Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo byłam na bilansie

czy twoje 4 letnie dziecko mówib.wyraznie -SZ/CZ/Ż

Polecane posty

Gość bo byłam na bilansie

i sie zdziwiłam ;D moja córka ma wade wymowy..no ale lek.powiedziała ze jej jeszcze daje rok mówi -safa/scotka/zołniez ale naprawde nalepsze jest to ze to nie rzuca w uszy ona mówi b.wyraznie i wcale nie sepleni jak twoje dziecko ?

Gość toy telephone
Szczerze to nie mam pojecia bo moje dzieci bardzo wczesnie, mlodszy nawet zanim skonczyl 2 lata zaczely wymawaic sz cz rz itd ALe jak widze dzieci w tym wieku na placach zabaw codziennie to powiem ze wiekszosc tych glosek nie wymawia, wiec chyba wiekszosc nie ma wad wymowy? ale w necie pewnie sa jakies tabele norm poszukaj

Mysle ze nie masz sie czym martwic bo zacznie mowic normalnie. Moja corka ma 3 lata i nie mowi sz cz ż ale bratanica ma 4 lata i tez nie za bardzo wymawia te społgłoski. Moja teraz mowi spolgloske r.

Gość hjiuhjjrthuitrg
a moje w 4 mowiło r,cz,ż ,cz kwestia wycwiczenia. Moim zdaniem pogadaj z logopoeda.mi zalezy by dzieci mowiły adnie a niektórzy nie zwracaja na to uwagi bo im nie przreszkadza.

Gość vcgvcdfgc
Moja ma 4 lata i jedynie r nie wymawia, ale pytałam na bilansie i jest to jeszcze normą u takiego dziecka.

Mnie babki z przedszkola, a bylo to pod koniec komuny, wyslaly do psychologa i logopedy. Bylam u niego z 4-5 razy. Seplenilam wszystko co moznliwe, sz cz, ż, r, l itd.. Moja wymowa musiala byc naprawde fatalna, bo cala rodzina,wszystkie ciotki uwazaly, ze najmocniej ze wszystkich dzieci seplenie. W podstawowce czytalam duzo na glos, zeby cwiczyc - przed lustrem. Dzis mowie bz zarzutu, ponadprzecietnie wyraznie i pracuje glosem. Nie ma co stresowac dziecka, tylko delikatnie pracowac przez kilka lat.

Gość fbvdhjd
Mój syn ma 4 latka i też jeszcze nie wymawia.