Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolinaaa89999

Do wszystkich po ślubie :) Złote rady :)

Polecane posty

Gość Karolinaaa89999

Zwracam się do wszystkich forumowiczek, które są już po organizacji śłubu i wesela ;) Jako , że macie większe doświadczenie to wpisujcie tu rzeczy, o których warto pamiętać, co poszło nie tak, jak można było temu zaradzić, o czym zapomniałyście, co okazało się przydatne, wpadki których można było uniknąć i inne sytuacje mniej lub bardziej kryzysowe i sposoby na ich uniknięcie ;)

loooojojjj u nas bylo przed slubem tyle sytuacji kryzyzysowych ze kaplica. Ale teaz siez tego smieje chcoiaz na wiele rzeczy w dlaszym ciagu mam nerwa, dziewczyny wiecie o czyms takim ze kawaler pan mlody butonierke nosi po oewej stronie potem sie mu ja przepina na prawa strone, ja nie wiedzialam... I zwroccie uwage czy jest dobrze przypieta ja nie zwrocilam i sie obluzowaka i zmienila swoje iejsce i takpoziomo sie ledwo trzymala widac to na zdjeciach, aleprzezyje:-)

Gość belisssa 23e
butelka wody do samochodu ślubnego. my przed kosciołem mielismy sesję slubna i jak zajechalismy pod koscioł to tak zachciało mi sie pic ze masakra a nie mialam skąd wziąc, pół mszy myslałam o tym jak mi się chce pic:D pamiętac o przypieciu butonierek od razu jak młody wejdzie z bukeitem, ja zapomniałam swiadkowa tez i przypięłysmy dopiero po błogosławieństwie jak juz mielsimy wychodzic z domu, ale dobrze ze wogóle przypiełysmy:D

Gość do belisssa 23e
belisssa 23e nie pisz ze miałaś przed ślubem sesję fotograficzną bo to jest nie wykonalne. Miałaś po prostu pstrykane przez amatora jakieś tam zdjęcia. Bardziej chciało ci się pić z wrażenia że gdzieś możesz uszkodzić lub pobrudzić suknię ślubną.

Gość ghjfjgdgthghmjg
ty wyżej nie osraj się z wrażenia

Gość Karolinaaa89999
O tej butonierce to nie wiedziałam :)

Gość bgfbngfgfnh
teraz bym rozłozyła na stole winietki. U nas była taka sytuacja że zostały pojedyncze miejsca i brat mojego męża z zoną i dwójką dzieci musieli się rozdzielac, bo moja kolezanka uznała ze musi siedziec blisko mnie.... w związku z czym moi rodzice ustąpili, przeniesli sie na druga strone sali zeby rodziny nie rozdzielac, a pizda kolezanka musiala siedziec blisko zeby ja nic nie omineło....

Gość fcwefcwefwes
ja bym tą koleżankę po prostu wyprosila i tyle

Gość fcwefcwefwes
moja złota rada, żeby młoda się jak najwięcej usmiechala, to wtedy będzie ładnie na filmie i na zdjeciach

