Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ważn....eeeee

nadżerka

Polecane posty

Gość ważn....eeeee

jestem rok po porodzie i dzis bylam pierwszy raz na kontroli u ginekologa (moje dziecko chorowalo i jakos wczesniej nie bylo mi po drodze sie wybrac ale to niewazne) ten ginekolog prowadzil moja ciaze, ale z tego co teraz mysle chyba mnie nie pamieta za bardzo po badaniu stwierdzil ze mam "nadżereczkę", wiec ja wystraszona pytam czy to sie jakos leczy, a on ze nie, ze to po porodzie zostalo, ze szyjka popękała a ja bylam w stresie i sie nie odezwalam, jakos wtedy nie przyszlo mi do glowy a to przeciez juz rok minął... wiecie coś o nadzerce? jak to z nia jest? fakycznie moze byc tak ze rok po porodzie sa jeszcze "ślady"? czy to może byc grozne? a jeszcze jedno, co mnie utwierdzilo w tym, ze prawdopodobnie moj gin nie skojarzyl mnie, to to, że powiedzial ze mam przyjsc na cytologie na wiosne. a ja przeciez mialam robioną ponad rok temu :/ co myślicie?

Gość Perw mobilna
A dlaczego miałby Cię pamiętać? 😴

Gość ważn....eeeee
nie wiem, nie o to pytalam chodzilo mi o to czy nadzerka rok po porodzie moze byc normalnym "objawem" tzn jak twierdzil gin - wynikiem popekania szyjki podczas porodu

Gość ważn....eeeee
a ta cytologia była robiona nie rok temu a dwa

Gość ważn....eeeee
nikt sie nie wypowie? pytam kobiety ktore wiedza cokolwiek o nadzerce

Gość cokoliwek o nadzerce ;)
musisz wykonac badanie cyto, dopiero razem z tymi wynikami decyduje sie, czy nadzerka jest grozna i nalezy ja usuwac, czy zastosowac jakies globulki a pozniej skontrolowac ponownie, czy tez...nic nie trzeba z nia robic, bo to nie nazderka wlasciwa, lecz ektiopia, a ta cytologii nie zmienia.

Gość misiaczek24
Miałam wymrażaną nadżerkę pół roku temu, nie rodziłam jeszcze dzieci. Nie wiem dlaczego mi się pojawiła ale przez nią miałam ciągłe infekcje, z ginekologiem postanowiliśmy ją wymrozić i moje problemy się skończyły. Po zabiegu stosowałam jeszcze invag dopochwowo aby odbudować mikroflorę. Może udaj się do innego ginekologa aby to skonsultować. Niekiedy taka nadżerka sama zanika ale to już musi wypowiedzieć lekarz.

Gość ważn....eeeeee
czyli myslisz ze to nic powaznego? troche mnie ten artykul uspokoil bo jak przeczytalam ze nadzerka prowadzi do powstania raka, to sie przerazilam... ;)

Gość cokolwiek o nadzerce ;)
nadzerki nie nalezy lekcewazyc, ale tez nie demonizowac. Skoro wiesz, ze ja masz, powinnas regularnie chodzic na kontrole. Dopoki cytologia jest w porzadku nie ma sie czym przejmowac. Ale jesli cos Ci sie zacznie dziac, lekarz zadecyduje o usunieciu. Tak, czy siak - rok po porodzie to najwyzszy czas na cytologie :)

Gość ważn....eeeeee
bylam pewna ze mi ta cytologie zrobi, w koncu od ostatniej minelo juz dwa lata, ale on chyba pomyslal ze ja przyszlam na takie badanie 6 tygodni po porodzie. a ja z tego stresu nie wytlumaczylam sie, dopiero jak wyszlam stamtad to skojarzylam...

