Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kjhyuiaaa

Staż i wolne, ktoś się zna ???

Polecane posty

Gość kjhyuiaaa

Mam staz z UP, niby za każdy miesiąc przysługuje 2 dni wolnego, mi szefowa powiedziała że tylko jeden co mnie zastanawia :o ale mam inne pytanie... 11 listopada jest święto, wypada to w niedziele i podobno jest tak że każdy pracownik może sobie wziąć za to święto wolne w innym pracującym dniu tygodnia... Czy stażyści też tak mogę, czyli poza tymi dwoma dniami z regulaminu mogą tez w taki sposób wykorzystać ten dzień 11 listopada ???

Gość komusika11
oczywiście że nie, wy macie swoje wolne dni !

Gość kjhyuiaaa
więc jak w końcu ?

Zazwyczaj pracodawcy robią tak, że nie mozesz wykorzystać dni należnych za święto kiedy chcesz i dostajesz wolne w dni robocze, które wszyscy uważają za wolne np wigilia, albo sylwester. Ale może nie wszędzie tak jest...

Gość kjhyuiaaa
Ja już wiem że będę w wigilie pracować więc u nas tak to chyba nie działa :o czyli nie dadzą mi wolnego za 11 list :o

Gość ssaa
dni wolne to nie urlop. Masz dwa dni za każdy przepracowany miesiąc. Jeśli przepracowałaś tylko 0,5 miesiąca - masz 1 dzień. Możesz te dni wykorzystać kiedy chcesz.

Gość kjhyuiaaa
ale ja pytam o taki dzień jak 11 listopada który przypada w niedziele ! Wiem że mam dwa dni za każde 30 dni ale co jesli 11 list. wyp. w niedz. i inni pracownicy będe mieć za ten dzień wolne w inny dzień to czy my stażyści tez ????

Gość ssaa
niestety nie. urlop za święto w niedziele przysługuje tylko pracownikom. ty nim nie jesteś.

Gość ssaa
można tak sytuację określić:)

Gość najstarsza stażystka świata
mogłabyś, tylko problem jest taki, że wolne przysługuje za święto wypadające w sobotę, a w tym roku 11 listopada jest w niedzielę, więc nikt nie weźmie wolnego. temat szeroko omawialiśmy u mnie w firmie, gdzie jestem notabene stażystką. poza tym, masz dwa dni wolnego, po każdych 30 kalendarzowych. za ostatni miesiąc stażu wolne muszą dać Ci z góry. szefową UP rozliczy z tych dni wolnych, więc niech nie będzie taka do przodu. najlepiej przejrzyj papiery, które dostałaś z urzędu razem ze skierowaniem na staż, tam masz wszystko napisane, prawa i obowiązki. tego masz się trzymać, a nie wymysłów szefowej.

Gość kjhyuiaaa
pracuje od 15 pazdziernika i 16 listopada powiedziałam szefowej że chce wtedy wolne a ona do mnie mówi ale uważaj bo to ostanie twoje wolne w listopadzie :o no ale przecież jeszcze jeden dzień mi przysługuje aż do 15 grudnia prawda ??

Ale stażysta pracuje od poniedziałku-piątku. Pracodawca nie może zmuszać stażyste by pracował w soboty i niedziele oraz w święta. Za każdy miesiąc masz dwa dni wolnego.