Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mroczynka:

wyprawka dla mamy, porodzcie

Polecane posty

Gość mroczynka:

Czesc dziewczyny! Jestem w 33 tygodniu ciąży, poród juz niedługo, dlatego zabrałam sie za organizowanie wyprawki dla mnie do szpitala.. Czy mogłybyście mi doradzic co jeszcze zabrac? chce wziac ze soba najpotrzebniejsze rzeczy. Dlatego w mojej torbie jak na razie znajda sie: Koszule nocne-3 sztuki Ręczniki kąpielowe, mały i duży Klapki pod prysznic i kapcie Bielizna-majtki i staniki( staniki normalne, nie przeznaczone do karmienia piersią) szlafrok podpaski na noc i zwykłe oraz wkładki laktacyjne kosmetyki (żel pod prysznic i do higieny intymnej, szampon, pasta do zebów, szczoteczka, krem do twarzy) Mnie sie wydaje, ze to wszystko... no i badania.. a co wy myslicie?? czy odciagacz pokarmu jest potrzebny??? albo specjalne staniki do karmienia piersia..

Gość monika0909
Zamiast podpasek przydadzą Ci się na pewno wkłady poporodowe.

Gość kredka bambino
podpaski na noc i zwykle? Daj sobie z nimi spokoj, no chyba ze chcesz latac do kibelka co 20 minut) i kup podklady dla mam po porodzie

Gość ja laktatora nie miałam
stwierdziłam, ze bedę karmiła piersią i nie będzie mi potrzebny w szpitalu. i przez to zestresowałam meża bo pobyt w szpitalu się przedłużył przez żółtaczkę synka, ja miałam nawał i nie mogłam sobie poradzić z pokarmem. mąż musiał sam dokonać zakupu laktatora. staniki też bardzo się przydają. mi w takim zwykłym było niewygodnie karmic. mozesz wiziąć też jakaś ksiązkę cyz czasopismo tematyczne. przydać isę moze termometr, sztućce, chusteczki higieniczne. ja chodziłam pod prysznic z normalnymi ręcznikami i ręcznikiem papierowym przeznaczonym do krocza.

Gość mroczynka:
podkłady po porodowe?? nie wiedziałam, ze cos takiego istnieje:) ale na pewno wezme je zamiast podpasek..

Gość przyszla mama :)))
Wyprawka dla mamy : * 2-3 koszule nocne bawelniane, umozliwiajace karmienie piersia * szlafrok * kapcie, klapki pod prysznic * 2 pary skarpetek * 2 biustonosze do karmienia ( z otwieranymi miseczkami) * wkladki laktacyjne do biustonosza * podpaski (bez siateczki i bezzapachowe) - jak najwieksze, np. typu maxi lub przeznaczone na noc * wklady poporodowe 2 paczki * przybory toaletowe, kosmetyki, chusteczki higieniczne * 2 reczniki * 6-8 par bawelnianych lub jednorazowych majtek * telefon komorkowy z ladowarka * odciagacz pokarmu * maly aprat fotograficzny * wyniki badan + karta ciazy * dowod osobisty, NIP, legitymacja ubezpieczeniowa Ja jestem juz w 37tyg, a nawet sie jeszcze nie spakowalam ;) :P

* cos do przekaszenia : sucharki, herbatniki * woda mineralna niegazowana

Gość tez przyszla
Stanik taki żeby się dało karmić, może być zwykły byle się dało odchylić miseczkę. Na pewno papierowe ręczniki, wygodniejsze i bardziej higieniczne jak trzeba się ciągle podmywać. Podkłady dużo bardziej chłonne niż podpaski do tego majtki jednorazowe. Wkładki na początku się nie przydają, nawał pokarmu jest zwykle na 3/4 dobę a wtedy już zwykle jest się w domu. Taki podkład na łóżko też fajna sprawa, nie trzeba się prosić na oddziale. Odciągacz też dopiero po powrocie.

Gość mroczynka:
dzieki dziewczyny, bardzo mo pomogłyście:) a gdzie mogłabym kupic takie jednorazowe majtki??

Gość Napisz jak wynik :)
Podpaski to później.Do porodu weź jak dziewczyny radziły te poporodowe.I majtki jednorazówki.Są wygodne dobrze wszytko trzymają itp.

Te majtki kupisz w aptece i w sklepiku w szpitalu :)

jednorazowe majtki siateczkowe kupisz w kazdej aptece + wklady poprodowe :) a! i jeszcze tantum rosa do przemywania krocza :) ponoc sie przydaje po porodzie :)

I nie przeraź się wielkością tych wkładów :)Bo są dosyć duże :P

To ja mam jeszcze pytanie, jak zaczyna sie porod, wybieramy sie do szpitala. Jak zabezpieczyc bielizne? Podpaska? Podkladem porodowym? Nigdy nie rodzilam, wiec jestem ciekawa jakie sa metody?

Gość mama dwóch dziewczynek
ja z kolei majtek jednorazowych, nawet tych z siateczki, nie nosiłam. Sprawdziły mi się doskonale zwykłe majki bawełniane, kupiłam większe takie najzwyklejsze i dobrze w nich się trzymały wkłady/podpaski. Siateczkowe kupowałam sneni, wprawdzie nie korzystałam, ale oddałam dziewczynom i chwaliły. Może się przydać w szpitalu maść np. bepanthen do piersi/sutków/, szczególnie początki karmienia piersią bywają dokuczliwe...

Gość ja laktatora nie miałam
ja i wkłady i majtki jednorazowe kupowałam w w hurtowni w której kupowałam cała wyprawkę dla malucha.

Gość mama dwóch dziewczynek
tantum rosa tak, a do higieny intymnej lactacyd femina - dla mnie najlepszy. Zależy jak się poród zacznie, ja dwa porody rozpoczęłam skurczami, więc podpaska nie potrzebna. Jeżeli wody odejdą to wtedy na pewno podpaska i do szpitala.

do podmywania może byc tez biały jeleń , mydełko do higieny intymnej :) co do majteczek to juz musisz sama zdecydowac ja wrzuciłam te które mi kolzanka poleciła :)

Gość słodka lemoniada
Po porodzie krocze możesz przemywać szarym mydłem. Jest świetne. Ja miałam podkłady bella mama i te polecam. Kupiłam też podkłady na łóżko i bardzo się przydawały.