Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem chora juz 4 dzien

co na silne przeziebienie w ciazy? mam mega katar i bola mnie zatoki

Polecane posty

..

Gość azu
"Katar Od niego zaczyna się przeziębienie. Nie lekceważ kataru, bo może przerodzić się w poważniejszą infekcję. Zacznij od domowych sposobów. Lekarza odwiedź, jeśli wydzielina zmieni kolor z przezroczystej na zieloną lub żółtą. Najlepsze na katar są czosnek i cebula, bo zawierają naturalne substancje działające podobnie jak antybiotyk (fitoncydy). W pierwszej fazie infekcji ich stosowanie daje świetne rezultaty. Przy silnym katarze pomaga regularne wąchanie chrzanu, mającego działanie bakteriobójcze. Dobre efekty daje również zjadanie dwóch-trzech łyżeczek tartego chrzanu do każdego posiłku. Sięgnij po witaminę C, ale w naturalnej postaci. Pij soki cytrusowe i herbatę z cytryną. Do nosa możesz zakraplać roztwór soli morskiej albo sól fizjologiczną. Nie stosuj kropli do nosa, mogą zaszkodzić dziecku. Ulgę przyniosą ci inhalacje z wody z solą lub olejku miętowego, albo parówka z ziół: rumianku i lawendy z dodatkiem olejku eukaliptusowego. Skórę pod nosem posmaruj maścią majerankową, dostępną w aptece. Bezpieczne leki: tylko woda morska (Sterimar, Marimar) i sól fizjologiczna (Tetrisal), krople homeopatyczne (Euphorbium) ewentualnie Rutinoscorbin w dawce ustalonej z lekarzem."

Gość dziewczyna z PEssarem
LEKARZ przede wszystkim

Polecam syropek Prenalen, dla kobiet w ciaży i karmiących. Jest na naturalnych składnikach, dla mnie był rewelacyjny. Cena ok 17 zł Na przeziebienie był git, co do zatok to nie wiem co Ci polecić. Może lampy

Witam, rok temu w 7 m-cu ciąży przeżyłam to samo! Nie pocieszę Cię za bardzo - u mnie trwało to 2 tygodnie! Na ból zatok pomoże Ibum zatoki w atomizerze i okładanie na noc głowy liśćmi z białej kapusty (też się z tego śmiałam jak kazała mi to robić teściowa! ale jak już nic nie działało w końcu się skusiłam i pomogło). Bierzesz kilka liści białej kapusty, sparzasz je wrzątkiem i takie gorące rozgniatasz tłuczkiem. Potem wkładasz je w pieluchę tetrową (na czoło) i owijasz głowę. śpisz w tym zawiniątku - polecam po trzech dniach nie było problemu! Doraźnie apap, ale nie powiem co mi to pomogło... gorąca herbata z sokiem malinowym z cytryną itp. życzę zdrówka!

w domu mam tylko apap, ale czy to mozna w ciazy brac? tak mnie glowa boli ze szok a mam juszcze raczkujacego roczniaka...

Gość No to może...
można apap w ciąży, to mniej szkodliwe dla dziecka niż ból glowy matki i stres z tym związany.

boje sie jeszcze tego, ze w okresie gdy tworzą się organy dziecka ja mam mega infekcję, jestem w 7tc

Gość azu
Zdrowej ciąży infekcja nie zaszkodzi. :)

w pierwszej ciazy mialam tez w 7tc opryszczkę na ustach, małpa się nie chciała zagoić, a ja schizowalam, że malutki będzie miał przez to rozszczep wargi albo jaką inną wadę :/ no boje sie

Gość azu
To nie schizuj bo twój stres źle wpływa na dziecko. :) Ja chorowałam w czasie obu ciąż -przeziębienia i opryszczki kilka razy a dzieci zdrowe.

zapisalam sie na 19.00 do lekarza internisty

Ja też byłam chora na tym etapie ciąży i nic małej nie jest. W aptece powiedzieli by palić na łyeczce krople żołądkowe i wdychać. Woda morska do nosa, miód i malinki do herbatki. Paracetamol można brać, ale ja nic n ie brałam, mimo że ginekolog pozwolił, wolalam się nie faszerować, a leżałam 3 tygodnie. Glowa pękała potwornie. Trochę dużej przechodziłam, ale tylko naturalne rzeczy brałam. Można jeszcze trochę czosnku, ale nie za dużo, bo czosnek też może zaszkodzić.

To ja napisze tak. Z zatokami mam mega problemy od 9 roku życia, powracające zapalenia, polipy itd. wiec troche sie nauczyłam z nimi zmagać na własny sposób ;) jak przychodzi zapalenie to przede wszystkim płucze zatoki metodą yala neti (poszukajcie w necie opis), na ból głowy stosuje nagrzaną w mikrofalówce sól w skarpecie - kłade na głowe i jest ogroooomna ulga, leże tak przez parenaście minut i w razie potrzeby powtarzam. Dowiedz sie tylko czy w ciąży te sposoby są bezpieczne. Niestety po zapaleniu zatok wydzielina lubi schodzić w dół i zarażać także dolne drogi oddechowe, objawia sie to paskudnym kaszlem, w ciąży stosowałam na to syrop Prenalen i dzieki temu przetrwałam nocne ataki kaszlu, bo mnie totalnie wykanczały.

Gość przyszla mamka
Lepiej nie zaniedbaj tego... ja mialam w ciazy ostre ropne zapalenie zatok... antybiotyk, inhalacje... :/ lepiej udaj sie do laryngologa, mi lekarz powiedzial ze taka infekcja jest niebezpieczniejsza niz leki ktore bede przyjmowac. Przede wszystkim przy zatkanym nosie nie oddychasz swobodnie przez co maluch moze byc niedotleniany. W ciazy dba sie nie tylko o siebie takze marsz do lekarza! ;)