Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katalumpha

Czy ktos urodził drugiego wcześniaka?

Polecane posty

Gość katalumpha

witam serdecznie, Chciałabym się poradzić w pewnej sprawie. 2 lata temu urodziłam córkę( wcześniak, koniec 30tc, 820g) Ciążę do 29 tyg znosiłam bardzo dobrze(kontrole co 2 tyg wszystko w porządku) Pod koniec 29 tyg lekarz prowadzący zauważył iż dziecko przestało rosnąć a jego waga jest za niska jak na ten wiek ciążowy. Trafiłam od razu do szpitala. W szpitalu stwierdzono hipotrofie płodu oraz małowodzie. Do tego później doszło nadciśnienie tętnicze(wartości sięgały nawet 180/120). Dodam iz nigdy nie miałam problemów z ciśnieniem. W ciągu paru dni nastąpiła decyzja o cesarskim cięciu. Hipotrofia była prawdopodobnie spowodowana niewydolnością łożyska. Trochę już ochłonęliśmy, córka wychodzi na prostą i chcielibyśmy się starać o drugie dziecko. Moje pytanie brzmi jakie jest prawdopodobieństwo iż historia się powtórzy? Czy to iż urodziłam skrajnego wcześniaka powoduje iż kolejne dziecko też będzie wcześniakiem? Szukam porad i opinii ponieważ jeśli historia miałaby się powtórzyć chyba nie zdecyduje się na kolejne dziecko. Proszę się wypowiedzieć. Czy któraś z was miała podobna sytuacje?

Nie wiem czy chodziło tylko o to, ale żona znajomego była w takiej samej sytuacji. Wiem, że ona sama leżała jeszcze blisko miesiąc po porodzie w szpitalu. I z tego co wiem to zadecydowali, że więcej dzieci mieć nie będą. Ale nie wiem czy nie było jeszcze innych powodów.

Gość olewkka
z takimi pytaniami to chyba do specjalisty jak my na forum mozemy wiedziec czy nasz jakies predyspozycje ze takie problemy byly..... ja bez komsultacji medycznej i to u kilku lekarzy nie podjelabym takiej decyzji nigdy ale twoje zycie - i twoich dzieci

Gość oj tam, oj tam :)
jejku, takie maleństwo - wspóczuje ! Mam nadzieje, ze córeczka jest zdrowa ? Nie pomoge Ci,niestety - ale powiedz mi, to co lekarze nie zauwazyli ze z tym łożyskiem coś nie tak ? Niie wiem, jakieś USG z przepływami ?

Gość kurka bez pazurka
Wiesz- różnie to bywa. Ja urodziłam pierwszego wcześniaka-w prawdzie nie skrajnego ale skrajnym mógł być. cudem udało się nam do 35 tygodnia dociągnąć. przy drugiej ciąży też było ciężko- ledwo udało mi się do 37 tygodnia dotrwać- tylko, że w tym wypadku byłam mądrzejsza i od początku umiałam dostrzegać niepokojące objawy. Z tym, że ja miałam skurcze przedwczesne- ten poród przedwczesny nie wziął się tak "znikąd"

Gość katalumpha
Usg z przepływami (doplera) miałam robione i było ok, ale jak powtorzyli po 29 t.c to juz zauwazyli ze dziecko nie rosnie i nie odzywia sie:( Malutka rozwija sie prawidlowo, jak na takiego wczesniaka nie miala az takich strasznych powiklan, ale trauma pozostała.. Pytam na forum dlatego iż może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem:)

Gość o boze nie!!
moja sioodniu siostra urodzila corke wczesniaka w 31 tyg pozniej po 3 latach urodzila synka i od ktoregos tam tygodnia nie pamietam dobrze musiala lezec plackiem zeby utrzymac ciaze a dziecko tez sie urodzilo wczesniej w 35 tyg i tez tak jak piszesz do pewnego momentu bylo wszystko super ksiazkowo a pozniej problemy z utrzymaniem w tej drugiej ciazy to koszmar byl bo mala miala niecale 3 latka matka musiala lezec a dziecko nierozumialo ze mama jej na rece nie wezmie ze jej nie wykapie nie pobawi sie - koszmar moja sister zalamana byla dzieci sa zdrowe teraz coprawda mniejsze niz rowiesnicy troche pozniej zaczely chodzic itp

Gość oj tam, oj tam :)
straszne ... ja tez z wczesniaków jestem w 30tc i mama mówi, że cudem nic sie nie stalo, w sensie - powikłan nie ma. No ale inne czasy byly. Chyba czlowiek nic nie poradzi na to, niewazne jak bardzo chce - organizmu nie da sie oszukac. DObrze, ze troszke łatwiej jest w dzisiejszych czasach i przeżywaja takie maleństwa przed 30 tc.

Gość kurka bez pazurka
no ja też pierwszą ciążę od połowy leżałam w szpitalu, drugą niemal od początku w domu. starsze dziecko bardzo ugodowe było. tłumaczyliśmy mu, że to dla dobra malucha. najgorzej jak czasem sama musiałam z nim zostać w domu. Każde podniesienie się z łóżka wzbudzało we mnie ogromny lęk. chciałabym mieć trzecie dziecko ale nie wiem czy mam siłę na przejście ciąży