wg NFZ cytologia "nalezy nam sie" raz na 3 lata, chyba ze dzieje sie cos zlego, jest zakazenie wirusem hpv, wtedy - raz na rok. Ja chodze prywatnie do ginekologa i on nawet nie pyta, tylko wymaz pobiera minimum raz w roku. Co prawda moze wynika to z tego, ze...place i badanie cytologiczne oraz usg jest w cenie wizyty. Co do raka szyjki macicy- "hoduje" sie go wiele lat. Wiele lat bez kontroli ginekologicznej. Wszelkie wczesne stadia sa w stu procentach wyleczalne. Dlatego tak sie trabi wszedzie o cytologii, bo ona pierwsza alarmuje, gdy dzieje sie cos zlego (chocby stan zapalny). Nadzerka moze byc zrodlem wysiewu "zlych" komorek, ale tylko ta "wlasciwa". Wtedy jednak sie ja usuwa. W dzisiejszych czasach to juz nie jest problem. Tylko nie wolno sprawy olewac i unikac ginekologa :)

Gość ważn....eeeeee
nie mam zamiaru :) teraz pojde prywatnie, bo kolejny raz przekonalam sie, co to jest nfz... z tego co czytam wynika ze powinnam miec zrobiona kolposkopie umawiajac sie na wizyte powinnam spytac czy ten lekarz mi ja wykona?

kolposkopie wykonuje sie, gdy wyniki cytologii wychodza zle. Dopoki cyto jest w porzadku nie sadze by ktos Cie kierowal na dalsza diagnostyke...

"wg NFZ cytologia "nalezy nam sie" raz na 3 lata, chyba ze dzieje sie cos zlego, jest zakazenie wirusem hpv, wtedy - raz na rok" Przestańcie powtarzać bzdury. :o Przeczytajcie sobie Vademecum NFZ, tam nigdzie nie jest napisane raz na ile lat należy się cytologia. Raz na trzy lata wykonywana jest w ramach programu profilaktycznego. Chodzę na NFZ od początku czyli 8 lat i mam robioną cytologię co roku z inicjatywy lekarza mimo, że zawsze jest w porządku. I to u różnych lekarzy. Zawsze każdy pyta kiedy była robiona ostatnia. 🖐️ A to, że dorosła kobieta nie jest w stanie normalnie porozmawiać z lekarzem i uświadomić mu, że ostatnią cytologię robiła dwa lata temu to już nie jest wina lekarza. On ma dziesiątki pacjentek, a ona liczy, że on ją będzie pamiętał i jeszcze będzie pamiętał kiedy rodziła. :o 🖐️

Perwersjo, wiele zalezy od lekarza... Co najmniej kilka moich kolezanek zostalo odeslanych z kwitkiem z poradni ginekologicznej, ze.... "cytologia sie im nie zalezy", skoro ostatnia byla rok, czy dwa temu i nic niepokojacego sie nie dzieje... Zenada, wiem. Ale tak sie czesto zdarza... Po prostu ow przepis o jednym badaniu na 3 lata tak wielu interpretuje. I bywa, ze sa zwyczajnie chamscy. Ja "czepilam sie" mojego lekarza ladnych pare lat temu, bo byl inny. I bywam u niego tak prywatnie, jak i w szpitalu. W jednym i drugim miejscu jest delikatny, kulturalny, a przede wszystkim kompetentny. Autorko, mozna poszukac przez strone www.znanylekarz.pl ktory ginekolog w Twojej okolicy ma najlepsze opinie wsrod pacjentek.

Gość ważn....eeeeee
nie wiem jak Ty perwersjo ale ja nie zaliczam wizyty u ginekologa do najprzyjemniejszych i towarzysz mi duzy stres cokolwiek o nadzerce ;) z Twojego artykulu wywnioskowalam ze cytologia nie pokaze co to tak na prawde jest, wiec zalecana jest kolposkopia wlasnie

