Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dododoooooodd

Która z Was farbowała ubrania barwnikami do tkanin ? Pomocy :)))

Polecane posty

Gość dododoooooodd

Dostałam na allegro bluzeczki ktore bardzo mi sie podobały , w sklepach takich nie było ALE sprzedawca mial je tylko w kolorze białym :( wzielam wszystkie 4 i chce teraz pofarbowac ale nie wiem co z tego wyjdzie..warto kupic barwnik? chodzi mi przede wszystkim o trwalosc takiego rozwiazania. Moja ciocia dawno temu farbowala kremową sukienke kolor wyszedl bardzo ladny ciemny granat ale zaczal sie spierac wszystko ufajdane lącznie z nogami ! :/

U mnie się farbowanie nie sprawdziło i nie farbuje nimi, jakoś nie mam do nich przekonania.

Gość jooooooolkaaaaaaaaa
ja farbowałam, wiekowa już jestem i w latach mojego liceum farbowało się np. tetrę i szyło spódnice :-) farbowałam bluzki i spódnice - nie "puszczały farby" podczas noszenia tylko tkanina musi być naturalna, aby złapał kolor uwagi- kolor nie zawsze wyszedł taki, jaki chciałam- np. kremowa spódnica była za mocno czerwona, jak sztandar, a pomarańczowa koszulka- bardzo fajna czerwień wyszła, np. zielony- to niekoniecznie będzie zielony w takim odcieniu jak sobie wyobrażasz i jaki będzie odpowiadał największym problemem to aby się zafarbowało równomiernie parę tygodni temu zafarbowałam w pralce czarny jedwabny (cienki) płaszcz, chciałam ożywić kolor- jeszcze nie wiem jak się będzie nosić, bo nie miałam okazji aby po farbowaniu go ponosić, ale pofarbował się równo (bez zacieków i plam) poza tym do farbowania dodaje się soli albo octu- nie pamiętam co do ktróych tkanin- ale zanim ten płaszcz pofarbowałam szukałam informacji w necie może na początek spróbuj pofarbować jedną bluzkę- powtarzam- musi być z naturalnych włókien, bo jak jest mieszana czy całkiem sztuczna, to barwnik może nie "chwycić"

Ja też farbowałam miedzy innymi białą bawełnianą bluzkę na pomarańczowo i przyciemniałam dżinsy na granatowo i czarno. Z dżinsów kolor stopniowo schodził i robiły się takie nieładne ślady od wszelkich zagięć. Bluzka trzymała się idealnie przez 2 lata dopóki nie przestała mi sie po prostu podobać. Przed farbowaniem trzeba poluźnić splot tkaniny parą wodną, można to zrobić nad czajnikiem, garnkiem lub co tam wymyślisz. I potem najlepiej prac z dodatkiem octu, bo utrwala kolorek.