Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytam bo chcę wiedzieć

Wykształcenie ważne za granicą czy nie....?pytam z ciekawości.

Polecane posty

Macie wykształcenie podstawowe,zawodowe,średnie,studia? Czy za granicą patrzą na wykształcenie? Czy tak samo osoba z podstawowym może znaleźć pracę jak i po studiach? Kiedyś napotkałam się na wątek,że za granicą nawet na wykształcenie nie patrzą,liczą się chęci do pracy i pracowitość. Jak to jest?! W sumie głupi może być ktoś bez wykształcenia jak i z wykształceniem, to samo w drugą stronę.....ale ciekawość skłania do pytania:)

Gość londyneczka
To chyba zalezy w jakim kraju. Ja mieszkam w UK i tutaj raczej nie patrza na swiadectwo ukonczenia szkoly, oczywiscie tez zalezy w jakim zawodzie chcesz paracowac. Zazwyczj jednak zaczynasz od niskiej pozycji i jak masz ambicje i predyspozycje to pniesz sie na wyzsze szczeble kariery.

Właśnie tak się zastanawiam jak to w końcu jest,jedni piszą tak inni tak. A w większości,że wyżej niż wykształcenie to jest doświadczenie. Czytałam,że ludzie wyjeżdżają nie mając wykształcenia,i jak tylko tam im się życie ułoży to podejmują tam naukę. Wiadomo,że aby być pielęgniarką itp to nie przyjmą z podstawowym, chodzi mi ogółem o różne typu prace:)....

Gość nad niemneeed
Zalezy gdzie chcesz pracowac. Do niektorych prac wyksztalcenie jest niezbedne, do innych liczy sie bardziej doswiadczenie, a najlepiej jak sie ma to i to.

Gość Architekt_80
Dokladnie tak jak powyzej. W Polsce czesto pracodawcy maja nierealistyczne wymagania co do kandydatow. Nie rozumieja , ze dla jednych dane stanowisko moze byc praca marzen i beda sie starac byc w niej najlepszymi. Dla innych natomist, czesto przekwalifikowanych moze to byc czysta "zapchaj dziura" do czasu az znajda cos lepszego. W Anglli natomiast doswiadczenie i chec do pracy sa najwazniejsze. Wyksztalcenie odgrywa wieksza role jesli jest to jakies specjalistyczne stanowisko. Na jakim stanowisku szukasz pracy ?

Gość dggtgtggffdg
no co ty.po co wksztalcenie,przeciez za granicamozesz byc lekarzem po podstawowce,albo np pracowac w banku,albo byc dyrektorem gdzies w firmie mozesz byc po przedszkolu nawet :D

Gość jak chcesz myc gary to na
wyksztalcenie nie patrza, gdzie indziej, in wyzsze stnowisko - tak. Z tym,ze oczywiscie liczy sie jka szkola. Jesli taka, co im nic nie mowi , to cienkoi

nie liczy sie wyksztalcenie tylko to co potrafisz, umiesz.. wyksztlecenie nie idzie wcale w parze z umiejetnosciami, ani nie rzadko wiedza.. tylko glupi pracodawca przyjmie kogos za sam papierek.. i zeby nie bylo sama mam wyksztlecenie wyzsze.

Gość poaaaaaaaaaaa
Wyksztalcenie jest wazne, a nawet niezbedne w niektorych zawodach, jak ktos dobrze napisal, tych bardziej specjalistycznych. Mozesz byc informatykiem, biznesmenem czy muzykiem samoukiem, ale np. lekarzem czy inzynierem juz nie. Niektore szkoly i dyplomy automatycznie otwieraja ci drzwi do wyzszych pozycji i zarobkow, wiec warto sie ksztalcic ale z glowa. W wiekszosci prac liczy sie bardziej doswiadczenie i checi niz papierek, bo np. pracodawca woli kogos kto sie zna na pracy, bo to juz robil, a nie tylko w teorii wyniesionej ze szkoly.

Gość Jakże by było :)
". i zeby nie bylo sama mam wyksztlecenie wyzsze." To sie usmialam :D :D :D :D