badanie cytologiczne czesto robione jest byle jak, nawet wymaz nie zostaje pobrany jak nalezy, zamiast specjalnej szczoteczki sa waciki :o nic dziwnego, ze wynik takiego badania nie jest wiarygodny znajdz dobrego lekarza, najlepiej poszukaj kogos kto jest pracownikiem szpitala klinicznego, specjaliste a nie pierwszego z brzegu papudraka ;) ponizej opis drogi diagnostyki nadzerki wg Programu Zapobiegania Rakowi Szyjki Macicy http://www.google.pl/gwt/x?gl=PL&hl=pl-PL&u=http://www.wok-poznan.idl.pl/index.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D48%26Itemid%3D53&q=wok+Poznan+diagnoza+nadzerki&sa=X&ei=-8OPUJDFJ8Lj4QSV0oGAAg&ved=0CB0QFjAB

nie wiem czy dostaniesz od razu skierowanie na kolposkopie. ja przeszlam przez to badanie (lacznie z pobraniem wycinka do badania histopatologicznego), ale dlatego, ze jestem zakazona wirusem hpv i moja cytologia gwaltownie sie pogorszyla (ASCUS). Jednak wynik byl w porzadku i nadzerki (ektopii jednak...) mi nie usunieto. Potwierdzono zakazenie hpv szyjki macicy i teraz musze sie czesciej kontrolowac, bo naleze do grupy ryzyka. Jednak cyto po roku "samo" wrocilo do normy. Dokladnie tego nie rozumiem, ale wygladalo to tak, ze wynik pierwszej cytologii byl malym alarmem, ktory jednak po wynikach histopatologicznych odwolano. I kazano czekac pol roku i znow wykonano badanie, a potem rok i...powtorzono cyto. I za rok. I znow za rok. Wyniki "same" wrocily do normy i tak mam do tej pory... Moj lekarz jest specjalista onkologii ginekologicznej. Twierdzi, ze wszystko jest w porzadku. Pilnuje mnie jednak bardzo z badaniami kontrolnymi. Wirusa z szyjki sie nie pozbede, przynajmniej na razie metody jeszcze zadnej nie wymyslono na to, leczyc mozna zmiany, ktore zakazenie wywoluje. Nie mniej u mnie nic takiego nie nastepuje. I jest spora szansa, ze nigdy nic sie takiego nie stanie.

Gość ważn....eeeee
a o tej ektopii dowiedziałaś się przypadkiem czy miałaś jakieś "objawy"?

my z moim lekarzem uzywamy jednak okreslenia "nadzerka", tyle tylko, ze on uwaza, ze usuwanie takiej, ktora cytologii nie zmienia, ani innych objawow nie daje jest niepotrzebne. Plamilam kontaktowo po seksie. To typowe przy nadzerce. Ginekolog mowi, ze gdyby to plamienie sie powtarzalo i bylo uciazliwe to mi ja usunie. Ale jakos pozniej mialam z tym spokoj. Gdy penis uderzy w nadzerke to lekko plamisz krwawo. Podaczas badania tez tak moze byc.

Gość ważn...eeeeee
ja nie plamie, ale mam bardzo obfite miesiaczki i bole brzucha nie tylko podczas @ ale i w czasie calego cyklu.na poczatku kojarzylam ze to moze owulacjne, ale zdarzaja sie w rozne dni... albo takie "szczypanie" tam w srodku czasami. chcialabym sobie zrobic od razu ta kolposkopie i miec to z glowy

jesli cytologia bedzie prawidlowa moze Ci lekarz powiedziec, ze nie ma wskazan do kolposkopii. Wtedy pewnie to badanie dla Ciebie bedzie odplatne.. Ale konkretow to juz od lekarza sie dowiesz. Tylko wybierz sie do jakiegos konkretnego :) nadzerka nie musi dawac zadnych objawow. Ale juz w zwyklym badaniu lekarz bedzie widzial, ze jest jakis czerwony punkcik. I wtedy powinien pobrac kontrolnie wymaz.

Gość ważn......eeeee
no właśnie, tylko mój powiedział że mam z tym przyjść za parę miesięcy... na co tu czekać? :O a nie orientujesz się ile to może kosztować? kolposkopie mam na mysli