Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieznajaca sie...

wypłata zus/pracodawca

Polecane posty

Gość nieznajaca sie...

jestem w 5 miesiacu ciąży, od poniedziałku ide na L4, pierwszy raz w zyciu:)) zastanawiam się jak bedzie wyglądac kwestia wypłaty, czy wypłaca mi ją mój pracodawca tak jak do tej pory czy zus?? L4 mam wypisane na 4 tyg i tak tez bede miała przedłużane. Duza firma , zatrudnia ponad 100 osob.

Do końca ciązy będzie wypłacał pracodawca i do niego musisz nosić chorobowe tylko z jego kieszeni będziesz miała płacone za 30 dni areszte ZUS przez pracodawce

Gość wirtualnyTlenn
o i ja jestem ciekawa, a czy to prawda że zus płąci też za soboty i niedziele? Tak słyszałam a nie wiem czy to prawda..

Gość wirtualnyTlenn
1111ewa ale napisałaś, bez sensu, nic z Twojej wypowiedzi nie można zrozumieć. Ja wiem tylko tyle że przez pierwsze 30 dni zwolnienia płąci pracodawca a później już Zus. Będąc w ciązy na l4 jest 100% płatne

Gość nieznajaca sie...
nie ma znaczenia ile osob firma zatrudnia?? bo ostanio słyszałam ze jak wiecej niz 20 to cały czas płaci pracodawca, ale ile w tym prawdy to neiwiem.. no i np teraz mam zwolnienie na 4 tyg, czyli nie całe 30 dni, póxniej wezme 3 dni urlopu nagrodowego (bo musze wykorzystac) i póxniej znow L4 na 4 tyg. czy to kolejne zwolenie płaci juz zus?? no i zus pewnie nie płaci tak jak pracodawca 1 każdego miesiaca, tylko za te 4 tyg? czyli wypłata mniejsza dobrze rozumiem?? skomplikowane troche dla mnie:))

Gość kurmacjapierole
tak za soboty niedziele i swieta tez masz placone to sie nazywa 100% np jak jestes w pracy i pracujesz od poniedzialku do piatku to wychodzi ci miesieczne okolo 20 dni pracy ty masz na L4 - ciaza placone 100% za 30 (31) dni, lepiej na tym wychodzisz :D

Gość wirtualnyTlenn
aaa ja tez to słyszałąm z tymi 20 osobami, kurcze nie wiem, nie mam pojęcia Próbowałam wyczytac cos na str zusu ale nie rozumiem tego języka. Ja teraz czekam do następnej wypłaty pod koniec miesiąca wtedy bede wiedziała. Dla mnie to zawiłe..

Gość nieznajaca sie...
no i u mnie wypłata troche ruchoma tzn ze nie dostawałam cały czas takeij samej kwoty. wszytsko zalezało od tego ile nocek/ dniowek przepracowanych ile świąt/niedziel- bo za takie cos były dodatki no i do tego dochodziło tzw szkodliwe. niby 100 % płatne czyli jak? wyciągna jakąś średnią? za rok czy za ile?

Gość kurmacjapierole
a zawsze masz taka sama wyplate, pierwsza placi zaklad pracy a pozniej zus, wyplate co miesiac rozni sie minimalnie w zaleznosci ile miesiac mial dni, wiem bo sama jestem w 6 miesiacu ciazy i od 2 miesiaca na zwolnieniu z powodow zdrowotnych

Gość kurmacjapierole
srednia jest wyciagana z ostatnich 3 miesiecy lub z ostatnich 6 miesiecy, kurcze nie pamietam teraz dokladnie

Gość wirtualnyTlenn
kurmacjapierole a pracujesz w firmie gdzie jest ponad 20 osób czy mniej? Czy Twoja wypłata ma jakieś dodatki, premie? Czyli jednak dostajesz za te soboty i niedziele czy nie?

