Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczesliwa-mmmama

kiedy 1 usg ?

Polecane posty

Gość szczesliwa-mmmama

okresu nie mam od 7 dni, trzy testy pokazały dwie kreski (co prawda slabe ale widoczne!) ... dziś ide do lekarza :)))))))) kochane mamusie powiedzcie mi czy juz dzis nalezy robic USG? czy to nie za wcześnie i czy to nie zaszkodzi dziecku ?

nie zaszkodzi, ale wątpię czy cos bedzie widac. moze nie bedzie widac nic. a moze bedzie widac pęcherzyk ale pewnie jeszcze pusty wiec i tak sie nie dowiesz czy prawidłowa ciaza ja bym z usg zaczekała do 7-8 tc - wtedy juz powinno byc widac akcje serca

zaszkodzić nie zaszkodzi, ale być moze jeszcze nie będzie zarodka i mozesz sie zmartwić, a to bedzie niepotrzebne za 2 tygodnie juz będzie, ale teraz watpliwe, chociać niektóre panie miały tą przyjemność zobaczyć, zalezy kiedy zaszłaś w ciążę

Gość kamcia1507
Najlepiej wybierz się ok 7 tc, wtedy zobaczysz serduszko, wcześniej raczej nie ma sensu, chyba, że miałabyś plamienia,krwawienie

Gość szczesliwa-mmmama
ale jak widac bedzie pecherzyk to bedzie juz wiadomo czy ciaza jest prawidolowo umiejscowiona i nie jest pozamaciczna ?

nie zaszkodzi ale moze byc tak ze na usg jeszcze nic nie bedzie widac,moj maluch tak sie umiejscowil ze dopiero bylo widac jak bylam 10dni po terminie @ ,podejrzewano nawet ciaze pozamaciczna ...ale naszczescie sie pokazal,najpierw pecherzyk a 2dni pozniej zarodek:) a 2tyg pozniej pieknie bilo serducho:)

Gość libido śpi
USG zaqleży od lekarza - mój prowadzący nie robił, dopiero ok. 12 tc pierwsze. zaszkodzić nie zaszkodzi, ale może niepotrzebnie zaniepokoić, bo na tym etapie częst0o niewiele widać i tylko się człowiek stresuje. Dobrze jest zrobić dwa razy beta HCG w odstępie 24h (a może 48? spytaj lekarza, nie pamiętam...), wtedy widać, zy odpowiednio rośnie. Gratulacje i powodzenia :)

Gość szczesliwa-mmmama
wg moich obliczeń zaszłam w ciąze 28ego wrzesnia :) ale moge sie oczywiscie mylic i moglobyc to wczesniej o miesiac ... w sumie od czerwca staramy sie o dziecko

Gość kamcia1507
kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?

Gość szczesliwa-mmmama
15ego września

ja pierwsze usg miałam w 5 tc by potwierdzić czy rzeczywiście jestem w ciąży. Serduszka nie było jeszcze. Kolejne w 9 i już pięknie biło:)

Gość kamcia1507
Jesteś teraz w 6 tygodniu, ja na pierwsze USG poszłam w 5tc i było widać tylko pęcherzyk, 2 następne tygodnie do kolejnego USG schizowałam się, czy serce zacznie bić, lepiej poczekaj jeszcze tydzień i idź do lekarza, nie ma sensu wcześniej

no tylko zoabaczysz czy nie jest pozamaciczna, ale na zarodek to chyba jeszcze będziesz musiała poczekać chwilkę

Gość szczesliwa-mmmama
ostatni okres mialam 15ego wrzesnia... mam cykl 30dniowy... wg moich obliczen to 3tydzien a nie 6 ciązy... nie wiem jak wy to liczycie ?

Gość kamcia1507
Tygodnie liczy się od ostatniej miesiączki, a nie od zapłodnienia.

liczą od okresu, ale tak naprawdę to jest chyba ten 3 tydzień, albo juz 4 ja poszłam pod koniec 3 tygodnia od poczęcia i był tylko pęcherzyk za 3 tyognie juz był i zarodek i serducho a lekarz najpierw sie zaniepokoił, ze nie ma zarodka, potem zapytał jak długie mam cykle, ja mam 33 dniowe mniej więcej i stwierdził, ze ciąża jes 3 tygodniowa

u mnie lekarz nigdy nie liczył od dnia OM tylko wg pierwszego USG i tak liczy do dziś a różnica w terminach porodu w USG a OM to 2 tygodnie. Ja się trzymam terminu z USG.

Gość madziulah ma racje
Masz rację. Ja też się trzymam terminu z USG. Poza tym wiem dobrze kiedy było poczęcie... i było 3 tyg od miesiączki (cykl mi się dziwnie przesunął i owulacja wystąpiła dużo później niż zwykle). Wg mnie totalną głupotą jest wyznaczanie tygodni ciąży od OM... bo przecież przez ok 2 tyg od miesiączki nie było żadnej ciąży

:) u mnie identycznie było owulka była 3 tyg od okresu. Był to drugi cykl jak odstawiłam tabletki i stąd takie wahania.

Gość madziulah ma racje
No u mnie przesunięcie było spowodowane (wg lekarza) walką organizmu o potomka :D Zawsze miałam baaaaardzo regularne cykle- ZAWSZE! Natomiast jakiś czas temu mój partner wyjechał za granicę. Wiedziałam kiedy ma przyjechać na tydzień do Polski. lekarz twierdzi, ze dlatego cykl mi się przesunął :) Potem trochę o tym czytałam i rzeczywiście cała masa kobiet w ten sposób zachodzi :D Ahhh ta walka o przetrwanie