Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa_zmartwiona_przyszła mama

krótka szyjka macicy w 30 tc

Polecane posty

Witam, Jestem w 30 TC i wczoraj byłam na badaniu kontrolnym. lekarz się zmartwił bo szyjka macicy ma tylko 1cm długości. co prawda nie jest wiotka i wszystko jest "pozamykane", ale bardzo się teraz boje. lekarz mówi że mam leżeć... dodatkowo moje dziecko jest duże. nóżkę wypierzył na 36 TC i to ze sporym zapasem... już nie liczę że urodzę w styczniu, zresztą przez wielkość dziecka i tak będę miała CC. miała któraś taki problem? nie wiem co mam robić... skoro i tak pół ciąży przeleżałam a teraz mam jeszcze więcej leżeć... bardzo się boję, że mogę jakoś zaszkodzić dziecku. lekarz nie przepisał mi żadnych leków i nie wiem czy to dobrze... POMÓŻCIE PROSZĘ

Gość zau
To idź na konsultację do innego gina. A ile szyjka miała wcześniej długości? Ile się skróciła od początku?

Gość Kapijonka
witaj, niestety i ja miałam "przyjemność" mocować się z niewydolnością szyjki zarówno w I jak i w II ciąży. jeśli szyjka jest zamknieta i twarda to jest dobrze. Oczywiscie leż i odpoczywaj jak najwiecej, przynajmniej do 36tc. u mnie była krótka i miękka i nawet pessar sie trzymac nie chciał. brała dopochwowo luteine i leżałam. dla pocieszenia powiem Ci, że teraz koncze 38 tc, pessara nie ma, luteine odstawiłamw 36tc, czop wyszedł, skurcze nachodzą, mieszkanie na glanc a ja... nadal w dwupaku :-)

Gość Kapijonka
zau dobrze pyta, jak wczesniej wygladała długośc szyjki???/ bo to dosc istotne

moja szyjka miala 1 cm w 30 tc, lezalam plackiem tylko na swieta poszlam do rodzicow i w 31t2d urodzilam. oczywiscie wczesniej bralam luteine. nie wiem jakie masz podejscie do sprawy, ale ja bez duphastonu lub luteiny nie wyszlabym od lekarza. a majac ta wiedze co teraz, to bez krazka bym nie wyszla, a nawet zadalabym sterydow na pluca, ale madry polak po szkodzie... nikomu nie zycze rpzezyc zwiazanych z urodzeniem wczesniaka. to jest wszystko kwestia indywidualna, mozliwe, ze jesli bedziesz lezec to nawet z tym 1 cm dotrzymasz do 40 tc, ale pewnosci nigdy nie bedziesz miala...

na początku miałam szyjkę idealna. jak to się mówi książkowo (tyle powiedział mi lekarz). właśnie zastanawiam się czy nie iśc do innego lekarza na dodatkową konsultację. chodzę prywatnie od początku ciąży i puki wszystko było ok to lekarz spoko. ale też uważam, że nie powinien mnie wypuścić z gabinetu bez leków. fakt pocieszający jest, że szyjka jest twarda. wiem, że listopad muszę przetrwac, żeby dziecko było zdrowe. ale boje się, że to nie będzie zależne ode mnie. boję się, że bd leżeć cały dzień a i tak nie dotrwam. a ile ważyła wasze pociechy w 30 TC pamiętacie? moja ma 2kg już.

Gość zau
Centyle dla wagi płodu: 30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) 31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl) 32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl) 33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl) 34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl) 35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl) 36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

niestety nie mam informacji w karcie ciąży o dł. szyjki... no mi lekarz też mówił że normalnie dziecko waży od 1600 do 1800 gram i ta górna granica rzadko się zdarza. mi w 3 tyg przybrała 900 gram a podobno najbardziej dziecko rośnie między 30 a 35 TC. A co to są te centyle??

1650g. generalnie zeby twoje dziecko bylo zdrowe, musisz dotrwac do 38 tc, wiadomo wczesniej tez nie musi byc zle, ale mowi sie ze niedobrze jest rodzic w 8 miesiacu. ja rodzilam w 7 i wszyscy lekarze mi to mowili, bo maly dostal 9 pkt.

poczytaj w necie o 'siatki centylowe". generalnie jesli twoje dziecko jest w 95 centylu, to znaczy ze na 100 dzieci 5 jest ciezszych od twojego, a 95 lzejszych i pozostale centyle analigicznie.

aha. powiedzmy że rozumiem:) z tego wynika że mam duże dziecko...

Gość KarolaaaaaaA
Miałam podobnie w 32 tc , lekarz założył mi pessar, ściągnął go w 39 tc, poród miałam wywoływany po terminie. W drugiej ciąży również koło 32 tygodnia znacznie skróciła mi się szyjka, ale tym razem lekarz nie zadecydował o pessarze, urodziłam w 38 tc, także nie było żadnych problemów z powodu tej szyjki. To, że usg wskazuje daną wagę dziecka to wcale nie znaczy, że dziecko dokładnie tyle ma. Pierwsza córka przed porodem na usg ważyła 3600 a urodziła się prawie 4 kg. Druga na odwrót, miała ważyć 3400, a urodziła się 2950. Także nie sugerowałabym się tym usg tak bardzo :)