Cały czas dostajesz 100 % wypłaty a w twoim wypadku pracodawca będzie ci płacił w imieniu ZUS po 30 dniach A jeśli chodzi o urlop to nie wiem jak to potem jest

Gość nieznajaca sie...
aż sie boje tego zwolnienia i tych wypłat:)) ciekawe co zrobią jak to mnie podliczą:))) niestety ze wzgledu na rodzaj pracy nikt sie nie zgadza bym dalej mogła pracować,i tak udało mi sie "maskować" az do 5 miesiaca, a szkoda bo lubie moja prace:))

Gość kurmacjapierole
pracuje w firmie powyzej 20 osob, i srednia jest wyciagana razem z premia i zawsze masz 100% placone czyli soboty niedziele i swieta, na pasku z wyplaty pisze ze zus placi

Gość kurmacjapierole
a z urlopem z tego co wiem toi musisz wykorzystac jak przyjdziesz po macierzynskim alebo beda musieli zaplacic za niewykorzystany

Gość rytuiopyjkyiluo
tak powyżej 20 płaci pracodawca a ZUS mu oddaje, poniżej płaci ZUS bezpośrednio. Jesteś w komfortowej sytuacji bo będziesz dostawała regularne wypłaty ja byłam w tej gorszej i ZUS sobie w kulki leciał i płacił po terminie lub na ostatni dzień.

Gość kurmacjapierole
w kazdym razie bedac w ciazy na L4 dostajesz lepsza kase niz gdybys pracowala normanie

Gość wirtualnyTlenn
to co ta 1111ewa wypisuje???

Gość wirtualnyTlenn
rytuiopyjkyiluo DZIEKI CI :) WRESZCIE KTOS MI WYTŁUMACZYŁ NA CHŁOPSKI ROZUM Z TYM POWYZEJ/PONIZEJ 20 OSOB heheheh

Gość kurmacjapierole
ja mam zawsze placone w terminie tzn tak jak mam miec wyplate czylo do 10 kazdego miesiaca:D

Gość nieznajaca sie...
urlop mam nagrodowy i nie da sie go przeciagnąc na "po" macierzyńskim. i musze własnie go wykorzystac pomiedzy L4. niewiem jak to rozlicza, bo teoretycznie nie bedzie 30 dni ciągłego zwolnienia. i ciekawe kto przejmie wypłacanie pensji.

Gość kurmacjapierole
zaklad pracy, bo pozniej idziesz na urlop a po urlopie idziesz znow na l4 i znow pierwszy miesiac zaklad pracy placi

Gość kurmacjapierole
bo ten urlop jest uznawany jako powrot do pracy, ale kasa ta sama wiec spoko nie martw sie tym

Gość nieznajaca sie...
hmmm czy ja wiem czy lepiej jak płaci zus? przeciez traci sie dodataki za prace w niedziele , świeta, szkodliwe. ehh ja sie boje.... boje że ktos mnie oszuka, że wypłata nie będzie na czas za miesiąc na 1... że poroobia jakies komplikacje... ehh...

Gość wirtualnyTlenn
Czyli z tego co rozumiem to obliczana jest tak jakby dzienna dniówka z całej pensji i w zależności od tego ile dni w miesiacu to różncew wypłacie tak?

Gość nieznajaca sie...
no i jak L4jest na 4 tyg to za tyle wypłacą, a nie za cały miesiąc czyli juz jestem w plecy, co nie??

Gość kurmacjapierole
to jest tak, np zarabialas co miesiac 2 tysiace, dzielisz to na dni pracy i wychodzi ci srednia jednego dnia, a do wyplaty bedzie ci naliczane do sobot i niedziel ta srednia czyli dodatkowe pieniadze, tak mniej wiecej, i nie wazne czy zus czy zaklad pracy, kazdy placi ci za soboty i niedziele, np jak placi ci zaklad to placi 100% a jak placi zus to tez ma 100% i tak jak mowie, mi sie z wyplata nigdy nie spoznili

Gość rytuiopyjkyiluo
bodajże po 33 dniach za L4 płaci ZUS ja kończę już przygodę z ZUSem, kończy mi sie macierzyński (a dostawałam więcej o ponad 100zł), jeszcze tylko urlop wypoczynkowy i wracam do pracy.

Gość nieznajaca sie...
wirtualnyTlenn odbierasz mi topik i ja dalej neiwiem:( :)) będziesz mi później sama wszytsko tłumaczyc po koleji łopatologicznie:PP

Gość wirtualnyTlenn
a dzieki ci bardzo za wyjaśnienie, czekam w takim razie do następnej wypłaty. Najwyzej przejde sie do tego całego Zusu i niech mi ktoś wytłumaczy na chłopski rozum :)