Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kdnsdjfvnj

poród 1500 zł

Polecane posty

Gość kdnsdjfvnj

podobno obecnie porod w Eskulapie w BB wynosi 1500 zł! dzis dzwonilam i pani powiedziala ze narazie nie maja kontraktu z nfz i dopiero za tydzien beda wiedziec czy maja podpisany...

Moja koleżanka prywatnie płaciła 12tys w jakiejś klinice, zawsze można rodzić w publicznym szpitalu

Gość maniana 11
w sumie cena przystępna a..ryzyko i ból..

Gość panprzemas
nie wiem z jakiego jestes miasta ale w kazdym szpitalu masz prawo poprosic o znieczulenie zewnatrzoponowe (ZOP). taka mozliwosc jest zapisana w wytycznych Polskiego Tow Ginekologicznego i powinno ci sie udzielic jesli tylko jest taka techniczna mozliwosc (moze fizycznie brakowac anestezjologow w szpitalu). ZOP nie znieczuli cie zupelnie ale zdecydowanie usmiezy bol, jednoczesnie wydluzajac caly porod (naturalna rola bolu w porodzie i te inne bajki) 1500zl? to ja nie wiem czy same materialy zuzywane do porodu by sie zwrocily ;p

Gość panprzemas
jesli chodzi o prywatne kliniki to mozesz zostac szczesliwa mama jesli twoj porod bedzie przebiegal prawidlowo. jesli natomiast cos sie stanie dziecku powiedz mi ktora klinika ma oddzial neonatologii zeby natychmiast ratowoac twojego malucha? ktora prywatna klinika ma na miejscu komplet ginekologow / chir naczyniowych jesli zaczniesz niekontrolowanie krwawic? ogolnie lekarze w takich osrodkach bardzo starannie dobieraja pacjentki zeby sie nie "nadziac" na takie niespodzianki. ja bym jednak pogodzil sie z czasami kulejaca opieka w POZ i rodzil w jakims duzym osrodku.

jak poród przebiega nieprawidłowo prywatne kliniki od razu wzywają karetkę i wiozą do szpitala. Nie chcą podejmować ryzyka, odpowiedzialności. Ot, taki poród za 12tys co do ZZO, teoria i fikcja niestety. Anestezjologów po prostu brakuje w szpitalach.

Gość panprzemas
jesli chodzi o ZOP, bylem przy dziesiatkach porodow choc to nie jest moja ulubiona dzialka med ;p i w moim szpitalu ZOP dostawala kazda chetna kobieta jesli tylko nie miala przeciwwskazan. a jesli chodzi o karete to moze jest tak jak piszesz ;p i trzeba dodac, ze podczas komplikacji porodowych 5 minut to moze byc kwestia zycia i smierci nie mowiac o ustawowych 7min jaki ma transport na dotarcie do pacjenta. bylem swiadkiem jak pojawily sie glebokie dlugie deceleracje w KTG co posrednio dowodzi zagrozenia zycia plodu to od momentu telefonu poloznej czuwajacej nad rodzaca do wyciagniecia plodu minelo 6min a i tak nie byl w najlepszym stanie. no ale dosc straszenia ;p

no ja niestety widziałam porody bez znieczulenia, kobiety conajwyżej mogły liczyć na gaz rozweselający. Z anestezjologami niestety jest krucho i dlatego tak to wygląda

Gość a ten castagnus
pan przemas- widze że masz do czynienia z medycyną, powiedz prosze czy szpital ma prawo odmówić kobiecie zzo? czy to jest w ogóle zgodne z prawem?

tak, ma prawo odmówić znieczulenia jeśli istnieją przeciwwskazania medyczne oraz kiedy nie ma możliwości wykonania (a zawsze ma prawo powiedzieć że możliwości nie było)

Gość a ten castagnus
gnoje, zawsze się zasłaniają brakiem anestezjologów, as kobieta niech wyje z bólu:O Polska to kraj trzeciego świata a nie zadna Europa...

tylko że akurat z tym brakiem anestezjologów to nie kłamstwo szpitala, tylko ich naprawdę brakuje. A czy trzeci świat? bez przesady

Gość Pomarańczowy wiadomo kto
A to już za darmo nie można w tym kraju rodzić ???

Gość a ten castagnus
tak, trzeci świat. gdzie kobiety w Europie tak rodzą? gdzie w Unii? bez zzo? wszędzie jest na zyczenie, wręcz jak nie chcesz to patrzą na Ciebie jak na wariatkę której chcą ulżyć a ta głupia chce cierpieć. a tutaj? mozesz wyć do księżyca a oni nic. to jest XXI wiek? nie, to jest XIX wiek

też jestem całym sercem za znieczuleniem do porodu. Ale wiem że po prostu w Polsce jest ciężko w szpitalach i tnie się koszty jak można na personelu i ich pensjach.

Gość a ten castagnus
no tak, ale nie moze być tak ze Polski rodzą jak na Białorusi ,trzeba coś w końcu z tym zrobić. kobiety mają prawo do zzo i pieniądze na to muszą sie znaleźć. choćby miało być na początek odpłatnie, za powiedzmy 200-300zł, ale nie może być tak ze ciągle jest ta sama śpiewka z brakiem anestezjologa...

Gość to jakis horror
oglądałam porody z usa, czy chin nawet i tam rodząca z uśmiechem na twarzy prze, zero łez, ma znieczulenie i godną opieke a porody w polsce to wciąż koszmar, kobiety wyją jak zwierzęta jak można pozwalać na coś takiego w 21 wieku gdzie wszędzie są ułatwienia a tak kluczowe i ważne wydarzenie w życiu każdej kobiety pozostawia nie raz traume na całe życie

wiele z moich koleżanek rodziło w Anglii, jedna we Włoszech i mówią że ich porodu w Polsce to była bajka w porównaniu do tych niby europejskich krajów

Gość panprzemas
w moim szpitalu jest okolo 20-25 porodow na dobe. tzn ze potrzeba 1-2 anestezjologow ktorzy nie beda robili nic innego niz obslugiwali poloznice (tak to sie dziwnie nazywa kobiety ;p). to wymaga a)osoby ktora bedzie chciala sie tym zajmowac b)dodatkowego etatu a dodatkowy etat wymaga przekonania sceptycznego dyr ze jest on niezbedny uprzedzajac pytanie - z tego co wiem konstrukcja kontraktu szpitali z NFZ wyklucza mozliwosc "doplacania" do procedury, czyli nie mozna sobie np dokupic znieczulenia

Gość to jakis horror
czasami pieniądze wydawane są w błoto, a znieczulenia do porodów powinny być jednak jednym z priorytetów no ale to kobiety rodzą a nie mężczyźni więc nikt się z tym nie spieszy i nikt nie nagłaśnia ja zapłacę za cc każdą sume

Gość panprzemas
*pojechalem z tym etatem - dodatkowego miejsca pracy dla lekarza najczesciej na kontrakcie ;p

nie ma możliwości żeby było zatrudnionych 2 anestezjologów tylko na oddział położniczy, bo żaden się na to nie zgodzi. Taka jest ergonomia pracy anestezjologów, niemal codziennie zmieniają oddział pracy.

Gość maniana 11
no ja płaciłam prywatnie w dupach się wam przewraca