Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ggość

Po obiedzie wybiorę się na samotny spacer po starym mieście

Polecane posty

moze nie jedz obiadu , trafi Ci sie jaki turysta , któren zapragnie Cię zaprosić na obiad. zaoszczedzisz. w kryzysie jak znalazł. jak promocja w dyskoncie

Ale za czym tam pójdę to trochę czasu minie więc będzie już pora na podwieczorek, a może nawet kolację ze śniadaniem :classic_cool:

Gość wyglądasz na taką
co przegrała życie

Gość jkljjklkj
ZA CZYM tam pójdę? Kto jeszcze dzisiaj uzywa tego anachronizmu? Skąd jesteś?

zawsze tak mowie, nie wiem co w tym dziwnego, mieszkam w kuj-pom ale jestem z wschodu polski, znaczy tam sie urodziłam

Gość ijuhytg
Samotne spacery są najlepsze. ;)

Gość aerofutur
"za czym tam pojde"? chyba zanim pojde, a nie za czym... za czym to mozna biec za busem np. pierwsze widze (slysze) taki zwrot. ale zdaje sie, ze nie tylko ja sie dziwie.

Wyraz zaczym (znany także w formie zaczem) jest archaizmem. Składa się z przyimka za i zaimka co w narzędniku, tzn. czym. Należy tu dodać, że pod wpływem formy miejscownika czem także narzędnik przybierał postać czem. Ostatecznie uogólniła się forma czym w obu przypadkach. Zgodnie z etymologicznym znaczeniem zaczym oznacza, że coś jest następstwem lub skutkiem czegoś; słowo to jest bliskoznaczne wyrażeniom: a więc, a zatym, przeto, dlatego. Słownik warszawski podaje takie przykłady użyć tego wyrazu: Deszcz lunął, zaczym zmokliśmy. Biła dwunasta, zaczym do stołu (Troc). Zaczym my się oba za czupryny chwycili i splątali jak kłębek, potoczyli razem do progu (M. Konopnicka). Zaczym nie pozostawało nic więcej (H. Sienkiewicz). Słownik warszawski podaje również znaczenie zanim, nim, dopóki nie z następującą dokumentacją tekstową: Zaczym się ubierze, to i godzina zejdzie. Pewno rajtary nie dostają, zaczym lud pieszy weźniem pod kopyta (A. Mickiewicz). W ciągu XX w. wyraz wyszedł z użycia, stąd jego nieobecność w nowszych słownikach polszczyzny ogólnej. Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski

Gość aerofutur
Podejrzewam, ze to jakis zwrot bardziej regionalny niz dot. polszczyzny jako takiej. sama piszesz, ze urodzilas sie na wschodzie, a przyklad Mickiewicza swietnie z tym koresponduje. A co do samego spaceru... pogoda chyba dosc kiepska na spacer? wieje, pada snieg, leje deszcz... i jeszczeta przejmujaca samotnosc? Nie lepiej poczytac ksiazke pod kocem i napisac sie herbatki z rumem?

Dobra pogoda na spacer. Ja też dziś wieczorem się wybieram - jadę do Świnoujścia i wracam piechotę do domu :classic_cool: 700 km 14 dni 5 województw 2 nogi Będzie czad.