Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pseudonim25668578

co mi sie nalezy od panstwa z racji urodzenia dziecka?

Polecane posty

Gość pseudonim25668578

chodzi mi o jakis zasilek, czy jakas inna zapomoge, czy jak to nazwac. jestem bezrobotna, zarejestrowana w urzedzie pracy, zameldowana jestem u rodzicow gdzie jest nieciekawa sytuacja finansowa, tzn zyja z renty taty wiec dochod na 1os jest minimalny. tak wiec czy naleza mi sie jakies pieniadze oprocz becikowego rzecz jasna? mam zamiar isc do urzedu i sie tego wszytkiego dowiedziec, ale miloby bylo gdyby ktos powiedzial mi wczesniej tutaj poniewaz czasem w urzedach nie mowia wszytkiego jak sie nie spyta o konkretna rzecz :) z gory dziekuje za odpowiedzi :)

Gość mniiuu
idź do pomocy społecznej to ci powiedzą wszystko. Becikowe jest dla każdego. Prócz tego złóż wniosek o zasiłek rodzinny. Czytaj tu: http://praca.gazetaprawna.pl/porady/640755,jak_otrzymac_i_ile_wynosi_zasilek_rodzinny.html

Gość fgahbascd
a alimenty od ojca dziecka- dostajesz?

Gość pseudonim25668578
68 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia? to jest caly ten zasilek czy ja zle doczytalam?

Gość pseudonim25668578
nie bo mieszkamy razem i ogolnie jestem na jego utrzymaniu teraz, ale zameldowana jestem u mamy, wiec teoretycznie bede samotna matka... i to nie jest tak ze chce ciagnac kase od panstwa ze niby jestem samotna matka faktycznie, no ale przyznam kolorowo nie jest, bo z jednej pensji sie utrzymac nie jest wcale lekko tym bardziej ze on pracuje na umowe zlecenie no i nie zarabia duzo.. dlatego jakas pomoc bylaby mile widziana..

Gość ZielonaSosenko
Jest jeszcze becikowe samorządowe. Nie wiem jak u Ciebie w mieście(nie w każdym dają) Musisz sprawdzić.

nie chodzi o ciagniecie kasy od panstwa. Nalezy Ci się jako samotnej matce jak psu woda zapomoga.

Gość jak chcesz kupić to kup
ale ona nie jest samotną matką więc o co chodzi?

Gość Miliana23
pseudonim25668578 jakbyś mieszkała z rodzicami to moze i byś coś wyciągneła w tym przypadku macie odrębne gospodarstwo domowe wieć niech on na was zasuwa niestety nic sie nie należy w takiej sytuacji beciekowe,samorzadkowe czyli 2 tyś i rodzinne 68 zł ale te 2 tys jednorazowo a 68 co miesiac wiec kokosów nie ma.

Gość pseudonim25668578
a jeszcze jedno. o becikowe i te wszytkie inne rzeczy to musze skladac wnioski w miejscu zameldowania czy zamieszkania?

Gość Miliana23
A żeby dostać na samotną matkę to będzie wywiad środowiskowy pójda do rodziców do domu a ciebie nie będzie no chyba że się przeniesiesz na jakiś czas aż dostaniesz.

Gość pseudonim25668578
aha, i nie mamy slubu

Gość Miliana23
wyłącznie zameldowania czyli w gminie gdzie sie wychowałaś i masz rodziców

Gość Miliana23
jest jeszcze konkubinat wiec ślubu nie ma przymusu ślubu ale ważne gdzie mieszkasz jak z nim to lipa jeśli chcesz coś dostać

Gość nalezy ci sie
becikowe i jezeli pobierasz rodzinne(od pazdziernika poszlo w gore pare zloty 77zl teraz wynosi)to nalezy ci sie drugi tysiac. w mopsie mozesz postarac sie o dodatek moja bratowa dostawala ok 300zl co m-ac plus 200 zl celowki na opal

Gość pseudonim25668578
a ten wywiad to robia w jakim czasie od zlozenia wniosku? i ile razy tak przychodza?

Gość mniiuu
Ojciec uznał dziecko? Jeśli tak to aby otrzymać dodatek dla osoby samotnie wychowującej dziecko musisz wystąpić o alimenty. "Ustawa o świadczeniach rodzinnych traktuje w sposób szczególny osoby samotnie wychowujące dzieci. Przyjęto założenie, że utrzymanie dziecka jest w pierwszej kolejności obowiązkiem rodziców. Dlatego matka (ojciec, opiekun) nie może oczekiwać od państwa wsparcia, jeśli wcześniej nie usiłowała zapewnić sobie i dziecku środków do życia od osób zobowiązanych do alimentacji. Zasiłek rodzinny nie przysługuje więc, jeżeli osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że: - rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje, - ojciec dziecka jest nieznany, - powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone, - sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka (np. w przypadku rozwodu i „podziału dzieci między rodziców)."

Gość niedowiaryyyyyyyyyyyyyyyy
co za patologia... ale coz idz do opiekunki spolecznej zloz wniosek to dostniesz wyprawke dla dziecka co za kraj?

Gość Miliana23
Niestety o tym wywiadzie nie informują przychodzą nie wiesz kiedy bynajmiej u nas tak jest

Gość kolokpoistumnis
dostajesz becikowe jak każdy rodzic i drugi tys z opieki jednorazowo dlatego że macie dochody poniżej 500 coś zł

Gość Miliana23
jest tu masa takich tematów wyszukiwarka się uśmiecha do ciebie autorko

Gość pseudonim25668578
ojciec jeszcze nie uznal dziecka, wlasnie, dobrze ze mi przypomnialas... bo to tez trzeba zalatwic... boze jak ja nienawidze tych wszytkich spraw, wypelniania, skladania wnioskow i wogole... :o no coz zycie....dzieki za odpowiedzi, musze juz isc:)

Gość fgahbascd
ale żeby się starać o jakąkolwiek pomoc musisz mieć akt urodzenia,a piszesz, że ojciec jeszcze nie uznał dziecka, więc aktu urodzenia nie masz?

Gość ja tez chce zobaczyć
fgahbascd Z byka spadłas czy co? Ma akt urodzenia oczywiście. Jakby tylko akty urodzenia miały dzieci do których sie przyznają ojcowie to by oficjalnie była polowa dzieci

Gość tak tylko pytam............
a dziecko bylo planowane, czy to wpadka? bo jezeli planowane, to nie rozumiem, jak mozna decydowac sie na dziecko, jesli nie ma sie do tego warunkow finansowych

autorko z tego co wiem to jeśli nie są alimenty zasądzone to nic Ci się nie należy ( oprócz becikowego) ale najlepiej zadzwoń i dopytaj

Gość pseudonim25668578
dziecko jeszcze sie nie urodzilo :) i jest to wpadka, ale kiedy zaszlam w ciaze sytuacja finansowa byla lepsza niz teraz. do skoro chcialas, to masz: przeczytaj co pisalam wyzej...