Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TaaakaJaaa

Duphaston przed czy po owukacji?

Polecane posty

Gość TaaakaJaaa

Witajcie, Wiem, ze wątków o duphastonie jest wiele, jednak ja cały czas czuję niedosyt i odczuwam nić niepewności. Otóż po odstawieniu antykoncepcji miewam nieregularne cykle, 32, 37, 39 dni itp. Ostatnio na wywołanie miesiączki moja ginekolog przypisała mi duphaston a nstp. kazała brać przez 3 cykle od 16 - 25 dc. Moje pytanie brzmi, czy starając się o dziecko, nie zaburzy mi on owulacji, czy nie lepiej byłoby go brać po owulacjii? Tym bardziej, że nieregularnośc mojego miesiączkowania wskazuje, że owulacja nie występuje książkowo, czasem 18 innym razem 20 , 22 dc. itp. Czy któras z Was miała podobne dylematy? Moje starania są trochę utrudnione, mąż na pół roku został oddelegowany za granicę i widzimy się 1-2 w mcu , więc muszę sobie dobrze wycyrklowac dni płodne :-) Jeżeli mogłybyście mi pomóc,będę wdzięczna za odp. Pozdrawiam!

Gość w przelocie XV
Podobno duphaston nie blokuje owulacji, ale czy nie lepiej poczekać ze staraniami aż wszystko się ureguluje po odstawieniu tabletek?

Gość TaaakaJaaa
Dzięki za odp. Może i warto zaczekać, ale mam taki dziwny lęk, co będzie jak sie nie unormuje. Poza tym to ja taka niecierpliwa dusza jestem i wszytsko bym chciała na wczoraj :-)

Więc Ja Ci odpowiem na Twoje pytanie :) A więc również mam przepisany Duphaston. Pani gin przepisała mi go na wywołanie @ bo spóźniała mi się i do tego też miałam nieregularne @. Powiedziałam że planujemy dzidzię więc Pani doktor powiedziała mi że jeśli staramy się o dziecko to przepisze mi 2 opakowania i żebym brała od 16 do 26 dnia cyklu. Też miałam wątpliwości co do owulacji to powiedziała mi że przepisuje mi go po to abym właśnie mogła sobie wyliczyć owulacje!! :) :) Biorąc od 16 do 26 dnia cyklu, cykle mam 28 dniowe, więc owulacja przypada mi na 14-15 dzień cyklu, chociaż w tym miesiącu odczuwam ją wcześniej.... :):) A jeśli dojdzie do zapłodnienia to duphaston pomaga w zagnieżdżaniu się zarodka :) Wiec chyba wszystko co wiedziałam to napisałam :) Pozdrawiam

Gość wyliczyc owulacje...
:D:D:D:D:D:D

Gość jeżeli planujesz
dziecko, a masz przyjmowac duphaston, to powinnaś mieć monitoring cyklu, żeby stwierdziś kiedy występuje owulacja, ja mam duphaston od 16 dc, ale cykle 28 dniowe

Gość jeżeli planujesz
TRUCIA87 owulacji nie da się wyliczyć, można jedynie obserwować jej objawy, ale nie zawsze są one miarodajne, jeśli lekarz mowi o wyliczniu owulacji to proponuję zmienić ginekologa

Gość TaaakaJaaa
Super, bardzo dziękuję za odpowiedzi, wydaje mi się, że wiem już dużo więcej :-) To jeszcze tak asekuracyjnie , na koniec...jeśli wezmę tabletkę 16 dc, a np owulacja wystąpi 20dc , to po zbliżeniu mimo wszytsko może dojść do zapł? Miłego dnia !

Gość No właśnie ja też...
jestem ciekawa jak to jest bo mam podobny problem!

Gość według mojej gin
Duphaston na pewno nie przeszkadza przy owulacji, a nawet podobno zwiększa możliwość zajścia w ciążę.

Wiem że Owulacji nie da sie wyliczyć..... Napisałam że przypada na 14-15 dzień cyklu ale nie musi.... U mnie po objawach jakich zaobserwowałam owulacja wystąpiła wcześniej i to też napisałam! Proszę czytać ze zrozumieniem :P Pozdrawiam