Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rozwazna01

Ile może dźwigać ciężarna?

Polecane posty

Nie mówię o pracy fizycznej, tylko o zwykłym życie codziennym. Mój mąż pracuje, w soboty również wyjeżdża więc nie mogę liczyć na jego pomoc w dźwiganiu zwykłych zakupów. Ziemniaki, mleko czy owoce to są kilogramy, a przecież to artykuły, które kupuje się praktycznie każdego dnia i zebrane razem z chlebem i mięsem ważą z 5 kg na pewno (chociaż nigdy nie ważyłam, wiem, że jest mi ciężko).

mi ktoś powiedział że do 3 kg ale sama nosiłam więcej. jak się boisz to kup sobie taki wózeczek na kółkach jak babcie mają albo taki plecak jak dzieci teraz noszą do szkoły.

no niby mogę sobie kupić, ale zakupy robię je od razu po pracy, a później trzeba to wnieść na 4 piętro ... Niestety wyjdzie mi więcej niż 3 kilo. Będę musiała chyba wpaść na jakiś inny pomysł. Może ograniczę posiłki mężowi ;) Ktoś jeszcze się wypowie? Może lekarz coś wam wspominał?

Gość b.e.a.t.a
Na co dzien do 12 kg, sporadycznie do 15 kg. Przynajmniej tak mowia polskie przepisy BHP. 5 kg siatke z zakupami na pewno mozesz "dzwigac", no chyba ze masz ciaze zagrozona, wtedy poradz sie lekarza.

Gość może spóbuj zorganizować
raz w tygodniu większe zakupy, w których pomoże Ci mąż i wtedy kupcie ziemniaki i różne cięższe rzeczy, a wracając z pracy dokupuj tylko te najpotrzebniejsze

Penie tak zrobimy, bo jednak trochę się boję. Dodatkowo jeszcze to 4 piętro. Niedziela w markecie to dla nas koszmar, ale trzeba się będzie przez 6 miesięcy przemęczyć:) b.e.a.t.a dzięki, trochę mnie uspokoiłaś podając te wagi:)

Gość katranka
to zalezy od ciężaru, ryzykowne jest dźwiganie z ziemi z pochylaniem tułowia ( zresztą nie tylko dla cięzarnych - zawsze powinno sie przykucać:):). Staraj się ciężarów nie podnosic nagle tylko delikatnie, rozkladac go na obie ręce, niosąc cos w rekach napinaj mięsnie ramion, cięzar trzymaj blisko ciała. Dzwigaj i stawiaj przedmiot przykucając. Lepiej miec zakwasy na nogach niz narazać brzuch na naciaganie:)

Gość Niebieska Malwina
przez cala ciaze wiele podrozowalam i bylam zmuszona do podnoszenia walizki, wazyla od 5 do 8 kilo na pewno... zakupy, to tez codziennosc, tez zawsze ok 5-8 kilo.... staralam sie jednak nosic to wszystko z wyczuciem, jesli tak to mozna powiedziec.... ciaza przebiegala prawidlowo, ale mialam poczucie ze gdybym mogla, to unikalabym tego

Gość hurrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
najlepiej połóż się przed tv i absolutnie się nie ruszaj przez resztę ciąży, a mieszkanie na IV piętrze? kobieto, nie wiesz, że wszystkie ciężarne dostają mieszkania na parterze? chodzenie po schodach przecież uszkadza płód i mózg ciężarnej :D:D

Gość hassammmmmmmmmmm
ktoś wyżej napisał że 12 kg, to chyba troche za ciężkie ? , rozumiem że nie wolno przesadzać ale już np przy 7 kg mi sie napinają mięśnie brzucha , mam 168cm wz i waże 53 kg jestem drobnej postury , te przepisy bhp chyba troche zawyżone .......

hurrra - no faktycznie napisałam, że uwielbiam leżeć przed tv i nic nie robić, szczególnie, że pracuję i wykonuję wszystkie prace domowe tak jak przed ciążą. Po prostu idąc dziś chodnikiem z zakupami czułam się ok, ale po schodach zaczął boleć mnie brzuch. Zadałam pytanie jak tysiące innych na forum. Siedź sobie dalej i dogaduj ludziom, tylko najpierw czytaj ze zrozumieniem - tego uczą już w podstawówce.