Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Swete

tarczyca

Polecane posty

Gość felikonkionto
Pierwszyym objawm jaki zauważyłam były zaparcia,następnie sucha skóra,apetyt mniejszy a tycie, zmiana rysów twarzy,nabrzmiałe powieki,zmniejszona zdolność do koncentracji,spowolnione bicie serca, miałam mniej siły, sennosc, zmniejszone libido,suche łokcie i kolana (sprawiały wrażenie brudnych, duszności, wypadanie włosów i matowosc. Na te wszystkie objawy znajdywałam wytłumaczenie ale jak pewnego dnia obudziłam się i otwarłam oczy to wiedziałam,że nie jest dobrze,cały świat mi wirował zatraciłam równowagę. Poszłam do lekarza pierwszego lepszego jak mnie przyjął a że była to sobota szukałam wśród prywatnych. Zrobiłam badania i wyszło -niedoczynnosc hashimoto ,ogromny guzek wewnątrz szyi, usg to potwierdziło,operacja 4 miesiące później , oczekiwanie na wynik histopatologiczny całe trzy tygodnie (okropnosc)! Miałam szczęście guzek okazał się niezłośliwy. Tak więc autorko to co opisujesz może byc węzłem chłonnym ,jeśli jednak masz podobne objawy lepiej zrób badania.

ja również choruję na: powiem ci, jakie mi badania robili: badanie poziomu TSH(lekarz rodzinny), usg tarczycy(endokrynolog). Ginekolog zrobil mi poziom hormonow (rozne hormony robi sie w roznych dniach cyklu, wiec denerwujace troche jest to badanie), usg zewnetrzne i dopochwowe, cytologie. Nie kazdy chce dac skierowanie na poziom hormonow, bo to drogie badanie, ale upieraj sie przy tym, zwlaszcza jesli starasz sie o dziecko. Z dodatkowych badan: usg piersi, bo pojawiaja mi sie guzki, a to tez zwiazane z hormonami. Generalnie moze przesadzam, ale wole miec sytuacje pod kontrola (mama i babcia mialy raka. jedna tarczycy druga piersi, na szczescie jest ok)

ona bez tarczycy:D Operację miałam w zeszłym roku,w kwietniu.Struna głosowa została uszkodzona w czasie zabiegu ponieważ tam miałam największego guzka,5cm...I tak dobrze się to dla mnie skończyło bo endo mnie uprzedzał,że mogę w ogóle stracić głos:D Czy jest szansa na wyzdrowienie.Hmmm...brać leki do końca życia i pogodzić się z faktem choroby;) Pozytywne nastawienie to podstawa:)

Gość ona bez tarczycy
Ime, jak sobie radzisz z dolegliwościami z powodu braku struny, ja się duszę, męczę, własnie weszłam na 1 piętro i myślałam, że serce mi wyskoczy... leczyli Ci strunę?

Gość ona bez tarczycy
ok, ale jak radzisz sobie z brakiem struny? przecież to tyle dolegliwosci przy okazji, brak oddechu, szybkie męczenie się.. ja własnie weszłam na 1 pietro i serce malo mi nie wyskoczyło, nie wspomnę, że oddech ledwo złapałam... podawali Ci jakieś leki zeby pobudzić strunę?

Gość ona bez tarczycy
sory za podobny post, coś mi się komp zacina

Po prostu sobie ...chrypię:D Głos mam grubszy ale się przyzwyczaiłam;) Leków żadnych mi nie zapisano bo jak struna jest przecięta to i po co...Jeśli chodzi o serce to nie mogę przez nie spać,robiłam Ekg ale było w normie.Łykam za to wyciąg ze skrzypu polnego i pokrzywy.Włosy mniej wypadają i paznokcie są w lepszym stanie:) Aha! Może to śmiesznie zabrzmi ale lekarz,który mnie operował,powiedział,żebym ssała Holsy;)

Gość asia tarczycowa
Witam dziewczyny ja tez od roku lecze sie na niedoczynnosc tarczycy i moim chyba najwiekszym problemem sa wlosy,wypadaja mi garsciami i juz sobie z tym nie radze. Zaczelam brac belisse i mam nadzieje ze pomoze. Mam pytanko jak to jest u was i jak sobie radzicie z tym problemem moze macie jakis zloty srodek. Pozdrawiam:-)

Gość ona bez tarczycy
głos chrypiący, czy zanikający to dla mnie najmniejszy problem, chociaż w mojej pracy musze duzo mówić.... najwyżej będę szeptać... nie wiem jak długo tak dam radę, no ale... najgorszy jest ten brak oddechu, ściśnięte gardło, jakby non stop ktoś mnie dusił, czasami boję się, że za chwilę się uduszę

Gość ja również choruję na
Mi włosy wypadały garściami, prawie połowę ich straciłam :( Co mi pomogło? Osobiście polecam olejek sesa, używałam go 2-3 razy w tygodniu na noc i stan włosów o niebo się poprawił. Do tego stosuję odżywkę jantar, którą codziennie wcieram w skórę głowy wykonując kilkuminutowy masaż i włosy już nie wypadają a rosną jak szalone ;) Bez tych dwóch kosmetyków nie mogłabym się obejść. Zamówiłam dzisiaj jeszcze mydło sesa do mycia włosów, czytałam o nim opinie i ponoć rewelacyjne. Jako, że olejek sesa zdziałał u mnie cuda to i mydła nie mogłam nie kupić ;)

Gość kolokolo123
ja na wypadające włosy w związku z moją chorobą niedoczynnosci tarczycy stosowałam stary babciny sposób żółtko rycyna i miód.Maseczkę robiłam w sobotę,wtedy mam wolne nakładałam na włosy na to czepek z dziurkami i owijałam ręcznikiem , trzymałam to na głowie pół godziny po czym zmywałam. Wtedy musiałam kupować dopinki do włosów bo miałam takie rzadkie a teraz mam długie lśniące i gęste włosy i co więcej cho całe życie miałam proste włosy teraz są lekko pofalowane.

Gość kolokolo123
ja na wypadające włosy w związku z moją chorobą niedoczynnosci tarczycy stosowałam stary babciny sposób żółtko rycyna i miód.Maseczkę robiłam w sobotę,wtedy mam wolne nakładałam na włosy na to czepek z dziurkami i owijałam ręcznikiem , trzymałam to na głowie pół godziny po czym zmywałam. Wtedy musiałam kupować dopinki do włosów bo miałam takie rzadkie a teraz mam długie lśniące i gęste włosy i co więcej cho całe życie miałam proste włosy teraz są lekko pofalowane.

Gość asia tarczycowa
A czy ten olejek i mydlo dostane w drogerii czy kupowalas przez internet. Przepraszam ze tak pytam ale nie mieszkam w kraju , a bede za miesiac wiec bym sobie zakupila

Gość asia tarczycowa
a tego olejku rycynowego to dużo, pare kropli czy jak? spróbuję dzisiaj wieczorkiem. A można wiedziec jak długo stosowałaś tą terapię aż zauważyłaś efekty?

Gość ja również choruję na
Ja kupiłam na allegro bo niestety w sklepach nie widziałam. Ja szczerze polecam, i wystarczy poczytać opinie np na wizażu, gdzie dziewczyny zachwalają ;) Odżywkę jantar też ciężko dostać, raz udało mi się ją kupić w drogerii ale tak to zamawiam też na allegro