Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do umiejących gotować

Jak zrobić dobrą kapustę zasmażaną ?

Polecane posty

Gość do umiejących gotować

Z jakiej kapusty robi się coś takiego ? Czym i jak doprawić ? Proszę o podanie przepisu krok po kroku :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można zrobić albo z kiszonej albo ze świeżej. Jak kiszona to przed gotowaniem trzeba ja przelać. Kroimy albo szatkujemy i gotujemy do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim na końcu można dodać koperek. Na patelni robimy zasmażkę można też dodać troszkę boczku mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rodzaj kapusty wybierasz według własnych upodobań. Ja przykładowo używam kiszonej kapusty, ale wiem, że można też wykorzystać młodą kapustę. Na początku odsącz nadmiar wody i pokrój kapustę. Następnie gotuj ją w garnku do miękkości. Możesz dodać do niej sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmaż na patelni cebulkę na złoty kolor. Gdy cebula się zarumieni dodaj do niej 2 łyżki mąki i 1 łyżkę masła. Jak tylko zasmażka będzie gotowa wlej do niej kilka łyżek wody z garnka. Gdy kapusta będzie już miękka odcedź ją i dodaj do niej cebulę. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi najbardziej smakuje
świeża zasmażana, z kiszonej też robie jak mnie najdzie ochota. Podam przepis na świeżą, kiszoną robię prawie tak samo. Kapustę kroję najlepiej w grubszą kostkę, dodaję do garnka, zalewam niewielką ilością wody, dorzucam listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, listki lubczyku, 3 ząbki czosnku i duszę do miękkości, przyprawiam jeszcze solą, majerankiem i obowiązkowo kminkiem (ja daję mielony bo nie lubię całego) i dodaję dosłownie kilka kropel octu. Na patelni przygotowuję zasmażkę, podsmażam na maśle lub smalcu (domowym) cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję łyżkę lub dwie (w zależności ile mam kapusty) mąki i chwilę podsmażam, żeby nie zrobiły się grudki, dodaję zasmażkę do kapusty i ciągle mieszając podgrzewam jeszcze chwilę i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×