Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Umowa o pracę

Umowa na czas nieokreślony, pomóżcie

Polecane posty

Gość Umowa o pracę

Czytam na stronach prawniczych i albo jestem głupia albo to jest napisane takim językiem, żeby nikt nie rozumiał, bo nie rozumiem:O Mam pytanie-mojej kumpelce kończy się umowa o pracę na rok, poprzednią miała na 7 miesięcy (zatrudnienie po 6 miesięcznym stażu). Czy, aby dostać umowę na czas nieokreślony, obie poprzednie umowy powinny być zawarte na pełny rok? Czy taka umowa należy się jej już teraz?

Gość Umowa o pracę
Pomoże ktoś?

Gość no wlasnie nie wiem czy po 3
umowach na czas okreslony dostaje sie automatycznie na czas nieokreslony czy TRZECIA umowa jest umowa na czas nieokreslony :O sama mam ten problem bo moja pierwsza umowa z tym samym zakladem pracy byla na zastepstwo, pelniac te obowiazki zlozylam podanie jeszcze raz i przyjeli mnie normlanie ale umowe na 3 miesiace, potem mialam na rok, a teraz nie wiem czy aut. bedzie na nieokreslony czy jeszcze jakas na okreslony?

Gość palnik
trzecia umowa powinna być na czas nieokreślony, zawsze tak mi mówiono. O jakiś warunkach z czasem trwania tych umów nic mi nie wiadomo.

Palmik pisze dobrze. Trzecia umowa, nawet jesli bedzie na niej napisane, ze jest na czas okreslony, z mocy prawa staje sie umowa na nieokreslony.

Gość Umowa o pracę
Ja myślę, że trzecia umowa powinna być na czas nieokreślony, nie wiem teraz tylko czy dwie poprzednie MUSZĄ być na 12 miesięcy, czy mogą być na krótszy okres. Ty możesz zapytać waszą księgową, która prowadzi sprawy firmy, rozwiejesz wątpliwości.

Gość centrumporad
Pracownik, który pracuje u tego samego pracodawcy już jakiś czas i nie jest to praca na zastępstwo, praca dorywcza, sezonowa i cykliczna, a wcześniej podpisywane były z nim umowy na czas określony, to trzecia umowa czasowa powinna być już umową o pracę na czas nieokreślony, ale żeby się tak stało, to przerwy między rozwiązaniem jednej a nawiązaniem następnej umowy o pracę na czas określony nie powinny być dłuższe niż miesiąc.

Gość centrumporad
i nie ma znaczenia, na jaki czas były zawierane poprzednie umowy. Pozdrawiam, Ola

Gość Umowa o pracę
Dzięki za pomoc, tez tak myslalam, ze poprzedni czas umow nie gra roli, dzieki

Gość szczerbata Mariola
uwaga! te dwie umowy powinny być zawarte w tym roku , znaczy 2012 by trzecia była tą trzecią i już na czas nieokreślony. jeśli druga umowa była podpisana w zeszłym roku i kończy się w tym 2012 jest liczona jako pierwsza.

Gość szczerbata Mariola
a wszystko przez kryzys i do końca 2011 były inne zasady.

Gość centrumporad
szczerbata Mariola podaj mi podstawę prawną tego co napisałaś. Chodzi Ci o ustawę antykryzysową?

Gość Umowa o pracę
Jesli to prawda to dziekuje Mariola

Gość szczerbata Mariola
nie wiem , poszukaj w necie , wiem ,że od tego roku , znaczy 2012 powróciły dawne zasady te lepsze dla pracowników.

Gość czyli jak???
jezeli ja mialam jedna na 3 miesiace w 2011r. potem druga na rok do grudnia 2012 to 3 nie bedzie na czas nieokreslony??? a gdzie to pisze?

Gość szczerbata Mariola
a ustawa anty kryzysowa- chyba tak.

