Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EFVERVERVER

Dłuższy urlop macierzyński??? jestescie za??

Polecane posty

Gość Jhgfdnhjgdfnmhjf
to już nie można mieć innej od Twojej opinii? :O od razu wyczuwalna krytyka

kafeteria od dawna przypomina coś w tym stylu: Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!

meaaa padłam no daj spokój hehehe no, ale podyskutowac można? moze ktoś zmieni zdanie co do np. formy zatrudnienia? swojego

Gość ja też jestem za.........
Mam dwoje dzieci i szczerze mówiąc przy wydłużonym macierzyńskim może skusiłabym się na trzecie dziecko:) Bardzo dbam o pracę, bo zarabiam dwa razy więcej niż mąż. Pracowałam w obu ciążach do samego końca i zaraz po macierzyńskim wracałam. Nie chodzę na zwolnienia na dzieci itp., poprostu nie mogę sobie pozwolić na niezarabianie (np. urlop wychowawczy). Biorąc pod uwagę, ze nigdy nie nadużyłam zaufania pracodawcy mając dwoje dzieci, to nie sądzę, aby trzecie dziecko spowodowało, ze byłabym zwolniona, a jednak mogłabym być przez rok z dzieckiem w domu, zarabiając.

Gość ja też jestem za.........
mea, świetne:)

Gość pewnie ze jestem za
I mam nadzieje,ze swoj urlop bede mogla wydluzyc do roku czasu. Ale nie zmienia to faktu,ze sie obawiam,czy bede miala gdzie wracac po takim urlopie. Zalezy mi na pracy,ale baardzo sie martwilam,ze bede musiala dziecko zostawic po pol roku z niania albo w zlobk.i jak bede miala opcje to wybiore dluzszy macierzynski. Bez wzgledu na konsenkwencje.

Gość aqqaqqaqq
a dlaczego macierzyński a nie rodzicielski. Ja tam jestem za tym, żeby trochę "zmusić" panów do zajmowania się swoimi dziećmi. Czyli tę pierwszą część bierze mama a potem przy nieco większym dziecku tata.

może i tak, ale dziecko przynjamniej do 2,3 lat głównie potrzebuje matki, a niemowlę już napewno no i co z karmieniem piersią? nie bardzo bym chciała latać po kibelkach w pracy z laktatorem

Gość seniotytkika 33
byloby dobrze , gdby wydluzyli.... nie ooto na dziecko sie decyduje , zeby je oddac opiekunce , pracowac na babe obca.rok ti juz wieksze dziecko i mozna je oddacv spokojnie do zlobka, chodz moje marzenie to wychowac do 3 roku zycia.

Gość ale..............
nie wiem czy słuchałyscie że po tych 28 tygodniach urlop ma wynosić 80% tak jak na l-4

Gość pewnie ze jestem za
Tak wiem ze 80%. I mnie to nie zniecheca. Jakbym wybrala wychowawczy to nic bym nie dostala. A oddajac dziecko pod opieke nianki zostaloby mi jeszcze mniej z wyplaty.

Gość ale..............
tak czy inaczej to nie przejdzie wiec nie ma co się nad tym głowić

Gość mniu
Ja mam wrażenie że to tzw. kiełbasa wyborcza. Jakoś ostatnio stale coś zabierają bo nie ma kasy na nic a tu naraz łaskawie chcą dać i to tyle. Obym się myliła ale jak znam życie to temat się rozmyje z czasem.

Gość ale..............
nie mylisz się, wszystko pozabierane, ZUS nie ma na nic pieniedzy, wiek emerytalny podnoiszą a tu nagle znajdą pieniadze by kobieta pół roku siedziała dłużej na macierzynskim, w życiu nie uwierzę. Ale co zamierzali to mają- już dyskusje o tym jaki to dobry,prorodzinny rząd:D:D:D A, i obiecali że każde dziecko od 2 lat do żłobka się dostanie, hahaha

Gość 33 tydzień :)
a jaki problem skrocic macierzynski ? na siłe nie musicie siedzieć roku ?! jedne bedą siedzieć 5 miesiacy inne rok i nie ma problemu :)

Gość aniaaaaaaaaaaaaaaa
Ja jestem za. Teraz jestem w 17 tc i jeżeli będzie taka możliwość, to skorzystam. Zastanawiam się tylko czy te zmiany mnie obejmą, bo póki co nie ma jeszcze szczegółowych ustaleń, nic nie wiadomo o terminach wejścia w życie, tylko takie pitu pitu, zero konkretów. Urlop macierzyński jest obowiązkowy tylko w wymiarze 14 tygodni, potem można z niego zrezygnować albo zrzec się na rzecz ojca, więc nich każda z mam sama podejmie decyzję jaka będzie najlepsza dla niej, dziecka i reszty rodziny. Nikt nikomu nic nie narzuca i za nikogo nie decyduje.

Gość ale..............
jakby to weszło w zycie to dopiero się kombinacje zaczną, niepracujące kobiety zaczną zakładać działalnosci, opłacą 2 składki i 2 lata prawie laby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość aniaaaaaaaaaaaaaaa
Założenie działalności nie jest takie proste, przynajmniej nie dla wszystkich ;-) Znam dorosłe osoby, które najprostszej rzeczy nie potrafią załatwić jeżeli tatuś z mamusią im nie pomogą... wiele osób nie ma podstawowej wiedzy. Kobiety zachodzą w ciążę, ale znaleźć informację o przysługujących im prawach to ponad ich siły i możliwości intelektualne. Internet służy im jedynie do wstawiania fotek na fb. Nie są w stanie znaleźć informacji o ubezpieczeniach społecznych, nie wiedzą ile trwa urlop macierzyński, jakie warunki muszą spełniać, aby go dostać itd Nie przeceniałabym możliwości intelektualnych naszego społeczeństwa. Wystarczy czasami poczytać kafe... Jeżeli ktoś jest w stanie znaleźć te informacje, wie jak zakombinować, by się ustawić, a państwo i prawo na to pozwala, to moim zdaniem droga wolna. Niech każdy radzi sobie jak potrafi.

Gość zadne z tych
ania zgadzam się z tobą, ale są kombinatorki co będą kombinować, lub tatusia kolega zatrudni na miesiąc a potem l-4 i macierzynski

Gość ldhsbsbshs
kombinatorki zawsze były, są i będą ale macie problem

Gość jesienna mgła
mam ogromną nadzieję, że ta petycja coś pomoże... mam termin porodu na 4 marca, więc jeżeli urodzę w terminie to zabraknie mi dwóch tygodni, żeby uzyskać dłuższy macierzyński :O

Gość oallalalalalalal
nie rozumiem ludzi (kobiet) ktorzy sa przewi przedluzeniu urlopu, przeciez to nie jest obowiazkowe kto chce ten idzie kto nie to ma taki urlop jak dotychczas i co dramat?

Gość oallalalalalalal
a petycja nic nie da , oby wogole ten urlop pojawil sie dla dzieci 2014r to bedzie cud

Gość jesienna mgła
trzeba mieć nadzieję :)