Znalazłam kilka fajnych rad na co zwrocić uwagę przy podpisywaniu umowy z fotografem/kamerzystą. Dodałam kilka swoich przemyśleń i wyszedł z tego ''mini elaborat''. Może komuś się on na cos przyda... Jak wybrać fotografa/kamerzystę na ślub Wybierając operatora kamery na ślub czy fotografa często Parą młodą kieruje cena,ale czy to ona jest decydująca? Istnieje kilka, kilkadziesiąt innych decydujących aspektów: 1. Poproście fotografa/kamerzystę o możliwość zapoznania się z materiałem. Często zdarza się tak, że fotograf użyczył płyty DVD lub do przeglądnięcia w domu. Ważne aby nie sugerować się tylko materiałami zamieszczonymi na stronie internetowej fotografa/kamerzysty. Często na stronach WWW umieszczane najlepsze z najlepszych materiały fotografa/kamerzysty. 2. Dowiedzcie się jakim fotograf dysponuje sprzętem. Poczytajcie na temat sprzętu jakim dysponuje fotograf/kamerzysta. Cena usługi w dużej mierze jest uzależniona od jakości sprzętu. Na rynku są kamerzyści czy fotografowie oferujący swoje usługi za 600-800zł. Taka atrakcyjna ceną kryje tzw. „kruczek. Zadajcie sobie pytanie: Czy warto wydać pieniądze tylko po to by je wydać? Przecież wielu gości będzie miało aparaty, kamery i zdjęć będzie co niemiara. Jakaś pamiątka (darmowa) będzie no właśnie jakaś. Za usługę płacicie i liczycie na to, że będzie ona wykonana z maksymalnym profesjonalizmem. Oczekujecie od materiału tego, iż będzie on na wyższym poziomie niż amatorskim. 3. Zapytajcie czy kamera/aparat jakim dysponuje fotograf/operator to jedyny sprzęt, czy posiada jakiś zapasowy. Elektronika to elektronika i nie jest niezawodna. Co wtedy? Nie będzie pamiątki na którą tak bardzo liczyliście? Jaką rekompensatę otrzymacie? Czy fotograf/kamerzysta jest ubezpieczony od ewentualnego nie wykonania dzieła? Zapytajcie o to! 4. Czy sprzęt jakiego będzie operator/fotograf używał na Waszym ślubie jest ubezpieczony? Czy zostaniecie obciążeni za ewentualne uszkodzenia? 5. Zwróćcie uwagę na zapis w umowie podczas uiszczania potocznej zaliczki. Zaliczki są zwrotne. Zadatki nie. 6. Nie sugerujcie się tylko opinią poleceń jednej pary. Poczytajcie fora, ale oczywiście nie bierzcie sobie tego za wyznacznik. Zorientujcie się jaki jest klimat, atmosfera jaką tworzy na uroczystości. Popytajcie czy są zadowoleni z materiału / jego postawy w dniu wykonywania dzieła. Już kilka razy zdarzyło nam się podjąć realizacji wesel par, którym fotograf/kamerzysta odmówił realizacji kilka/kilkanaście dni przed dniem ślubu. 7. Zadajcie pytanie czy fotograf/kamerzysta spożywa alkohol podczas wesela. Może się to wydać bezsensowne i niegrzeczne, ale to wasz dzień i miejcie pewność na 100%. Zdarza się słyszeć, że fotograf/operator pije, siada przy stoliku i ustawia sprzęt w jednym miejscu, który sam robi swoje na pełnej automatyce. Chyba nie o to Wam chodziło podczas podpisywania umowy? 8. Czy fotograf/kamerzysta jest elastyczny podczas obróbki materiału. Czy działa schematycznie i każde wesele jest identyczne? Czy zaprasza Was, na modyfikacje, słucha sugestii, realizuje Wasze oczekiwania. Co prawda to on się podpisuję pod materiałem i to jego wizytówka, jednakowoż to wy będziecie ją oglądać. 9. Ile otrzymacie materiału? Ile kopii? Za co musicie dopłacić. Słyszymy od Par, że kamerzysta deklaruje nagranie w HD, po czym Para Młoda otrzymuje materiał w SD, a za HD musi dopłacić. 10. W jakim czasie otrzymacie opracowany gotowy materiał? Słyszymy o kamerzystach, którzy oddają materiały po 7 miesiącach, a film wcale nie zachwyca. (Dopilnujcie aby taki zapis był na umowie) 11. Przemyślcie decyzję łączenia kamerzysty i fotografa w jednym. Aparat choćby nie wiem jakie miał funcję nie spełni zadania kamery i odwrotnie/ Aparat zgubi ostrość, bez rejestratora dźwięku nagrywanego osobno nie da się słuchać takiego nagrania. Słychać w nim trzaski i mechanikę optyki, dźwięk jest zakłócony szumem, trzaskami. 12. Dowiedzcie się do której godziny jest fotograf na sali, ile trzeba będzie dopłacić do kolejnych extra , dodatkowych godzin. 13. Dopytujcie o wszystkie niejasne punkty na umowie zanim ją podpiszecie. Co oznacza ten pkt., co oznacza ten zapis a co tamten. Im więcej będziecie pytać tym osoba wykonująca zlecenie będzie miała na uwadze, że Wam nie wciśnie byle czego i nie zarobi łatwych pieniążków przez kilka godzin weekendowej robótki. 14. Co wchodzi w skład reportażu. 15. Czy dostajemy na płycie wszystkie zdjęcia? I ile tych zdjęć w pakiecie się znajduję? 16. Czy zdjęcia są w pełnej wielkości i do dowolnego wykorzystania. Zdarza się, że fotografowie kodują zdjęcia na płycie i możliwe jest wywołanie zdjęć tylko u tego fotografa. Według nas, Każdy zawód powinien być wykonywany z pełnym poświęceniem, pasją i maksymalnym profesjonalizmem. Jednak pasja musi być wsparta zapleczem, gdyż nie zawsze może ona wystarczyć. Życzę powodzenia w organizowaniu slubu.