Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ennnnniaaaa

DRAMAT Z NACZYNKAMI NA TWARZY ://

Polecane posty

Gość ennnnniaaaa

Witam, Mam 29 i skórę naczyniową. Pierwsze zmiany sięgają podstawówki (naczyniak na nosie, usuwany u dermatologa laserem igłowym - wrócił po kilku godzinach). Problem nasilił się znacząco w okresie nastoletnim, kiedy chodziłam na oczyszczanie cery do kosmetyczki: myślałam, że oddaję twarz w ręce osób kompetentnych, sama wówczas za wielkiej wiedzy o pielęgnacji takiej cery nie miałam. Niestety, panie "odwalały" robotę taśmową nie bacząc na naczynka - zaczynały od nałożenia maseczek rozgrzewających..... Po jakims czasie zdałam sobie sprawe, że zaczerwienienia po zabiegach powinny już dawno zejść a one trwały. I trwają do dziś, przy czym mam już początki trądziku różowatego. Ponieważ mam 1 fototyp karnacji (zupełnie biała) wygląda to nieciekawie...jak u jakiejś pijaczki.... biała szyja i czerwona twarz... co najgorsze, naczynka pękają także w nietypowych miejscach np. na górnych powiekach i w ich bliskim sąsiedztwie...więc oczy także są czerwone, wiecznie ktoś pyta czy płakałam lub czy mam alergię. Byłam na serii laserów IPL - niestety efekt utrzymywał się może z tydzien, po czym nastapiło wręcz nasilenie.... Mam pytanie, czy ktoś ma jakies pozytywne doświadczenia z laserami, może jakimis innymi zabiegami, na taka kłopotliwą cerę?? I czy możecie polecić jakies kosmetyki??? (Wszystkie serie naczynkowe typu Ziaja, Eris, floslek itd tylko potęgują podraznienia). Będę wdzięczna za kazdą poradę, bo już naprawdę czuję się z tym podle :(

Gość uladana
Ja jestem zadowolona z serii AA do cery naczynkowej, łykam też wit. C i cera wygląda całkiem ładnie. Ale u mnie chyba nie ma aż takiego problemu jak u ciebie, bo naczynka są głównie widoczne na nosie i na policzkach koło nosa. Ale odkąd dbam bardzo o cerę to nie mam już tak zaognionej skóry i często jest blada na tle, że nawet bez makijażu nie straszę ludzi.

Gość ennnnniaaaa
U mnie wyjście na ulicę bez podkładu jest w zasadzie niemozliwe bo jestem czerwona cały czas, w jednych miejscach bardziej, w innych mniej. Wygląda to jakbym miała wyżarta, albo zjaraną skórę. Niestety zauważyłam, że fluidy (nawet te do cery naczyniowej) tylko dodatkowo podrażniają skórę... powstają po nich wypryski, a z każdego wyprysku kolejne naczynia.... więc już nie mam pomysłu.. ostatnio siedze w domu bo mi wstyd.. każdy pyta czy to alergia :((

Gość avene z apteki
moze nie leczy ale ma zieonkowata konsystencje i ladnie tuszuje naczynka i zima uzywaj pudru iaczej nabawisz sie sine barwy na twarzy

Gość avene z apteki
co do podkladu to sprobuj La roche ie uczula w kazdym razie na moa buzie dobrze dziala a mam dodatkowo cere wrazliwa atopowa

Gość ja pierdziele masakra hhhhhh
Ja tez mam cere naczynkowa przetestowalam rozne kremy, nigdy jeszcze ni bylam nalaserze, ale sie boje bo rozne historie slyszalam,ze sie pogarsza itd Mam cere rowniez z wypryskami, stosuje wiec acne derm, krem nawilzajacy flos lek-wiem, pisalas ze Tobie nie sluzy, a mnie wlasnie ten pasuje mimo ze wyprobowalam :cliniqa, avene, ziaja, bioderma itp ten krem naprawde jak dla mnie jako jedyny jest ok Podklad to anti blemish solutions No i jak narazie moze byc, choc tez bez podkladu ani rusz bo naczynka pryszcze

Gość ennnnniaaaa
Ja kiedyś probowalam podkladu z La roche Posay, niestety nawet ten najjaśniejszy jest dla mnie za ciemny. Tak jak pisałam, mam fototyp 1, karnacje pozbawioną praktycznie zupełnie pigmentu; jedyny podkład, który odpowiada kolorowi mojej skóry to Xeptional z firmy GOSH w kolorze porcelain. Niestety wysusza bardzo skórę, i tworzy efekt maski...niektórzy smieją sie, że wyglądam w nim jak Michael Jackson.

