Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miska 0000

naturalny słodzik ze stevii

Polecane posty

Gość miska 0000

czy jest naprawde zdrowy? dzis go dałam dałam do kawy , dałam 4 tabletki a jest gorzka , na szklanke kawy musze dac 2 chyba jeszcze zeby poczuc smak kawy słodkiej troche a niby 1 tabletka to 1 łyzeczka cukru co sadzicie o takims łodziku zdrowy czy nie mowili teraz w tvn ze liscie suszone sa zdrowe i ze 1 łyzeczka sproszkowanej stevi to tyle co szklanka cukru ale nie wiem czy takie liscie nadaja sie do slodzenia , tzn do pieczenia ciast w wysokiej temperaturze wie ktos? przepraszam za chaotyczne piosanie ale mam dłowe zawalona problemami i prosze tylko o rade i dziekuje slicznie jak mi ktos odpisze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miska 0000
i mowiła dieteyczka ze aspartam to samo zło i produkty light to samo!!! wszystko zawiera rakotworczy asparatm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdfgf
A z czym masz problem wpisać w przeglądarkę stevia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miska 0000
nie nie mam :P)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość allapap
ja tez taki mam yen w tabletkach ale jak pije kawe to mnie na wymioty bierze , nie wiem moze on ma cos w sobie innego niz naturalność i wyrzuciłam go, fujjjj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barnaeba
W piśmie Vita jest cały artykuł. Naturalna substancja to Ksylitol 4kcal na gram słodziku, nie jest wchłaniana do krwiobiegu, jest zdrowy dla zębów, hamuje próchnicę, nie przekraczać dawki 4 łyżeczki dziennie bo może wywołać wtedy biegunki. Sztuczne to aspartam, sacharyna, acesulfam, cyklaminian, taumatyna, sukraloza. Nie mają prawie kalorii i są kilka tyś razy słodsze niż cukier. Aspartam i taumatyna nie jest przyswajana przez organizm. Sacharyna w bardzo wysokich dawkach powoduje ryzyko nowotworów. W większości produktów light jest aspartam, nie nadaje się do gotowania, pod wpływem temp. pow 100 stopni traci właściwości słodzące i wydziela szkodliwe substancje. A nie sam w sobie! I ma wtedy metaliczny posmak. Nie jest szkodliwy dla zdrowia - wyraźnie napisane. Nie może byc tylko stosowany u chorych na fenyloketonurię o może wywołać czasem reakcję alergiczną. Bezpieczna dawka dzienna wynosi do 60 tabletek!! Najbezpieczniejszy jest acesulfam K, często stosowany w prod. light. Odporny na wys. temp można gotować. Inne bezpieczne to sukraloza, taumatyna z owoców roślin afrykanskich. Słodziki na rynku: Diaspam z aspartanem, Ksylitol to cukier brzozowy, Huxol zawiera cyklaminiany i sacharynę, Sussina Gold tak samo, Sweet Top na aspartamie, Sucra Roze z sukralozą. I tyle wieści, nie straszyć słodzikami smile

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barnaeba
Opis: Definicja Jest to syntetyczna substancja słodząca. Ponadto wzmacnia on smak i zapach. Należy do organicznych związków chemicznych odpornych na działanie wysokiej temperatury. Występuje w postaci białych kryształków rozpuszczających się w wodzie. Acesulfam K jest około 200 razy słodszy od sacharozy, ale w dużych stężeniach może być gorzki. Dodawany jest do bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru, dietetycznych produktów mlecznych, soków owocowych o obniżonej kaloryczności, deserów, wyrobów cukierniczych, gumy do żucia, piwa bezalkoholowego, dżemów, marmolad, galaretek, wafli, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych, musztardy, sosów, słodko-kwaśnych konserw rybnych i skorupiaków. Jest głównym składnikiem wielu słodzików. Maksymalna, dopuszczalna, dzienna dawka acesulfamu nie powinna przekraczać 15 mg na 1 kg masy ciała. Ciekawostki Acesulfam K zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Nie należy nadużywać tego środka, gdyż nadmierne stosowanie go może doprowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc, raka piersi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barszejka
a wszedzie w progeamach kulinarnych uzywaja cukru białego albo brazowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdsge
gdfgf ale nie ma innego słodzika ze stevi pod taką postacią. Ja używam właśnie takiego. A chodziło mi o to, żebys przeczytała wiadomości na temat samej rośliny i doszła sama czy to jest zdrowe. Dla mnie podejrzany jest trochę ten w proszku, ma nieco inny skład niż ten w pastylkach, a nie powinien. Miałam żywą stevię i stevię mielone liście. W tabletkach jak dla mnie daje radę. Poza tym nic nie będzie miało identycznego smaku jak cukier, chyba że kupisz słodzić sacharynowy, ale to też chemia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×