Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawazmlekiemkokosowym

potrzebuję porady: OKRES PRÓBNY (TYDZIEN) UMOWA ZLECENIE

Polecane posty

od poniedziałku zaczynam okres próbny na umowe zlecenie(tydzien), czy mogę ostaniego dnia pracy ubiegac sie o wyplacenie tych pieniedzy gotowka ??? Firma nie jest znana, dopiero sie otwiera i kompletuje pracownikow, nie chce, zeby mnie zwodzili, ze np. zaplacimy pod koniec miesiaca albo w innym terminie. Za przepracowany tydzien chce pieniadze do reki od prezesa firmy, czy moge tego żądać?

Gość noo ja myslee
jasne, ze mozesz ale licz sie z tym, że wylecisz, bo na Twoje miesjce jest 550 chętnych;D

a co masz w umowie? jeżeli podpisałaś, że otrzymasz pieniążki w innym terminie niż koniec okresu próbnego, to żądać sobie możesz..... ;)

podpisali ze mna umowe, w ktorej jasno widnieja daty pracy i kwota, ktora maja mi wyplacic przeciez nie bede do nich przychodzic co drugi dzien z pytaniem czy moge juz dostac kase :/ potem to zostanie mi tylko sąd

to jest wzor mojej umowy...zastanawilam sie nad fragmentem "dolozeniem nalezytej starannosci", ale na jakims portalu przeczytalam: Umowa zlecenia jest natomiast tzw. umową należytego starania, czyli nawet jeśli nie uda ci się wykonać zleconej pracy, ale się bardzo starałaś, żeby ją wykonać, to pracodawca jest zobowiązany wypłacić ci umówioną należność. Umowa zlecenie Zawarta w dniu ....................... w ................................ (Miejscowość) pomiedzy ................................................. reprezentowanym przez Panią / Pana ............................................, zwanym dalej Zleceniodawcą a Panią / Panem ................................ zamieszkałym w ..................... legitymujacym sie dokumentem tożsamości .......................... (rodzaj dokumentu, numer, seria) zwanym dalej Zleceniobiorca. 1 Na podstawie niniejszej umowy Zleceniodawca zleca wykonanie, a Zleceniobiorca wykonuje w sposób samodzielny nastepujace prace: Zleceniobiorca wykona powierzone prace z dołozeniem nalezytej starannosci. 2 Za wykonanie zleconych prac okreslonych w 1 Zleceniobiorca otrzyma wynagrodzenie w wysokosci ................................................ słownie ................................................ 3 Zleceniobiorca nie moze powierzyc wykonania zlecenia osobie trzeciej, chyba że Zleceniodawca wyrazi na to pisemną zgodę. W takich okolicznościach Zleceniobiorca zobowiazany jest natychmiast zawiadomic Zleceniodawce o osobie i o miejscu zamieszkania swego zastepcy. 4 Umowa zostaje zawarta na okres .............. miesiecy/lat. 5 Kazda ze stron moze niniejsza umowe wypowiedziec zachowując ..................... tygodniowy / miesieczny okres wypowiedzenia. 6 Z tytułu niniejszej umowy Zleceniobiorca nie nabywa zadnych uprawnien pracowniczych. 7 W sprawach nieunormowanych niniejsza umowa maja zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego o umowie zlecenia. 8 Umowa została sporzadzona w dwóch jednobrzmiacych egzemplarzach - po jednym dla kazdej ze stron.

tu nie ma terminu wypłacenia wynagrodzenia. Możesz oczekiwać, że zapłacą Ci na koniec okresu próbnego, jak również za rok. Niektórzy celowo konstruują takie umowy. Na zapytanie: kiedy wynagrodzenie, odpowiadają jak będą pieniążki. Na podstawie tej umowy możesz żądać wypłaty na koniec tygodnia, ale prezes ma prawo powiedzieć, że zapłaci Ci w bliżej nieokreślonym terminie.

dziekuje za odpowiedz, chyba pierwszego dnia pracy zapytam prosto z mostu o wyplate pieniedzy, przynajmniej bede wiedziala czy warto wracac tam na drugi dzien