Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam pojęcia jak to będzie

Jestem w ciąży i co dalej? :) Pozytywny temat :)

Polecane posty

Jestem w ciąży i mam jedno mega obszerne pytanie Nie, nie co teraz w sensie, że nie chcę być, że nie chciałam, że nie mam gdzie mieszkać, że nie mam pieniędzy, nie ma ojca itd Otóż, nie mam pojęcia o ciąży, porodzie, zajmowaniu się dzieciaczkiem. Nie wiem co mam kupić, co mi potrzebne na pocżątek. Nie mam nikogo kto mi może pomóc zająć się dzieckiem, tzn mama, koleżanka, kuzynka. Tzn pomóc w sensie powiedzieć co i jak, jak kąpać, jak karmić itd. Może znajdą się tutaj jakieś przyjazne dusze i mi pomogą?

Gość amisia74
a skąd jesteś?

tzn mieszkam za granicą :) ale jestem z południa polski.

Gość a za granicą to
gdzie? bo ja też i też się dowiedziałam o ciązy :) ale jakoś to wszystko mam wrażenie instynktownie przyjdzie:)

uk:)

Gość a za granicą to
ja też uk , to do bootsa smigaj po kwas foliowy i suplementy dla cięzarnych :) A po porodzie to połozna przychodzi i pokazuje co i jak :)

przychodzi? do domu? tak ooo, za darmo?

ja urodziłam 2 mieiące temu i jest cudownie. tak jak ktoś napisał kwas foliowy i sie cieszyc ciazą;)

Gość a za granicą to
tak połozna cie odwiedza i mówi co i jak i przy okazji kontroluje jak to wszystko u niemowlaka wygląda więc na lajcie :) jest to za darmo oczywiście który tydzien ciązy masz?

nie wiem, dopiero testy zrobilam;p

Gość a za granicą to
to do gp musisz isc umówią cie w 12 tyg. na scan (usg) bo w uk do 12tc nie uznają ciazy

i jak ta ciąża dalej przebiega? kiedy jakies badania? co i jak?

co miesiąc wizyta u połoznej, spr ciśnienia moczu a po 16 tyg słucha się serduszko dziecka. w 16 i w 26 tyg krew. w 12 i 20 usg. i jak wszystko ok to tyle;)

tyle?? a jakieś badania czy dziecko zdrowe? NIC??

Gość a za granicą to
to nie Polska w uk w dupie mają wszystko :) dlatego ja teraz jestem w Polsce i do uk wróce po 12 tc czyli w przyszłym roku :) tam troche pokorzystam i wracam na poród do pl :) za duzo się od znajomych nasłucham zeby rodzić w uk

nie martw sie nie jest źle. u mnie ciaża była wysokiego ryzyka bo pełno problemów ze mna i dzieckiem i poród bardzo. cięzki. ale wydaje mi sie czy to uk czy pl to było by podobnie. wszędzie trafiaja sie ciężki i lekkie porody nie zależnie gdzie sie jest. jak krew i usg wyjdzie ok to wiencej badań nie ma. a jak cos bedzie nie tak to napewno się zajma, przynajmniej u mnie tak było. bedzie dobrze najważniejsze to nie martwić się na zapas

tzn ja się nie znam, ale wydaje mi się ze w pl przez cala ciążę robi sie jakies badania, zespół downa, jakies inne genetyczne choroby czy cos? prawda?

syndrom dawna w 12 tyg na usg. beda pytac o zgode;) nawet na pobranie krwi czy napewno sie zgadzasz,. zmykam się myć a jak masz dużo pytań to wypisz jak się wykompie to postaram sie odp. dodam że każda przychodnia szpital połłożna i ciąza jest inna;)

syndrom dawna w 12 tyg na usg. beda pytac o zgode;) nawet na pobranie krwi czy napewno sie zgadzasz,. zmykam się myć a jak masz dużo pytań to wypisz jak się wykompie to postaram sie odp. dodam że każda przychodnia szpital połłożna i ciąza jest inna;)

no jak to jest z porodem? 1. znieczulenie? cena? 2. jest lekarz przy porodzie? czy tylko midwife? 3. jak jest w szpitalu? raczej ładnie i nowocześńie? czy raczej tak średnio? ile osób na sali leży? tzn kobiet;p

4. co jest zapewnione w szpitalu? zalezy od szpitala po prostu? 5. szkola rodzenia? płata, darmowa? w szpitalu gdzie będe rodzić? czy w jakimś innym budynku/instytucji?