Gość kukuryykuu
Ty chyba przede wszystkim musisz się leczyć a nie maskować- zwłaszcza jak sama piszesz kosmetyki tylko nasilają problem piszesz o serii laserem- co na to ten lekarz, który się podjął usunięcia naczynek? złożyłabym reklamację na Twoim miejscu byłas u dermatologa?

Gość ennnnniaaaa
A czy ktoś ma doswiadczenia z laserem Nd:Yag? Albo czy ktoś mial wykonywane zabiegi na trądzik rożowaty?

Gość ennnnniaaaa
No cóż, przed zabiegami podpisywałam taki świstek, gdzie wykonujący zastrzegł sobie, że nie gwarantuje pełnej skuteczności zabiegów. Sam podkreślał mi, że każda cera jest inna i nie można liczyć na takie same efekty u każdego. Ale też podawał mi (zapewne fikcyjne) przykłady starszych pań, u których już po jednym ostrzeliwaniu laserem nastapiła nieoczekiwana wręcz poprawa. Co tu dużo mówić - byłam zdesperowana i łyknełam to... U dermatologa byłam parę lat temu. Polecil mi tylko doustnie wit. PP, K, C... no i właśnie lasery.. Leków za bardzo nie chce przyjmowac, bo oprócz tych problemów z cerą choruję też dosyć ciężko i wiele preparatów daje skutki uboczne niestety. A deramtolodzy lubią lekka reka przepisywać tabletki antykoncepcyjne, antybiotyki i inne "cuda", które dla mnie są zabójcze.

Gość azealia
ja zamykałam naczynka u lekarza w szczecinie. jestem bardzo zadowolona. 1 seria na policzki, a 2 na nos. te pod nosem mi sie otworzyly znowu, ale jestem alergiczka wiec tre wiecznie nos. efekt zamkniecia jest odrazu widoczny lub do miesiaca- zalezy od twarzy.

Gość azealia
jeżeli jesteś aż tak jasna, to wyprobuj revlon color stay. tam z nr 1 jest bardzo jasny podkład. nigdy nie wiedzialam w drlogerii jasniejszego. idz go zobacz do douglasa czy sephory bo w drogeriach nigdy tego koloru nie widziałam. co do lasera to zdaje sie że ja tym mialam. pytanie tylko czy Ty masz rumień czy same naczynka? Bo jeżeli rumień no to wtedy więcej trzeba razy chodzić na zabiegi.

Gość ennnnniaaaa
Ja mam i naczynka i rumień... chirurg, który wykonywał laser IPL powiedział, że mam początki trądziku rożowatego - tego wariantu naczyniowego. Naczynka na początku pękały tylko na nosie i były to pojedyncze, wieksze "pajączki". Po zabiegach u kosmetyczki natomiast porozszerzało mi się pełno takich drobniutkich naczynek, ledwo widocznych gołych okiem - te właśnie powodują rumień i takie wrażenia jakby wyżarcia skóry. Najwięcej mam tego pod nosem, w okolicach bruzdy nosowo-wargowej i na brodzie. A oprócz tego na oczach, a w zasadzie na jednym - prawym. Martwi mnie, czy ktoś się podejmie usuwania naczynek z górnej powieki. Niektóre mają ponad centymetr i wyglada to naprawdę źle - jak u jakiejś schorowanej staruszki. A czy ten podkład revlon color stay można używac na cerę z trądzikiem różowatym?

Gość azealia
jeżeli chodzi o color stay to idz do douglasa/sephory i poproś probke i przetestuj w domu. jest silnie kryjacy, takze dobrze tuszuje naczynka/pryszcze. czy mozna do cery z tradzikiem rozowym, to nie wiem, poczytaj moze opinie KWC na wizazu. pochodz do lekarzy na konsultacje. pozbieraj ich opinie, i gdzies sie zdecyduj na zabieg. poczytaj w internecie opinie o lekarzach, cos znajdziesz dla siebie.

