Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jagoda369

SZARLOTKA

Polecane posty

Dziewczyny, zapodajcie jakis super przepis na szarlotke bo mam ochote na jakies slodkosci a nie lubie ciast z ciastkarni ani sklepowych ciastek, wole domowe :) Nie za bardzo umiem piec ciasta i szczerze pwoiedziawszy to przewaznie mi nei wychodza :( wiec sie nawet za nie nie biore... ale moze ktoras z was ma jakies fajny przepis :) mam w sadzie duzo szarych renet ktore sa idealne na szarlotke :) Dzieki 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lopae
suszysz w piecu krowiego placka i posypujesz zajęczymi bobkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baba jaga000
mam sprawdzony i w sumie prosty sposob najpierw robisz kruche ciasto: 3szkl. maki 1szkl. cukru 1margaryna 1cukier waniliowy 5jajek (oddziel zoltka od bialek) wszystko skladniki (zoltka)zagniesc w jedna mase. podziel ciasto na dwie czesc nie musza byc rowne. i schowaj na godzinke do zamrazalki. 5-6jablek obierz i zetrzyj na tarce warzywnej. odcedz z soku dodaj bulki tartej i cnamonu plus troche soku z cytryny. wymieszaj. z bialwk ubij piane dodaj szklanke cukru dalwj ubijaj dodaj dwie torebki budyniu waniliowego ubij wsxystko. ciasto wieksza czesc rozloz na blache pisyp leciutko bulka tarta i rozloz jablka na jablka rozmiesc ubita piabe a druga czesc ciasta urywJ i kawaleczki porozrzucaj na piane. piec ok 40min w piekarniku 150. smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfghjk
baba jaga000------------ty trzezwa jestes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Przepis wypróbowany , zawsze się udaje 50 dkg mąki 20 dkg masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 całe jajka i 1 żółtko 15 dkg cukru pudru 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg winnych jabłek 1 cukier waniliowy, cynamon Mąkę przesiej , posiekaj masło ,dodaj resztę składników.Wyrób ciasto, schłódz przez chwilę.Potem podziel na dwie części , wyłóż utarte jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem waniliowym, na to druga część ciasta. powierzchnię nakłuj widelcem. Piec w temp.200 st. ok.godz. na złoty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
beatka s-k, widze , ze sadzisz wszytskich po sobie :D szkoda komentowac twoje wpisy bo nic soba nie reprezentujesz to juz nawet jennifer jest "madrzejsza" i ma wiecej polotu a ty nawet sie prawidlowo wyslowic nie potrafisz. lotta, dzieki zrobie ten Twoj ostatni przepis. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Jagoda 369 -przepis jest godny polecenia, pochodzi z książki Kuchnia Polska z 1965 roku. Z tego przepisu korzystam już parę dziesiątek lat. Pozdrawiam .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lotta, ale ten ostatni przepis jest na pewno na duza blache? Bo mnie o taka chodzi nie o tortownice :) Bo moja mama piecze szarlotke ale z kg maki i wtedy wychodzi cala blacha, moze podwoic skladniki? Odp bo wieczorem bede piekla ta szarlotke, mam nadzjieje , ze sie uda :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Ta porcja ciasta wystarcza na blachę o wym. 25 x36 cm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Jeśli chodzi ci o dużą blachę , która jest na wyposażeniu pieca , no to wtedy trzeba piec z podwójnej porcji ciasta i jabłek. Jeszcze jedna uwaga dotycząca jabłek, jeśli będą bardzo soczyste ,to trzeba je trochę odsączyć.Najlepsza jest szara reneta .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Cieszę się , że szarlotka się udała .Mam nadzieję , że będzie wam smakować. Zapomniałam jeszcze dodać ,że najlepsza jest polana lukrem .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chętnie bym spróbowała :) ale akurat mam awarię piekarnika, więc z ciasta nici. może w Twojej książce jest jakiś fajny przepis na jabłkowe słodkości które zrobię na patelni lub w garnku? bo góra kuchenki na szczęście sprawna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj rano jedlismy ja i poszlo od razu pol blachy bo moj brat do nas przyszedl. lotta zapodajjesze taka na kruchym ciescie. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
lotta, a to ciasto na spód i na wierzch się rozkawałkowuje, czy trze na tarce, czy palcami wylepia, czy jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marzenia się spełniają_*, ja normalnie rozwalkowalam :) Lajna82, dzieki ale mnie rozwalil ten tekst napisany przez jennifer :D :D musialam to wkleic:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
i robi się brzegi, czy tylko górę i spód? zamarzyła mi się taka szarlotka w starym stylu :D i machnęłabym jutro dużą blachę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie robilam brzegow a tylko gore i spod. Pamietaj tylko aby do jablek ( ja ugotowalam je wczensiej z odrobina(!) wody a potem dopeiro przelozylam na placek) dodac jakies 2 lyzki bulki tartej bo mi ta masa troche sie wylewa z placka ale teraz bede pamietac o tej bulce- mama mi poradzila.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maggie....32, fajnie wyglada ta Twoja szarlotka :) dzisiaj sprobuje - wieczorem bede piekla to napisze jak wyszla i czy smaczna. Tortownica na 28cm wystarczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
Możesz zrobić w nieco szerszej, tylko Ci się trochę spłaszczy ;) Mam nadzieję, że wyjdzie. Mnie jeszcze nia zawiodła. Nawet ciasta do lodówki nie wkładam do schłodzienia tylko od razu wyklejam tortownicę. Ja dzisiaj powtórkę z chlebkiem cukiniowym robię, bo nie możemy się najeść, a szarlotka za tydzień znowu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
do Marzenia się spełniają - Ciasto dzielę na pół i wałkuję.Mam też przepis na szarlotkę, którą się trze na tarce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja ostatnio znalazłam bardzo fajny i prosty przepis na szarotkę: ugotujmycos.pl/szarlotka-z-pianka-z-bialek/. Zrobiłam i wyszła fantastyczna. Wszyscy w domu się zajadali, a zniknęła w jeden dzień :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lusenna
Dziewczynki a pieczecie szarlotke z cynamonem czy bez cynamonu? Bo sama nie wyobrażam sobie tego ciacha bez cynamonu, ale z kolei moja mama go nie lubi i nigdy go nie dodaje. https://www.przepisy.pl/blog/jak-upiec-szarlotke Najważniejsze to chyba dobrać do szarlotki dobre jabłka. Te twardsze i kwaśniejsze. Szare renety czy papierówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Właśnie mam taki sam problem jak lusenna, tyle, że nie z mamą, tylko z moim partnerem, on nie lubi cynamonu, a ja uwielbiam. Myślę, że dobrą opcją byłoby położenie na część placka jabłek z cynamonem, a na część - bez.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A nie lepiej kupić? Ja to zamawiam razem z obiadem z Margaret we Wrocławiu. Mają pyszne jedzenie w sensie obiady i pyszne ciasta. Mi bardzo smakują!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×