Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to tylko j

Pocieszcie, że WY też tak macie

Polecane posty

Gość to tylko j

Mój dwulatek (2 l, 4 m-ce) jest dzieckiem, które non stop wymaga zabawy ze mną ( jestem z Nim w domu, na wychowawczym). Nie wiem, czy to po prostu taki wiek:) czy ja Go tego nauczyłam. Wieczorem padam z nóg. Od miesiąca nie śpi w ogóle w ciągu dnia. Bardzo Go kocham, ale jestem strasznie zmęczona. Proszę o dobre słowo:), że to się zmieni i w końcu sam zacznie zajmować się sobą.

Gość to go naucz
zajmowac sie soba! najpierw husianie i noszenie na rekach non stop noworodka, a potem sie dziwia, ze dziecko nie potrafi pobyc chwile samo, albo sie pobawic bez doroslych.

Szczerze mówiąc sama go tego nauczyłaś. Takie dziecko już umie sie soba zająć - choćby poprzez budowanie z klocków. Są puzzle dla 2 latków już. I ciesz się że Ci tak długo spał w ciągu dnia, nawet baardzo długo.

Gość to tylko j
Klocków nie lubi, woli kasztany , jakieś przybory kuchenne, ale wszystko na minutę, dwie.

Gość ursssulka
Czytalam,ze samodzielnosc w zabawie to cos,czego rodzice dziecko nauczyli. Moja corka ma 19 mcy i lubi tez bawic sie sama (lubi tez ze mna,czasem tak,czasem tak)-ale szczerze -nie mam pojecia,jak ja tego nauczylam:) raczej mi sie wydawalo,ze jestem z tych troche nadgorliwych :)

Gość hmmmmmm ????
moja córka ma 20 miesięcy i dużo bawi cie sama np teraz jeździ z misiem w wózku po mieszkaniu a ja siedzę przy kompie. Od początku starałam sie uczyć dziecko ze nie zawsze ktoś musi siedzieć obok niej i machać grzechotka.

Moze ja Cie pocieszę, gdy napiszę, ze moje bliźniaki miały niecałe 2 lata, jak kategorycznie zrezygnowały z dziennej drzemki (która była długa - 3 godz. i dawała mi duuuużo relaksu :-P ) Musiałam się poprzestawiać, na poczatku też byłam bardzo zmeczona i to nie chodzi o to, ze sie z nimi non stop musiałam bawić, ale o taka swiadomosc, ze teraz jest czas moj i tylko moj, no i totalna CISZA. Plusem było to, ze zaczely wczesniej chodzic spac, wiec wieczor nam sie zdecydowanie wydluzyl i mielismy go z mezem dla siebie. A wracajac do meritum - koniecznie naucz go samodzielnej zabawy. ja z pierwszym dzieckiem też polełniłam bład i wciaz przy nim byłam, to do dzisiaj za to płacę, bo mimo ze ma prawie 6 lat, jest najbardziej absorbujacy z całej trójki.

ale rady dajecie. autorko staraj sie stopniowo przyzwyczajac dziecko do samodzielnej zabawy, co dzien wydluzaj ten czas, albo nastaw minutnik i powiedz, ze jak zadzwoni to przyjdziesz sie z nim bawic, a tym czasem zrobisz co tam masz do zrobienia.

Gość mam syna z czerwca :)
Mam synka w tym samym wieku. Mój zamyka się w swoim pokoju i każe mi wyjść,bo się będzie bawił :D Może to trochę kwestia charakteru. W każdym razie musisz ustalić co dziecko lubi najbardziej i stopniowo zostawiać z tym zajęciem samego. Np jak lubi rysować to zabierz go do sklepu niech wybierze sobie zeszyt i kredki i to będzie zeszyt do samodzielnych rysunków. W nagrodę,że ładnie się bawił przeczytaj mu potem ulubioną bajkę,daj jakiś smakołyk i bardzo pochwal.

Gość Może dopowiem
Na pewno sama tego nauczyłaś, ale to nie znaczy że nie możesz go teraz nauczyć samodzielnej zabawy. Ten pomysł z minutnikiem jest super, na początek niech to będzie nawet 5 min.