Gość gfghtgjhgh
tez mam cere naczynkowa, i tez jestem baaardzo blada. stosuje rózne kremy mleczka i tonik (najczesciej po 2 op zmianiam na inne zeby sie nie przyzwyczaic do jednego ) nie zamykałam laserem wiec sie na ten temat nie wypowiem. a co do miakujażu - ja akurat stosuje dermacol nr chyba 214 (najjaśniejszy), wiem jest bardzo cieżki, ale mnie odpowiada

Gość wisienkaa77777
a wewnętrznie coś stosujesz autorko?

Gość ennnnniaaaa
Wewnętrznie stosuję witaminy - C i D3; większość witamin i mineralow staram sie jednak pozyskiwać z jedzenia. Mam tez dietę dobraną pod kątem moich alaergii pokarmowych i ukierunkowaną na uzupełnianie niedoborów. Badałam niedawno krew pod kątem zawartości poszczególnych pierwiastkow oraz grup witamin i nie wyszły mi żadne niedobory.

Gość wisienkaa77777
a suplementy z diosminą, rutozydem?

Gość ennnnniaaaa
Nie korzystam z takiej suplementacji; stosuje wyłącznie naturalne specyfiki.

Gość ennnnniaaaa
wczoraj zamowilam glinke czerwona i olej konopny... może chociaż to trochę złagodzi ten "wulkan" na twarzy. Ma ktoś może jakieś doświadczenia z tymi produktami?

Gość zrobil mi sie pryszcz...
NIE CHCE MI SIE WSZYSTKIEGO CZYTAC wybacz :( ale mam pyttanie, czy unikasz podstawowych czynnikow? to jest gorace i bardzo zimne, ostre przyprawy, nie myjesz twarzy goraca woda?

odezwij sie :( tez mam cere naczynkowa i problemy z alergiami (to jest powiazane) i moze mglabys Ty mi cos doradzic a ja Tobie?

Gość ennnnniaaaa
Staram się robić co tylko się da, tzn. nie jem nic ostrego, nie jem niektorych warzyw (pomidor, papryka), posiłki jem ciepłe ale nie gorące, podobnie z napojami. Unikam słońca, unikam mrozu. Twarz myję albo tonikiem do cery naczyniowej albo wodą mineralną, nigdy nie bieżącą... W tej chwili praktycznie każdy kosmetyk typu krem, podkład szkodzi mojej cerze. Dlatego zamówilam na probę olej konopny i glinke czerwoną - tak mi poleciła kosmetyczka. Oprócz tego polecała olej lniany. Obydwa te oleje nie zatykają porów i nie powodują zaskórników - tak przynajmniej czytałam. Za miesiąc wybieram sie na konsultację do centrum terapii laserowej we Wroclawiu, zobaczymy co powiedzą... Martwi mnie, że zabiegi są kosmicznie drogie - np. jeden laser na trądzik różowaty to 1000 zł a trzeba powtarzać go co parę tygodni co najmniej 5 razy ! Uważam, że z racji, że to schorzenie przewlekłe skóry (i krążenia), powinny być jakieś ulgi jak w przypadku leków refundowanych. W końcu chodzi o twarz, którą jakoś trzeba pokazywać, a wiadomo że wygląd liczy się wszędzie, miedzy innymi w pracy.

"nie jem niektorych warzyw (pomidor, papryka)" żartujesz, prawda? :O:O:O

Gość ennnnniaaaa
Nie żartuję - pomidory i papryka szkodzą na cere naczynkową.

ktoś Ci zrobił dużą krzywdę, wpajając ten bzdet :( :( absolutnie nieprawda! właśnie jest odwrotnie!!! wiesz co? masz gadu? bo muszę spadać z forum, chętnie doradzę co u mnie daje efekty, z chęcią posłucham o Twoich doświadczeniach

Gość ennnnniaaaa
niestety mam tylko skypa, podaj nazwe profilu to sie odezwę.

hm, a możesz Ty podać? albo maila jakiegoś?

dodam, że jestem w tym samym wieku