Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszataaaa

kto mnie nauczy robić bigos? taki tradycyjny

Polecane posty

Gość myszataaaa

mam smaka ze hej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bigosik hej hje
kupujesz kapustę i szatkujesz ją sobie albo kroisz po rpostu. Wrzucasz je do gara (najlepiej dużego i napchać po brzegi, bo i tak się dużo zmniejszy objętośc potrawy) , podlewasz wodą i dusisz, dodajesz podsmażoną ceblukę jak lubisz, startą na grubych oczkach marchew - ile lubisz oraz jakieś mieso lub kiełbase pokrojoną. Jak masz to możesz też dodać suszone grzyby. Potem doprawiasz só, pieprz, przecier pomidorowy. Mozna tez dolac czerowne wino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To zależy ...
-1 kg kapusty świeżej -1 kg kapusty kiszonej -30 dag mięsa wołowego -30 dag mięsa wieprzowego - 30 dag boczku - 30 dag kiełbasy - może być kość wędzona -śliwki suszone -grzyby suszone - 2 duże cebule, czosnek - przecier pomidorowy - przyprawy-sól, pieprz, majeranek, trochę kminku itp. Odcedzoną kapustę kiszoną zalewasz wodą, tak, aby ją tylko przykryło, pogotujesz około 40 min. Świeżą kapustę kroisz cienko i zalewasz wodą w drugim garnku, gotujesz, też około 40 min. Grzyby moczysz dzień wcześniej w zalanej wodzie, odciskasz, kroisz i wrzucasz do garnka z surową kapustą, a wodę z grzybów do kapusty kiszonej. W szerokim garnku smażysz na patelni cebulę pokrojoną w plastry + czosnek, potem dodasz pokrojone w kostkę mięso i wędliny, podsmażasz lekko i podlewasz niewielką ilością wody, dusisz około 40 min. Następnie wszystkie składniki wkładasz do jednego garnka dużego dodajesz przyprawy, śliwki pokrojone i gotujesz do miękkości, .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Bigos -łatwy w wykonaniu , wszystko w jednym garnku 1kg kapusty białej 1 kg kiszonej kapusty 1 kg łopatki wieprzowej kiełbasa, boczek wędzony- ok 1 kg przecier pomidorowy ,grzyby suszone 2 duże cebule, pieprz, sól ,papryka sypka słodka i ostra ziele angielskie , liść laurowy - kilka sztuk 1/2 kostki smalcu wykonanie mięso pokroić, wrzucić na gorący tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę , dusić do miękkości, potem dodać wędlinę,Podsmażyć chwilę ,po czym dodać słodką kapustę.Gdy będzie al dente dodać kiszoną kapustę (jeśli jest za kwaśna ,to przepłucz)Dodaj przyprawy i duś bigos,na koniec dodaj przecier pomidorowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
A masz w domu książkę kucharską "Kuchnia polska"? Taką tradycyjną, może być stare wydanie (nawet lepiej). Tam jest bardzo dobry przepis na bigos. Na oko zresztą też się uda - dużo kapuchy kiszonej, trochę oleju, podsmażone cebule, grzyby, pieczeń/kiełbasa/boczek, kilka suszonych śliwek, przyprawy itp. I dusisz bardzo długo, najlepiej kilka dni pod rząd. U nas w domu stawiamy na dużą ilość grzybów, bo wszyscy uwielbiają, z mięsa dajemy tylko niedużą ilość kiełbasy (bez skóry) i pieczone mięso (karkówka albo udziec z indyka). Zrób od razu wielki gar i zamroź kilka porcji - rozmrożony też jest świetny, a robota tylko raz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
do marzenia- bigos na oleju - to profanacja!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wyłącznie osobno:D
pół na pół kapusta kiszona i kapusta biała.Obie osobno ugotuj,do gotowania kapusty białej dodaj żeberka,do gotowania kapusty kiszonej wędzone.Wtedy obie kapusty nabiorą cudnego aromatu.Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż dwie duże cebule drobno pokrojone ,2 marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach,podsmaż i podlej nieco wody,następnie uduś do miękkości,dodaj do kapusty.Miękkie żeberka - zarówno te zwykłe,jak i te wędzone ostudź i oskub z mięsa,pokrój na małe kawałki i dodaj do kapuchy.Na małym ogniu powoli podsmażaj przez ok 2 godziny.To samo zrób na drugi dzień,też ze dwie godzinki - i na trzeci dzień również.Aby się nie przypalił podlewaj wodą,która ci została z gotowania kiszonej kapuchy.Tak wysmażony bigos przypraw pieprzem i solą do smaku,dodaj nieco słodkiej papryki do smaku.Dodaj nieco mięsa wieprzowego,pokrojonego w kostkę i uduszonego do miękkości razem cebulką,wspaniale bigos smakuje jeśli doda się do niego nieco pieczeni wołowej,możesz dodać kawałek kiełbaski.Kup susz warzywny i suszone grzyby leśne i zmiel je w młynku lub blenderem na proszek i dodaj po kilka łyżek do bigosu,to doda mu super smaku i jednocześnie zagęści go,dolej pół szklanki dobrego,słodkiego wina czerwonego - przełamiesz tym smak kiszonej kapusty.Powodzenia w gotowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
bigos to swietne danie JEDNOGARNKOWE. i zeby zawracac sobie gitare i gotowac wszystko osobno na kilka garnkow i klka patelni, to trzeba albo bardzo sie nudzic i uwielbiac zmywac, albo lekki brak logiki ;) romumiem, ze niektorzy tak lubia, ale bynajmniej nie potrzeba ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To zależy ...
Kiszoną należy gotować w osobnym garnku, bo jeśli nie to może się okazać, że nie wszystkie składniki ugotują się do miękkości. Wielu ludzi tak robi. Jeśli masz lepszy patent, to go podaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wifigdansk
mój domowy wypróbowany sposób jest przybliżony do lotty. tyloe samo kapusty normalnej ile kiszonej (np po kilogramie albo po pół). wszystko pieknie pokroić,włożyc do gara, dodac trochę wody i dusić przyprawy -jakie obecnie są w domu np wegeta,papryka,czosnek,kminek,pieprz,majeranek itd... na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę,boczek lub mięso jakie kto ma ochotę (łopatka to dobry pomysł) no i na koniec grzyby lub pieczarki wszystko z patelni wlac do gara z kapuchą i dusić łącznie ok 2 godz. n a małym ogniu pod przykryciem (zeby się ledwo gotowało),często mieszając na koniec trochę przecieru pomidorowego.mozna tez dodac przyprawy do bigosu. proste i "samo się robi" smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
nie mam zadnego patentu, po prostu gotuje wszystko w jednym garze. bigos ma sie gotowac wiele godzin, wiec te wszystkie skladniki zawsze sie dogotuja, a smaki polacza, wiec czy wszystko osobno sie podsmaza, czy wrzuca razem - nie ma roznicy. bigos czasem potrafi sie z dolu troszke przypalic, czy raczej lekko skarmelizowac, wiec posmak smazonego i tak bedzie. albo na poczatku, przed wrzuceniem kapusty mozna przysmazyc na dnie garka cebule. zeby miec ten podsmazany smak, ktory i tak ginie pod nawalem bigosowego ciezaru ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×