Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieznajaca sie...

wypłata zus/pracodawca

Polecane posty

Gość kurmacjapierole
nieznajaca sie... hmmmm wiesz, nie mam zielonego pojecia, ale skoro dostaniesz l4 jako ciaza to wydaje mi sie ze nie bedziesz w plecy, ale ja takiej sytuacji nie mialam, a nie da sie wykorzystac tego urlopu przed l4?

Gość nieznajaca sie...
no nic mniej wiecej jakis obraz tego jest, ale i tak pozostaje czekac na to co sie okaze na koncie:)) czyli za jakies dwa miesiace bede wsyztsko wiedziec. ale czuje że u mnie nie wyjdzie to na lepsze. czyli byle do porodu i juz byc po macierzynskim i wrocic do pracy:))

Gość wirtualnyTlenn
nieznajaca sie wybacz, moje topiki jakoś nie wzbudzaja zainteresowania hehehhe Przepraszam :)

Gość kurmacjapierole
a na kiedy masz termin ?

Gość nieznajaca sie...
no własnie sie nie da, bo pracuje w systemie zmianowym, i jak mam wolne to urlopu nie moge wziaśc, a urlop musze wziaśc od pierwszej dniówki. no i pozniej moge wykorzystac tylko luke pomiedzy zwolnieniami, no chyba ze pozwole na to ze wogle nie wezme urlopu i mi przepadnie. a L4 bede przeciągac od daty do daty. A czy jest mozliwosc zeby lekarz wypisał L4 juz do konca ciazy czy musi tak dzielic po 4 tyg??

Gość nieznajaca sie...
termin porodu mam na początek marca.

Gość kurmacjapierole
nie, nie mozliwe niestety :( sama tez musze pamietac aby przypadkiem luki nie bylo pomiedzy zwolnieniami, i Ty musisz uwazac na to

Gość kurmacjapierole
ja mam termin na polowe lutego :D a plec juz znasz?? ja bede miala synka :)

Gość nieznajaca sie...
ja też synka:)) z terminu wychodzi 22 luty, ale wole w marcu urodzic i moze jakos zacisne nogi:))

Gość kurmacjapierole
ja moedzy 13 a 18 lutego, na kazdym usg inaczej :D a ile masz lat i skad jestes? ja 22 z rzeszowa i 22tc :)

U mnie jest tak , dowiadywałam się razem z szefem , * czy płaci zus czy pracodawca zależy od ilości osób nie tyle zatrudnionych co z opłacana składką zdrowotną, która przy umowie zlecenie jest nie obowiązkowa. Np mój szef zatrudnia ponad 20 osób ale tylko kilka na umowę o pracę (tu ta składka jest obowiązkowa) a resztę na zlecenie i nie opłaca dodatkowej , nieobowiązkowej składki. Więc za zwolnienie lekarskie płaci mi od początku zus, *jeśli chodzi o wypłatę to za okres ciąży wynosi 100 % i wypłacane jest za każde kolejne dostarczone zwolnienie , nie miesięcznie. Czyli, masz zwolnienie na 2 tyg, zus przyśle za 2 tyg, za 3 przyśle za 3 , po dostarczeniu kolejnego wypłaca za kolejne itd. *w jednym i drugim przypadku zwolnienie dostarcza się do zakładu pracy , i to pracodawca powinien złożyć to zwolnienie do zus. Aczkolwiek jeżeli pracodawca podbije można jechać i złożyć samemu. *nie wiem jak dokładnie jest z tym płaceniem, tzn kiedy zus a kiedy pracodawca , w moim przypadku od początku mam płacone przez zus. *pracodawca w okresie zwolnienia i macierzyńskiego przechodzi na okres bezskładkowy kontynuja tylko składkę zdrowotną. *mam nadzieję że nic nie pokręciłam ;) polecam zadzwonić na infolinię zus , tam Panie są w miarę poinformowane, natomiast w konkretnych różnie to bywa, zdarzały się sprzeczne informacje , m in to że Pani w placówce chciała mi wmówić że szef cały czas płaci pełne składki. Co jest nie prawdą.

