Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KaMiNeGri

Jak wygląda życie z noworodkiem?

Polecane posty

Gość KaMiNeGri

Drogie mamy, jestem w 30 tyg mojej pierwszej ciąży. Podczytuje sobie czasem kafe i doszłam do wniosku że chyba mam się czego bać biorąc pod uwagę wpisy mam o życiu po wyjściu ze szpitala. Czy naprawdę życie z noworodkiem jest takie straszne? Pytam o wszystkie aspekty. Nie chcę żebyście mnie straszyły ani też opisywały cukierkowo tylko po prostu, jak jest naprawdę????

Pooglądaj ,,nastoletnie matki" na MTV. Po tym te wszystkie reklamy z uśmiechniętymi, wypoczętymi mamusiami, niepłaczącymi dziećmi przestały być realne:)

Gość KaMiNeGri
Tego to nawet nie zamierzam oglądać, wszystko tam jest wyreżyserowane i pokazane baaardzo negatywnie po to aby pokazać nastolatkom w Ameryce i nie tylko że dziecko to nie zabawka. Z tym sie akurat zgadzam ale jak już wkroczyliśmy na ten temat to wkurzam się kiedy smarkula idzie do łożka z chłopakiem a potem siedzi z "przyjaciółkami" i mówi że gdyby nie dziecko (które leży koło niej w wózku) to by sobie imprezowała. Szlag mnie trafia!!!

Gość hmmmmmm ????
zalezy jakie jest dziecko. Moje nie miało kolek żadnych alergii i przez pierwsze 3 miesiące tylko spało i jadło. Córka lubiła jeździć w wózku a ja lubiłam chodzić na długie spacery :) fajnie było

przedewszystkim kazda sytuacja jest inna bo dzieci nie sa takie same i nie wiesz ile beda spały czy jadły czy beda miec kolki czy nie i tego ci nikt nie napisze czy bedzie dobrze czy nie jedynie co ci moge napisac ze 1 sprawa gotowosc na dziecko tzw instynkt macierzynski odgrywaa tu duza role 2 sprawa po porodzie czy nie masz depresji moze byc a moze nie byc a 3 sprawa pomoc bliskich w jakim stopniu bedziesz miec pomoc ja napisze ci ze bardzio chciałam mojego dziecka mój instynkt dawał znaki i przed ciąża nie miałam stycznosci z małymi dziecmi a po porodzi zajmowałam sie tak moja córeczka jak bym miała juz dsoswiadczenie to wychodzi samo z siebie jesli chodzi o pomoc nie miałam nikogo mieszkam za granica maz pracuje i jakos sobie daje rade mała mi nie choruje od poczatku a ma juz 19 miesiecy i naprawde moge powiedziec ze jestem szczesciara bo ciesze sie macierzynstwem tym ze mogłm karmic piersia 5 miesiecy bo tyle chciałam ale tak jak pisałam nie ma recepty na to jak wyglada zycie z noworodkiem bo nie wiesz jakie bedzie twoje dzuiecko inni pisza to ciezka orjka ale dla innych to sens zycia jesli bedziesz kochac i miec cierpliwosc bedziesz zadowolona a inne sprawy nie beda wazne ze sie poswiecasz zalezy jak ktos na to SORY ZE SIE TAK ROZPISAŁAM

Gość Matka Polka :P
Dla mnie życie z noworodkiem to nie tragedia... tylko mam mniej czasu na takie totalne leniuchowanie np. przed kompem ;P Chyba, ze mąż jest w domu. Ja stwierdziłam na samym początku, że chcę być uśmiechniętą i wypoczętą (w miarę możliwości) matką a macierzyństwo ma być nagrodą a nie karą. Przez to i dziecko spokojniejsze będzie. Karmię piersią ale nie na żądanie tylko na godziny. miałam w nosie wszystkie zalecenia żeby karmić na żądanie. Chyba to jakiś złośliwiec wymyślił. Dziecko ma stałe pory na wszystko: na jedzenie, kąpiel i przytulanie. Dzięki temu jest naprawdę spokojny i zadowolony. Od pierwszych dni także go przepajam (w sensie daję pić- wodę mineralną przegotowaną). Dzięki temu nie miałam problemów nauczyć go jedzenia na godziny. No i w nocy mam też luz, bo budzi się co 5h.

Gość KaMiNeGri
hmmmmm wiadomo zależy od dziecka...ale dzięki za odpowiedź.

Gość KaMiNeGri
Matka Polka powiedz mi własnie o co chodzi z tym przepajaniem? No i jak wprowadziłaś te stałe godziny karmienia?

Gość do autorrki
To rosyjska ruletka. Albo będziesz miała hardkor z kolkami i chorobami, albo idyllę ze śpiącym bobasem. Możesz też trafić pół na pół. Póki co pochodź po rodzinie i znajomych mających niemowlaki i poobserwuj, zawsze trochę się przygotujesz.

