Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biednnaaa:(

nudnosci wywolane stresem

Polecane posty

Gość biednnaaa:(

ostatnio zrobiłam się bardzo wrażliwa na stres, np.kiedy wychodzę na zajęcia które mi się niemiło kojarzą, jest mi niedobrze i nie mogę patrzeć na jedzenie. kiedy kończę zajęcia, wszystko uchodzi, ale nie zawsze... czasami rzucam się wręcz na ulubione jedzenie, a czasami cały dzień nie mogę nic zjeść mimo głodu, a na zapach smażonego chce mi się wymiotować, albo mam uczucie jak np.przed egzaminem jakby organizm czekał na coś złego. Widzę że to zależy od stanu psychicznego, w weekend siedzialam sobie w domu, pichcilam i bylo ok, a rano w pon.znow wrocilo.. Kilka razy mi się zdarzyło zwrócić treść żołądka, jeszcze kiedy sobie mowie ze musze jesc etc.,to jest gorzej, teraz mam strach przed wymiotowaniem i sama sie "nakrecam" bo wtedy jeszcze bardziej mi sie chce kiedy staram sie unikac takiego stanu. Myślę że warto dodać, że zdarzało mi się jadać coś na siłę albo w ilościach które mnie przerastały, bo np.nie chciałam robić komuś przykrości zostawiając na talerzu. Teraz sama próbuję jeść tylko wtedy kiedy jestem głodna i tylko to na co mam ochotę, w mniejszych ilościach, ale jak na razie mało pomaga. Jak mogę sobie pomoc?

Gość alina574
Każdy w jakiś sposób przeżywa stres. Jednych mdli, inni obgryzają paznokcie, jeszcze inni biegają do toalety co chwila. Przede wszystkim nie warto się tak stresować. Musisz popracować nad sobą- nic innego tak naprawdę Ci nie pomoże. Żadne życiowe wydarzenie nie jest warte naszego stresu, który bardzo odbija się na zdrowiu. Teraz odczuwasz konsekwencje stresu na zasadzie akcja i reakcja: egzamin- nudnośći. Ale później stres może mieć swoje długofalowe konsekwencje jak np. wrzody żołądka, łysienie, nerwica itd. Jakieś ćwiczenia relaksacyjne, przysłowiowy wdech wydech, uśmiech na twarz i heja do przodu.

Gość rada . .
Na www.vademecum.zdrowia.prv.pl znajdź temat "STRES" i inne tematy, dostosuj się do wskazówek a będzie OK. Powodzenia. 🖐️