Gość a za granicą to
nie rodziłam jeszcze ale wiem ze wszystko związane z porodem jest za free nawet i znieczulenie,piłki gaz rozweselający itd.Tyle ze 5h po porodzie i sru do domu :| przy porodzie jest pielegniarka ale to wszedzie raczej tak jest :) Chetnie sie sama dowiem o szkole rodzenia moze kasiula nam opowie :)

tylko pielegniarka?? nie położna nawet?

hej dziewczyny ja też ciążę prowadziłam i rodziłam w UK więc chętnie pomogę :)

Gość a za granicą to
położna sorry

Autorko nie masz się czym martwić, ciąża trwa z reguły 40 tygodni więc to masa czasu i zdąrzysz wszystko skompletować.Ja od początku zbierałam ubranka-po kilka sztuk do worka i tak nazbierałam od rozmiaru 56 w góre(tych najmniejszych nie ma sensu kupować dużo,przynajmniej mój syn spodenki na 56 miał za małe już po 2,5 tygodnia) Potem można poszukać rzeczy droższych typu wózek,łóżeczko,meble do pokoju dziecka-akurat mnie najwięcej kosztowały te 3 rzeczy.Wiadomo że ciuszki dla dziecka powinno się też dobierać pod kątem pory roku w jakiej się urodzi.Na sam koniec ja zostawiłam pierdoły typu laktator,aspirator do noska,leki na kolkę(bo może jej wogóle nie być),potem na spokojnie sobie dobierałam rozmiary pieluch,firmy,akcesoria karmienia itp,jednak polecam mieć chociaż jedną butelkę i puszkę mleka,albo najlepiej starter packa z mleczkiem,bo u mnie np.karmienie piersią odrazyu spaliło na panewce,dawałam mleko mm a potem dawałam swoje ale odciągnięte, a może być tak że dziecko odrazu ładnie złapie pierś, mleka będzie dużo i żadne pierdoły do karmienia jak mleko mm cxzy butelki będa kompltnie zbędne.

znieczulene za darmo, w ciązy recepty i dentysta tez za darmo. przy porodzie tylko połozna, można mieć 2 osoby towarzyszonce, u mnie był mąż. lekarza nie ma chyba że coś nie tak. u mnie było mnóstwo lekarzy. przy pierwszym dziecku jest się dłóżje w szpitalu, ja byłam 2 dni i chcieli mnie zostawic na 3 ale chciałam wyjść do domu. u mnie były problem bo duzo kri straciłam miałam goraczke i problem z karmieniem, a jak ktos się dobrze czóje to może iśc po porodzie po 6 godz do domu. a dodam że można tez rodzić w domu, w szpitalu było tak że łóżko oddzielone parawanem i tak pokoleji . przy łózku szafka i taka kołyska dla dziecka fotel i tyle. co jest zapewnione to troszke nie rozumie pytania jak bys mogła troszke dokładniej co cie interesuje szkoła rodzenia za darmo.ja miałam w szpitalu w którym rodziłam bo tam tez prowadziałm ciąże . w każdym szpitalu jest inaczej u mnie było tak

Gość a za granicą to
kasiula z jakiej czesci uk jestes? co do kompletowania ciuchów to jednak wolałabym to zrobic po 1 trymestrze :) a nawet i drugim lepiej :) co do laktatorów i innych bajerów i nawet ciuszki to polecam carboot sales, można trafić na nowe i to zapakowane za 80% taniej niz w sklepie :)