Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

onate

ciaza a praca na produkcji i pensja

Polecane posty

witajcie. Mam takie pytanie, jestem w ciazy, planuje zwolnienie ale tylko dlatego ze pracuje na produkcji i zwyczajnie nie moge wykonywac swojej pracy, a pracodawca nie moze zaoferowac mi innego stanowiska. Moja pensja to podstawa+ premia uznaniowa. Pytanie moje czy na zwolnieniu bede dostawac cala pensje wraz z premia uznaniowa czy tylko ta podstawe???

Gość ,boib
80% podstawy, bez premii oczywiscie

Gość natalia-lia
w ciąży zwolnienie jest płatne 100% , a nie 80%!!!

Gość natalia-lia
jaka to jest premia? - okreslona w regulaminie, umowie - np. zalezna od pracy?

ja miałam l-4 ciążowe płącone z premią dlatego ,że premia była uznaniowa ale byłą co miesiąc a l-4 ciązowe to 100% średniej pensji z ostatniego pół roku bodajże

Gość natalia-lia
tępa dzido - niestety nie masz racji, bo wszystko zależy od tego czy premia jest określona w regulaminie lub umowie, zresztą aaa_wazka to potwierdza. "W umowie o pracę masz zapisaną premię? To nie jest to do końca premia uznaniowa, uznaniowej nie wpisuje się do umowy. Tutaj premia jest umowna, tyle że co najwyżej jej wysokość może być zmienna. Jeśli pracodawca zawsze wliczał Ci premię do podstawy zwolnienia, to nie ma w sumie znaczenia jaka to premia i nie ma problemu. Będąc na zwolnieniu lekarskim otrzymujesz wynagrodzenie wg podstawy wyliczonej z 12stu miesięcy poprzedzających zwolnienie. Taki sam jest potem (po 33 dniach) zasiłek chorobowy wypłacany przez ZUS i taki sam macierzyński (wychowawczy jest urlopem bezpłatnym, więc nie dostaje się nic). Problem byłby tylko wtedy, gdyby pracodawca nie uwzględnił premii przy ustalaniu podstawy zwolnienia. Będąc na zwolnieniu nie dostajesz premii jako premii, tylko jest ona uwzględniona w podstawie zasiłku (jak napisałaś), więc nie ma opcji, żeby nagle pomniejszyć o nią wysokość chorobowego." skopiowane z innego forum ( http://www.babyboom.pl/forum/porady-prawnika-f344/wynagrodzenie-i-premia-podczas-i-po-ciazy-44708/) A twój poziom wypowiedzi... cóż, nie skomentuję