunką. Biedna męczyła się czasem nawet po kilka dni. W końcu postanowiłyśmy znaleźć jakiś skuteczny środek, który nie tylko zahamuje biegunkę w danej chwili, ale również będzie zapobiegać kolejnym. Myślę, że nam się udało. Przeglądając różne strony w internecie trafiłyśmy na Firmę CaliVita. Kupiłyśmy preparat "AC-Zymes". Jest to produkt, który zawiera bakterie Lactobacillus acidophilus, wykazujące wszechstronne działanie i aktywnie zwalczające patogeny, które dostały się do naszego układu pokarmowego, powodując m.in. biegunkę. Od czasu stosowania tego preparatu mama nie ma już tego typu problemów. "AC-Zymes" pozwala jej zachować normalną florę jelit, eliminacje substancje szkodliwe dostające się do przewodu pokarmowego oraz zapobiega zaburzeniom procesów trawienia. Polecam ten produkt każdemu, kto ma tego typu problemu. Tutaj maacie link do sklepu, w którym ja dokonałam zakupu: http://www.vitero.pl/pl/p/AC-Zymes-2-mld-flory-100-kaps./129

Gość gość
znalazłam ten wątek bo też dziecko dostało biegunki od antybiotyku, też nam przepisali acidolac junior, mam nadzieję, że to pomoże. Wyczytałam, że taki probiotyk powinno się brać jeszcze po antybiotyku żeby odbudować florę bakteryjną, wie ktoś może jk długo?

Gość princessaofpesia
podawaj do 4 tygodni po antybiotykoterapii

Gość gość
Ja zawsze probiotyki podaję tak mniej więcej do dwóch-trzech tygodni po biegunce i tak samo po antybiotykach.

Gość gość
Mój trzy miesięczny Piotruś też miał taki problem podczas brania antybiotyków. Lekarz na biegunkę polecił mi MULTILAC BABY i problem szybko minął. Preparat jest przeznaczony nawet dla malców cierpiących na różnego typu alergie, dlatego teraz już nie muszę się bać już o moje dziecko, bo znalazłam skuteczny środek który mu nie zaszkodzi! :)

Gość gość
a czy ktoś wie jak podawać ten probiotyk, tzn. w jakich odstępach czasu od antybiotyku, pediatra polecił nam acidolac ale zapomniałam dopytać czy dawać to przed czy po antybiotyku

Gość gaja85
Probiotyk podajesz mniej więcej dwie godziny przed antybiotykiem albo dwie po. Nie podawaj jednocześnie.

Gość gość
To chyba zależy od przebiegu biegunki. Jak trwa jeden, dwa dni, to chyba nie ma dramatu - wystarczy zacząć brać acidolac, czyli uzupełniać dobre bakterie, i objawy szybko mijają

Gość gość
Słuchajcie, ja mam coś a'la biegunka przy braniu praktycznie każdego antybiotyku. Taka moja uroda, całe życie tak mam. Staram się unikać antybiotyków i wzmacniać organizm. Nie przeginam z lekami i ich nie nadużywam. Jeśli już mam podany antybiotyk, co zdarza się raz na naprawdę kilka lat, to probiotyk jest u mnie wręcz niezbędny. Ale ja taki acidolac biorę i podczas leczenia i trzy tygodnie po jego zakończeniu.