U mnie jest tak , dowiadywałam się razem z szefem , * czy płaci zus czy pracodawca zależy od ilości osób nie tyle zatrudnionych co z opłacana składką zdrowotną, która przy umowie zlecenie jest nie obowiązkowa. Np mój szef zatrudnia ponad 20 osób ale tylko kilka na umowę o pracę (tu ta składka jest obowiązkowa) a resztę na zlecenie i nie opłaca dodatkowej , nieobowiązkowej składki. Więc za zwolnienie lekarskie płaci mi od początku zus, *jeśli chodzi o wypłatę to za okres ciąży wynosi 100 % i wypłacane jest za każde kolejne dostarczone zwolnienie , nie miesięcznie. Czyli, masz zwolnienie na 2 tyg, zus przyśle za 2 tyg, za 3 przyśle za 3 , po dostarczeniu kolejnego wypłaca za kolejne itd. *w jednym i drugim przypadku zwolnienie dostarcza się do zakładu pracy , i to pracodawca powinien złożyć to zwolnienie do zus. Aczkolwiek jeżeli pracodawca podbije można jechać i złożyć samemu. *nie wiem jak dokładnie jest z tym płaceniem, tzn kiedy zus a kiedy pracodawca , w moim przypadku od początku mam płacone przez zus. *pracodawca w okresie zwolnienia i macierzyńskiego przechodzi na okres bezskładkowy kontynuja tylko składkę zdrowotną. *mam nadzieję że nic nie pokręciłam ;) polecam zadzwonić na infolinię zus , tam Panie są w miarę poinformowane, natomiast w konkretnych różnie to bywa, zdarzały się sprzeczne informacje , m in to że Pani w placówce chciała mi wmówić że szef cały czas płaci pełne składki. Co jest nie prawdą.

Gość nieznajaca sie...
GosiaqKR baardzo dziekuje:) mój przypadek na tyle skomplikowany że musze czekac co będzie na koncie i tyle, czyli cierpliwośc ponad wszytsko:)) mam 30 lat jestem z woj.małopolskiego:)))

Gość wirtualnyTlenn
nieznajaca sie a ja mam termin na styczen hehe kazda w inny miesiac Mam 25 lat

Gość nieznajaca sie...
no to byle do przodu i przetrwac zime:))

Gość wirtualnyTlenn
no ja bardziej jesien, mqm juz dosc tego l4. strasznie mi sie przez nie dluzy a do tego kazdy powtarza zeby odpoczywax bo potem to juz.nie.pospie itp wiem ze to prawda ale ja nie umiem tak bezxzynnie

Gość nieznajaca sie...
heh no to mnie tez sie tak staraja przekonac do tego L4, a ja na sama mysl dostaje dragwek, jak chodziłam do pracy to chocmiałam motywacje zeby sie zebrac i wyjsc z domu, a teraz jak nie bede musiała to chyba zakisne w domu:)) tylko słysze siedz i korzystaj, potem juz tak nie bedzie:)) a ja czuje ze z dnia na dzien na sama mysl to len coraz większy bedzie ze mnie. nigdy jeszce nie byłam na L4 , niewiem co bede robic przeraza mnie to:( a nie ma jeszce wizji na zakupy , na myslenie o tym oc potzreba , jak to bedzie.... jeszce mnie sprawy małego nie ruszaja...

Gość wirtualnyTlenn
dokladnie cie rozumiem.Dla mnie kazde wyjscie z domu w jakiejs sprawie jest bezcenne ale z drugiej strony na dlugie wyjscia tez juz sie nie nadaje bo.mi krefoslup nie pozwala. z wyorawka tez dlugo sie wstrzymywalam ale powoli zaczynam. ja czekam na corcie

Gość kurmacjapierole
znajdziesz sobie cos, zobaczysz, i zleci jak nie wiem, ja siedze na L4 od 6tc dokladnie od 25 czerwca i wtedy dowiedzialam sie wlasnie o ciazy i wydaje mi sie ze tydzien dopiero minal i nie wyobrazam sobie ze moglabym isc juz do pracy :P czasmi bywa tak sie mi sie poprostu nudzi ale daje rade :D

Gość zenek4566
Zus to złodziejska organizacja i w dodatku dość średnio zorganizowana. Ja już dawno szukałem możliwości jakby ich obejść. Okazuje się, że jest legalne światełko w tunelu – spółka z.o.o. Zleciłem coś takiego firmie Zus Plus ( zusplus.pl). Robią za mnie wszystkie księgowości, ja muszę im tylko płacić 300 zł miesięcznie za taką obsługę i tyle moich obowiązków. Czysty zysk, blisko 700 zł do przodu miesięcznie.