Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sandrusia18

o niemowlaku pomocy !!

Polecane posty

moej 7-mio tygodniowe dziecie ,ale tez juz we wczesniejszych tygodniach rowniez jak sie przebudza to robi dziwne rzeczy typu tak jakby chowa głowke w szyje ,nogi unosi do gory ,w ogole te nogi to czesto unosi do gory jak lezy nie wiem jak to opisac tak bierze do gory i krzyzuje sobie czy cos tam w gorze nimi robi ..moze to jest prezenie nie wiem bo ta glowa tez tak robi ..aha i od kilku tygodni juz bardzo wysoko podnosi glowke na brzuszku nie wiem czy to jest dobrze ..no i niestety jak sie usmiecham do niego to rzadko odpowiada usmiechem ,bardzo rzadko

warto by było moze zakupić fajną książkę o rozwoju niemowlaka, tam jest opisane co powinno robić dzieicę, a czego nie i co powinno niepokoić a jak nie to moze sz sobie w necie wrzucić rozwój miesięczniaka czy 2 miesieczniaka i też poczytasz

Gość wiem że nic nie wiem.
myślę że powinnaś się o tym dowiedzieć zanim zostałaś matką. Z Twoim dzieckiem jest pewnie wszystko w porządku.

asiamt wlasnie dzisiaj oglądałam wywiad w ktorym te wszystkie ksiazki byly krytykowane. Matki się naczytają a poźniej latają jak ze sraczką po lekarzach bo IM SIĘ WYDAJE. A każde dziecko jest inne. KAzde w swoim czasie ząbkuje, raczkuje i zaczyna chodzic czy mowic. Dziecko to nie robot na temat ktorego mozna napisac instrukcje, i książkowo je pozniej wychowywać. Nie ma niczego gorszego niż brak instynktu u matki , za to wiedza czerpana z glupich ksiazek pisanych przez pseudo specow ktorzy nawet dzieci nie maja.

kazde dziecko jaks ie budzi to sie przeciaga i rusza jak robal. Pręzy i macha łapkami. To jest człowieczek a nie robocik. Jeszcze nie widziałam dziecka które by leżało przez 24 godziny w bezruchu nie cwiczas miesni.

a ja miałam fajną książke, w której opisywano co powinno robić dziecko, co moze robić, albo jest geniuszem i robi to co starsze dziecko jakoś młody nie był do tyłu i inne znajome dzieci też nie tak jest skonstruowana ta książka, a w zasadzie rady w niej zawarte za to wiele rzeczy po przeczytaniu jej mnie uspokoiło wręcz dlatego napisałam ,że fajną ksiązkę w znaczeniu dobrą, a nie pierwszą lepszą

a odruch moro to jest wyrzucanie w górę rąk i nóg, tak jakby dzieck sie czegos pzrestarszyło, nagle jakby nie jakieś publikacje to też bym o tym nie wiedziała tylko od razu do lekarza pędziła, bez przesady

i odruch moro potrafi dziecko ze snu wybudzić, zeby go nie było należy dzieci kłaśc do spania na brzuszku, ale przy tym pilnować

asiamt- co to znaczy że nie był do tyłu :O... uważasz że dziecko było "w normie" bo rozwijało się książkowo ?? Dziecko jak jest opóźnione to znaczy że jest upośledzone a to zdarza się rzadko. Powolne rozwijanie zmysłów jest zdrowe, jak i szybkie. Nikomu nie polecam mądrych rad ksiązkowych bo żaden czlowiek nie zyje wg książki.

Gość kochanka Franka
Mysle ze malemu nic nie jest,prezy sie,gazy upuszcza,lepiej tak niz kolka.Pewnie wciska glowe w szyje i robi sie buraczkowy,to normalne.A ze sie nie usmiecha....jeszcze,to znaczy ze nie ma ochoty! :) Polecam ci ksiazke,raczej nie kolorowa,ale fachowa.PIERWSZY ROK ZYCIA Arlene Eisenberg,Heidi E Murkoff,Sandee E.Hathaway B.S.N. Ksiazka dosyc droga,ale radzila mi doskonale w w najdziwniejszych sytuacjach.

nie książkowo, ale książka pozwoliła mi na jakąś tam ocenę jego rozwoju co ty myślisz, ze go lekarz w życiu nie widział? ale wiele rzeczy właśnie z tej książki sie dowiedziałam

no nic. To dobrze że się czegoś dowiedziałaś. Najczęstszy problem to jak się matka naczyta i pozniej ma problem bo mysli że dziecko się chyba źle rozwija. Albo naczyta sie o porodzie i boi się rodzić. Nie czytać i uswiadomic sobie ze mamy olej w glowce i jak juz decydujemy sie na to by zostac matką, to nalezy wiedze uzupelnic przed a nie po fakcie. I polegac przede wszystkim na wlasnym instynkcie a nie cudzym.

nie nie ja potrafie obiektywnie ocenic młodego, ale nie ukrywam, ze wielu rzeczy nie wiedziałam, a i instynkt też mi nie podpowiadał normalne, ze czasem gdzieś szukamy porady w danym temacie

Gość kochanka Franka
asiamt ,mam wszystkie 3 pozycje.Teraz kolezanki korzystaja,ja jestem "ta doswiadczona" :D weiem ze nic nie wiem,ty faktycznie nic nie wiesz,nie masz pojecia,czarna dziura welbie.

wiesz, nie widziałm tego u was, ale nie wygląda to jak przeciaganie sie? kazdy po spaniu sie przeciąga a od ilu tygodni trzyma głowę na brzuchu? przecież twoje dziecie ma zaledwie też kilka tygodni coś chyba panikujesz za bardzo mój podnosił na brzuchu dobrze głowę w 2 miesiącu

a co do uśmiechu, to jeśli czasem nawet odpowie to ok, nie sądzisz? poczytaj o tym i oinnych sprawach, a napewno rowieje to wszystkie twoje wątpliwości

a, jak zgięte, to normalne niedługo zacznie sobie do buzi wkładac, to dopiero się zdziwisz hehe ale już mówię, to będzie całkiem normalne