Gość szczerbata Mariola
czyli jak??? jezeli ja mialam jedna na 3 miesiace w 2011r. potem druga na rok do grudnia 2012 to 3 nie bedzie na czas nieokreslony??? z tego co wiem to teraz dostaniesz drugą na czas określony a później dopiero tą trzecią na nieokreślony.

Gość czyli jak???
Od 1 stycznia 2012 r. przedsiębiorców nie będzie już obowiązywała zasada, że mogą oni zatrudniać pracowników na tej podstawie przez maksymalnie 24 miesiące. Za to od tego dnia ponownie będzie dotyczył ich art. 251 kodeksu pracy, zgodnie z którym trzecia umowa na czas określony zawarta z tym samym pracownikiem jest równoznaczna z zawarciem stałego kontraktu. Zgodnie z art. 34 ustawy antykryzysowej przepis ten stosuje się już do umów terminowych trwających 1 stycznia 2012 r. Można stąd wywnioskować, że taka umowa będzie pierwszą umową w rozumieniu art. 251 k.p. (zdaniem części prawników za pierwszą umowę może być uznana dopiero pierwsza umowa zawarta po 1 stycznia 2012 r., a nie ta trwająca w tym dniu). czyli wlasnie bedzie na czas nieokreslony... ale czy umowy zawarte w 2011 wliczaja sie w to czy nie? zglupialam juz calkiem i zzeram paznokcie z nerwow

Gość czyli jak???
czyli jak mam do konca grudnia umowe, to nowa podpisze w styczniu i bedzie sie ona liczyla jako pierwsza??? zayebiscie

Gość centrumporad
Przepis, który przytoczyłam wyżej obowiązuje od 1 stycznia 2012r. W 2009 r. weszła w życie ustawa antykryzysowa, mająca na celu łagodzić skutki kryzysu i tym samym wspierać przedsiębiorców. Była ona ważna do 2011 r. w związku z tym jej przepisy już nie obowiązują. Jeśli Twoje umowy na czas nieokreślony były zawarte w 2009, 2010 2011 r., lub któraś z nich, to nie będą liczyły się do liczby umów poprzedzających możliwość otrzymania umowy na czas nieokreślony. tu można szczegółowo poczytać: http://www.eporady24.pl/trzecia_umowa_na_czas_okreslony_a_ustawa_antykryzysowa,pytania,2,69,2637.html

Gość szczerbata Mariola
no to tak jak napisałam:)

Gość centrumporad
a kiedy została zawarta ta umowa?

Gość szczerbata Mariola
czyli jak??? czyli jak mam do konca grudnia umowe, to nowa podpisze w styczniu i bedzie sie ona liczyla jako pierwsza??? zayebiscie nie , ta w styczniu 2013 będzie jako druga:D

Gość zadaj to pytanie
na forum gofinu, albo poszukaj w tamtejszym archiwum tematów, jest tego od groma

Gość centrumporad
ale ta, ktora się kończy w grudniu kiedy została zawarta? Jeśli w 2012 roku, to będzie pierwsza, kolejna, którą podpiszesz w styczniu będzie juz drugą.

Gość szczerbata Mariola
centrumporad nie ważne kiedy zawarta , jeśli przechodziła na rok 2012 jest traktowana jako pierwsza.

Gość czyli jak???
w 2011, de facto, podpisalam dwie umowy: pierwsza na 3 miesiace (sierpien, wrzesien, pazdziernik) druga od listopada 2011 do grudnia 2012 wiec teraz nie rozumiem jak ta w 2013 ma byc druga?

Gość bnbuvv
To jest proste jak konstrukcja cepa - nieważne ile trwała umowa a ile było umów na czas określonu u danego pracodawcy. Skoro teraz kończy druga z rzędu umowę na czas określony to trzecia będzie na stałe.

Gość ale co nie liczy sie data
zawarcia le kiedy trwa? przeciez wejscie ustawy nie zmienia czegos co juz istnieje.