Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorotasdui

wychowac bez mleka

Polecane posty

Gość dorotasdui

moje dzidecko po mleku modyfikowanym oraz innych produktach pochodzenia mlecznego dostaje biegunki; podaję mu bebilon pepti i jest ok ale nie wiem czy to wystarczająće 'mleko' dla dziecka 16 mieiśęcznego?

Gość hadziaaaaa
moje nie pije żadnego :/ krowiego nie może, bo wysypka, sojowego nie chce, pepti ma w głębokiej D od maja? czerwca? Widzi białe w butelce to ucieka, więc kupiłam nieprzezroczysty niekapek - jeden łyk, nenenene i chodu. Co gorsza, nie ma szans żeby przemycić - budyniu nie, kakao nie, kaszka nie, ba! nawet pyszny słodki sinlak uwielbiany przez dzieci - zasadniczo mogę go sobie zjeść sama lub wsadzić w dowolnie wybrany otwór.

Gość gość
Twoje dziecko jest uczulone na białko krowie AutorkoByłas z tym u lekarza?

Gość hadziaaaaa
no a skąd by miała pepti? Teraz już nie dają bez recepty, nawet na pełnopłatne

Gość gość
aha , to nie wiedziałamnSorryzmykam 🖐️

Gość Taki jest jej urok :)
ze nie lubi mleka :) Moja babcia tez tak miała, moja mam tez. Babcia dostawała zamiast mleka owsianke na wodzie. Nie bój sie, mleko nie jest az tak potrzebne. Niech zje raz w tygodniu plaster zółtego koziego lub owczego sera to bedzie wystarczajaca ilosc wapnia itp

Gość hadziaaaaa
teoretycznie tak, tylko się boję czy jej się to na zębach i gnatkach nie odbije :/ zresztą, ponoć wapń roslinny jest znacznie łatwiej przyswajalny i "lepszy" dla organizmu o, tu z http://www.vege.pl/str.php?dz=71&id=2969 "Jakie produkty zawierają wapń? Mleko i produkty mleczne zawierają wapń, ale produkty roślinne stanowią dużo zdrowsze źródło tego pierwiastka. Dobrym źródłem wapnia pochodzenia roślinnego są zielone warzywa liściaste takie jak brokuły, kapusta włoska, zielony groszek, kapusta, nać pietruszki. Bogate w wapń są także suszone owoce takie jak figi i morele, orzechy, w szczególności migdały i orzechy brazylijskie oraz różne nasiona, w tym sezam oraz Tahini (pasta z ziaren sezamu). Dobrym źródłem wapnia są ponadto strączkowe groch, fasola, soczewica oraz niektóre gatunki tofu (ser z ziaren soi). "

Gość Adela850
Pij mleko bedziesz wielki; Danonki dla zdrowych kosci itp. to sa tylko slogany reklamowe. Ja mojemu dziecku nie podaje mleka krowiego (mleko jest sluzotworcze a poza tym od ktoregos roku zycia, chyba 3, czlowiek wogole nie trawi mleka krowiego). Do roku podawalam cyca a potem juz byl koniec. Jest mnostwo pokarmow, gdzie jest wapno a oprocz tego magnez i fosfor (to sa dwa skladniki ś wit. D, ktore wogole umozliwiaja wchlanianie sie wapnia). Samo wapno w duzych ilosciach moze byc szkodliwe. TAAKKK jesli organizm nie dostatje odpowiedniej ilosci magnezu, fosforu i wit D. to wapn nie jest wykorzystywany do budowy kosci, tylko sie odklada i prowadzi do zwapnien. A w mleku jest tylko wapn. Dopoki dziecko je zbilansowane pozywienie (warzywa straczkowe, warzywa zielone, kasze), to mleko mu wogole do szczescia nie jest potrzebne i na pewno nie bedzie mialo wplywu na jego zeby czy kosci.

Gość fdvgtby
sprobuj eksperymentalnie podac produkty bez laktozy

Gość Adela850
Wogole trzeba sluchac organizmu dziecka. Taki organizm jest jeszcze nie zasmiecony smieciowym jedzeniem czy slodyczami i dopomina sie tego co mu jest potrzebne. Moj jak ma potrzebe to wola o ser zolty. Czasami na mieso wogole nie ma ochoty. Ale przychodzi taki dzien, ze wola o szynke, to wtedy serwuje jakies miesko na obiad. Czasami ryby do ust nie wezmie, a czasami na obiad je tylko rybe bez dodatwkow. jesli na cos nie ma ochoty, to w niego nie pakuje. Bedzie mialo to sie upomni :-)

Gość hadziaaaaa
Pech polega na tym, ze moje sie nie upomni, bo jeszcze nie mowi :/ za to rosnie dosc szybko i wypuszcza chyba wszystkie zeby naraz :/

Gość Ja podaje od 6 mies., ale juz
A probowalas Oatly (mleko owsiane) albo Rys Valsoia (ryzowe)? Sprobuj. Sa w Almach, Piotrach i Pawlach oraz duzych dobrze wyposazonych hipermarketach. 1 litr kosztuje niestety 10 zl ..no ale czego sie nie zrobi dla alergika. Moje tez uczula mleko krowie, kozie, a na widok Alpro juz mu sie odbija.

Z klasycznego nabialu na bazie mleka krowiego podaje od czasu do czasu kefir (taki zwykly z najprostszym skladem). Kefir jest z mleka ukwaszonego, wiec nie uczula tak strasznie i jest bomba probiotykowa.

ryżowego się nie podaje dzieciom do 5 roku życia; moje też piją teraz Oatly - wreszcie synowi zniknęły resztki wysypki; z nabiału jogurty, rzadko sery, córka lubi kefir i ten jej nie szkodzi, ogólnie można próbowac podawać dzieciom to 'przerobione' mleko - czyli sery, jogurty, kefiry itede

Nie do 5, tylko 4,5 roku. Bardzo dobre jest tez nieslodzone migdalowe (np. EcoMil), ale drogie. Albo orkiszowo migdalowe Natumi.

Alergikom nie podaje sie wszystkich przetworow mlecznych, tylko te z ukwaszonego mleka. Mojego np. sypie po serach, jogurtach i roznych innych produktach mlecznych (nie to ze mu je celowo podajemy, tylko nieraz sa ukryte w roznych innych produktach, np. w pesto, albo jakims ciastku), ale juz kefir znosi zalkiem dobrze, a jogurty naturalne raczej nie za bardzo (duzo zalezy od skladu). Serow nie powinno sie podawac skazowcom bo produkty podpuszczkowe bardzo uczulaja dzieciaki z alergia na proteiny mleka. Nie wiem jak z tymi z nietolerancja laktozy (cukru mlecznego), bo to inny rodzaj alergii niz skaza bialkowa. Objawy dziecka autorki wskazuja zreszta na nietolerancje laktozy a nie skaze, wiec moze wystarczy zwykle mleko bez laktozy (lactose free/laktose frei), np. Sobbeke.