Po powrocie ze szpitala kiedy poświęciłam 2 dni na naukę jedzenia co 3 h. Kiedy mały płakał niegroźnie- to płakał. Nosiłam na rękach, trochę lulałam, a kiedy się rozwył dawałam wodę przegotowaną ale mineralną. Uspokajał się bez najmniejszego problemu pierś dostawał po 2,5h. I tym sposobem doszliśmy do 3 h. W sumie pije jakieś 3 4 razy dziennie po 10-20ml. Między karmieniami. 2 dni z życia trochę wyjęte, ale powiem, że to była moja najlepsza decyzja. Dziecko teraz jest chodzącym (leżącym właściwie) zegarkiem :) W nocy budzi się po 5ciu h. Kiedy skończy miesiąc zamienię to karmienie na wodę, bo póki co przybiera na wadze idealnie. Nikt mnie teraz nie byłby w stanie przekonać do karmienia na żądanie. Jestem z całego serca wdzięczna mojej szwagierce (jej mama ją namówiła do karmienia co 3h) że mnie przekonała do tego :)

Gość newerujem
Mój był karmiony butelką od samego początku,więc u nas od razu było wszystko "na czas". Z początku mały spał sporo,ale już jako taki tygodniowy berbeć ustawił się na trzy drzemki w ciągu dnia. Karmienie było 5,9,12,15,18,21,24. Aktywność dziecka była od 6 :( do 19. W tym czasie zasypiał o 8, 12, 16 i spał po godzinie. Także w sumie sporo czasu był aktywny i mało dawał zrobić w ciągu godziny snu,zazdrościłam strasznie osobom,których dzieci spały ciągiem 3-4godziny. Ja w pierwszym miesiącu miałam pomoc w osobie męża,który wziął 14 dni opieki nade mną,a potem 2 tygodnie ojcowskiego. Dużo mi przez ten czas pomagałw domu :) Ogólnie nie wspominam tego okresu źle,potem jak zostałam sama z małym to też nie było jakiejś tragedii-mąż jest pilotem wycieczek i najczęściej wyjeżdża na tydzień lub dwa tygodnie. Jakbym tylko chciała to mam mamę 8km ode mnie i teściową 500metrów ode mnie,więc mogłam prosić o pomoc ale nie było dotąd takiej potrzeby.

Gość zawsze bawiły mnei reklamy
zawsze bawiły mnei reklamy z bobaskami a najbardziej hsło Pampersów" spokojne noce radosne dni" taaaa jasne, chyba gdy zapakujesz dziecko w papersa a potem do szafy

Gość zawsze bawiły mnei reklamy
karmienie dziecka na żądanie to chyba największy idiotyzm jaki ktoś wymyślił dziecko zapiszczy bo się nudzi albo mu niewygodnie a ty od razu cyc na wierzch...w efekcie dzieciak wisi na cycku 20 godzin dziennie i memle cycek zamiast pić, possie 2 minuty a potem podrzemuje

newerujem ja i na to mam sposób :) Normalne, ze dziecko nie spi non stp. W takich sytuacjach nauczyłam małego leżenia w łóżeczku. Po co mam go nosic wtedy na rękach? Leży niech leży :) Nauczy się noszenia i dopiero będzie armagedon. Dziecko też powinno uczyć się samodzielnego spędzania czasu i to od noworodka. Wtedy nie ma w późniejszym wieku problemu że trzeba 24h/dobę bawić się dzieckiem albo puścić mu TV na bite 5h, tylko takie dziecko będzie potrafiło same się sobą zająć- czy to rysowac, czy układać klocki.

Gość święte słowa
kobiety same utrudniają sobie życie, tak jak z tym noszeniem a potem dzieciak nauczony że matka ma go nosić bo inaczej wrzask wniebogłosy kumpela była kiedyś u mnei z synkeim, przez 3 godziny wizyty nie mogła nawet usiąść bo mały był nauczony że non stop go nosiła, nie pozwalał jej nawet usiaść no zaraz był ryk więc przez 3 godziny biegała z nim na rękach i tańczyła

Gość KaMiNeGri
O to chyba powinnam jeszcze założyć osobny topik o błędach których nie popełniać :) . Chce również spróbować karmić co 2,3 h ( nie na żądanie) i też nie chcę nauczyć ciągłego noszenia na rękach chociażby ze względu na stan mojego kręgosłupa. Dzięki dziewczyny. No ale zobaczymy jakie to moje dziecię będzie :) Jak po mamusi to raczej spokoju nie zaznam, podobno tatuś oaza spokoju i grzeczności. Jeszce 10 tyg, przetrwać poród i się zacznie. Boję się tego trochę :(

Gość newerujem
Akurat ja dziecka nie nosiłam. Ale on był jako maluch bardzo towarzyski i lubił jak się do niego mówiło,lubił patrzec co robię. Brałam go w leżaczku do kuchni. Od małego mu mówiłam,żeby chwilę poczekał,bo mama jest np w łazience. Zupełnie nie wiem jak to jest nie móc przy dziecku się wykąpać czy jeść śniadanie o 16-a znam to z opowiadań koleżanek. Mój telewizji nie ogląda wcale-ma obecnie 18 miesięcy i nawet na 2 godziny zajmie się sobą w swoim pokoju.

Gość to wszystko zalezy
od bardzo wielu rzeczy a przede wszystkim czy jestes gotowa byc mama:)czy karmisz piersia czy jestes szczesliwa bo dziecko wyczuwa wszelkie nastroje w domu życie z noworodkiem jest po prostu inne ale tez niepowtarzalne;)i wcale nie musi byc jakims koszmarem!wystarczy odrobinka wiedzy

Gość mamuuniiaaa
mi bardzo pasuje bycie mamą, ale inaczej jest z noworodkiem a inaczej z 2 latkiem :) ale.. każda faza rozwoju dziecka ma swoje uroki :) sama sie wiele nauczyłam od mojego synia :)