Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rok 1983

Dziewczyny z rocznika 1981-1985: Jaki był tytuł naszego podręcznika do I klasy

Polecane posty

Gość rok 1983

Dziewczyny z rocznika 1981-1985: Jaki był tytuł albo autor naszego podręcznika do I klasy szkoły podstawowej (było to w latach 1988-1992)? Pamięta któraś? Bohaterką podręcznika była Dorotka - dziewczynka z krótkimi czarnymi włosami (z klasycznym bobem). Na okładce owa Dorotka stała przy tablicy i coś pisała. Okładka była w ciemnych kolorach z przewagą ciemnej zieleni i czerni. Za nic nie mogę znaleźć jej w Google bo nie pamiętam autora ani tytułu, a chciałabym ją zdobyć.

Gość rok 1983
Zapomniałam z tego wszystkiego dopisać, że chodzi oczywiście o podręcznik do języka polskiego.

Gość To teraz ja się wypowiem...
LITERY

Gość Mi sie tylko kojarzy ....
"Mam 6 lat" ale jeszcze poszukam bo to chyba nie to

Gość rok 1983
Dzięki!!! :D Tak to to! Ty to masz PAMIĘĆ! PODZIWIAM i dziękuję! :)

Gość rok 1983
Chodziło oczywiście o "LITERY", tylko pomyliłam kolory okładki z książeczką "W szkole i na wakacjach", która też utkwiła mi w pamięci. :)

Gość To teraz ja się wypowiem...
no właśnie zmyliły mnie te kolory...

Gość rok 1983
Przypomniało mi się jeszcze, że oprócz Dorotki występowało tam jeszcze 2 dzieci: Adam i Inka (chyba Inka?), ale nie pamiętam już czy to było jej rodzeństwo czy przyjaciele.

Gość rok 1983
Tak, poplątałam kolory z okładką innego podręcznika. Ale wygląd Dorotki pamiętałam i jej białą opaskę (o której zapominałam wspomnieć w pierwszym poście), jak i to, że lubiła kanapki z cienką kromką chleba i grubą warstwą dżemu. ;)

Gość rok 1983
Takie książeczki jak właśnie "Litery" czy "Elementarz" mają więcej sensu niż współczesne podręczniki. Jak byłam ostatnio w księgarni przeglądać zestawy podręczników dla pierwszoklasistów to się załamałam ich poziomem polszczyzny. - Przykład: Patryk bawi się komórką. :o Niedługo pewnie pojawią się zdania w stylu: Brajan, Alanek i Nikolka obczajają iPoda (tudzież ajpada) zagryzając kababa. :o

Ja mialam " mam 6 lat" z ta dziewczynka z niebieska kokarda na okladce. Tak przynajmniej mi sie wydaje :) rocznik 83 Dobre z obczajaniem ipoda :D

Gość takumnie
My przynajmniej nasz podręcznik zapamiętamy, nie sądzę, aby obecnie dzieci sięgały kiedyś pamięcią do podręczników z podstawówki:) "Mam 6 lat" to była chyba taka różowa książka i korzystało się z niej w zerówce. W Przedszkolu lub w szkole, w zależności gdzie kto chodził do klasy "0" :)

Gość 1982222
Oglądając ten blog stwierdzam, że kiedyś książki miały fajniejsze rysunki, takie bardziej pobudzające wyobraźnię.

Gość ja rocznik 79
Bylo cos takiego jak "W szkole i na wakacjach "

Mialam ten matematyka 1 i chyba ten matematyka dla 1 kl tez :) literki mialam napewno bo pamietam te historyjki :) az Milo powspominac :)

W szkole i na wakacjach jest na 5stronie podanego przeze mnie bloga, tylko trzeba przewinąc suwakiem