Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lenka94

rwa kulszowa :((( pomocy!

Polecane posty

Gość lenka94

Nie wiem co robić. Byłam u lekarza rodzinnego w czwartek i mam stan zapalny rwy kulszowej. Na początku było tylko kłucie w pośladku,a teraz już promieniuje do nogi,zaczynam kuleć na prawą nogę. A ból się nasila mimo,że przyjęłam już 6 zastrzyków,jeszcze 6 mi zostało. Biorę silne tabletki przeciwbólowe i jestem po 3 masażach :< 10 listopada mam zrobić prywatnie rezonans,bo został zlecony wcześniej przez ortopedę,bo jestem 3 lata po operacji kręgosłupa,miałam wyrośl chrzęstną kostną.

Gość I tak
To proste,rwa kulszowa bardzo łądnie sie daje wyleczyć masazami z akupresurą,a tabletki czy zastrzyki rwy Ci nie wyleczą,moga jedynie złagodzic objawy

Gość lenka94
Mam taki masaż. Trzeci dzień po 40 minut,a czuję się jeszcze gorzej ...

Gość 19/98/00
współczuje rwy to okropny ból nie do opisania :(

Gość lenka94
No właśnie momentami ból jest nie do wytrzymania :(

Gość I tak
lenka94,wazne zeby taki masaz trwał 60 minut obejmował całe ciało i był robiony razem z akupresurą,robi sie go co drugi dzień,czasami wystepuje czesciowe pogorszenie,ale trzeba to wytrzymac,w zadnym wypadku nie nalezy z niego rezygnować

Gość lenka94
Nie mam zamiary rezygnować,mam robiony na całych plecach,pośladki i nogi ... Jak coś wybiorę się do neurologa.

Wejdz sobie na fora Przepuklina jądra miażdzystego, drkregoslup.pl, musisz się uzbroić w cierpliwość, czego kregoslup nienawidzi to zimna. Ja się kiedyś doprawilam pracą w zimnie i z małą przy tym ilością ruchu, jak najwięcej odpoczywaj, usuń poduszki, zostaw tylko małą poduszkę, pod nogi włóż tą własnie poduszkę, nogi zgiete w kolanach, jeżeli mozesz leżeć na boku tą poduszkę też mozesz włożych między nogi, jeżeli masz miękki materac to msisz zmienić łóżko! lub przenieść się na podłogę, jak miałam bardzo ostrą rwę kulszowa przez 45 dni spalam na podlodze, fakt z 16 dni to sie do niej przyzwyczajałam.

Tą pierwszą rwę kulszową musisz bardzo dobrze wyleczyć! Zero dzwigania, cieplo na kręgosłupie, żadnego mycia pod kranem, wszystko rob w zwolnionym tempie, nic na szybko. Nawet proste rzeczy jak ubieranie skarpetek odwrócenie się rób naprawde ostrożnie.

Gość lenka94
Przewrócić się na drugi bok w nocy to koszmar. Najgorsze jest to,że ból wychodzi mi z obu pośladków,chociaż prawy boli bardziej. Przyklejam sobie plastry rozgrzewające i ciepło się ubieram,aby wygrzewać to miejsce. Staram się nie wychodzić z domu,bo nawet nie daję rady ... wejscie po schodach jest wielkim wyzwaniem. Po prostu każdy ruch sprawia ból. Poczekam na rezonans i zobaczymy ... czy może to coś tam się rozwinęło po tym guzie i uciska na nerw kulszowy :( Tylko czekać 2 tygodnie z tym bólem ..

Lenka a czy miałaś robione rtg, czy masz rwę powodu przepukliny czy samego zapalenia nerwu kulszowego?

Gość lenka94
Nic nie miałam robione. Po prostu zaszłam do rodzinnej,wytłumaczyłam co i jak i stwierdziła mi to,więc przepisała zastrzyki i tabletki. A przed operacją pamiętam miałam rwę kulszową,ale na lewą nogę mi promieniowało tylko,bo guz uciskał ...

Z plastrami jest tak że jeżeli to ci napuchlo, czyli masz stan zapalny to plastry mogą zaszkodzić, z nimi trochę ostrożnie. Plecy muszą mieć cieplo ale nie wrzątek :(

Gość lenka94
No właśnie chyba zaraz odkleję te plastry ... :( Bo aż za mocno pali ... 3 lata temu miałam guz w odcinku L3-L4. Po operacji wszystko wróciło do normy. Mam nadzieję,że tam nic się znów nie robi ...

Ja z pierwszą rwą walcyłam do 4 miesiecy z obecną kończę 7 miesięcy ale ostatnio jest spora poprawa. tylko noga boli bez pleców.

Gość I tak
Jezeli masz dobrze robione masaze z akupresurą bo to wazne,to mysle ze spokojnie z tego wyjdziesz i zapomnisz,na lata co to rwa kulszowa

Gość lenka94
Masakra ... Jutro znów nie dam rady iść do szkoły,a jestem w klasie maturalnej. Tam dużo nie opuściłam,bo nie byłam tylko w czwartek i piątek. Ale po prostu iść i wysiedzieć minimum 6 godzin to szczyt niemożliwosci ..

Gość I tak
zazizaza,sama walka to za mało,nie stosowałas masazy z akupresura,które powinny Ci wyleczyc zupełnie rwe w miesiac czasu,szkoda tak sie meczyc

Gość lenka94
Są dobrze robione na pewno,bo masażystka robiła mi zabiegi wcześniej. Naprawdę zna się na tym bardzo dobrze. Czasem narzekam na ból pleców po operacji i od razu jej masaże pomagały.

Gość lenka94
No właśnie prywatnie mam 10 listopada rezonans odcinka lędźwiowego ... Bo państwowo to bym pewnie troszkę poczekała,zwłaszcza,że mam takich lekarzy w mieście,że masakra.

Udaj sie do swojego neuro, co bylas wcześniej bo bez rezonansu nie wiadomo z czym walczymy, u mnie jest przepuklina więc wiem że mam ucisk mechaniczny na nerw kulszowy i dlatego czasami mnie boli tylko noga, ale musze dbac o plecki żeby nie dostala stanu zapalnego. Bo wtedy będzie klapa. Wiem że u mnie to bedxie wieczna walka z kregoslupem i inaczej do tego podchodzę.

Gość I tak
zazizaza,nie prawda,chcesz wiecznej walki z kregosłupem,i bedziesz ja miała ,na zasadzie samospełniajacego sie zyczenia,

Gość lenka94
No mogłam mieć na środę,ale nie pasuje mi bo muszę coś załatwić,i dopiero ten termin ... i trzeba 5 stówek szykować na badanko.

Gość I tak
lenka94,za 5 stówek to ja bym nie robił tego wcale,nie ma potrzeby,takie badanie niczego nie zmieni,

Też trzeba wiedziec gdzie iść, poszłam prywatnie to nie widzieli wielu rzeczy ktore sie pojawily w 3 miesiące póżniej (panstwowe). Bo troche nie wierzę w te różnice w rezonansie.

Gość I tak
zazizaza,a po co Ci ten rezonans???niczego nie zmieni,a moze jeszcze w bład wprowadzic,szkoda na to czasu i pieniedzy