Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MidnnaWetemani

zadanie z matematyki kto pomoze?

Polecane posty

Gość MidnnaWetemani

Na rysunku obok kąt ostry trapezu prostokątnego ma miarę 60. Prosta k jest prostopadła do podstaw trapezu, zaś prosta l jest równoległa do dłuższego ramienia. Ponadto |AB| = |CD|. Niech P1 i P2 oznaczają pola figur odciętych z trapezu przez te proste. Wówczas: a)P1 < P2b)P1 = P2c)P1 = P2 d)P1 = P2. http://www.voila.pl/296/4jfvf/index.php?get=1&f=1

Gość nie chce mi się tego liczyć
i rozrysowywać

Gość nie potrzebnie się urodziłem
p1=p2

Gość inzynier serwisowy//zablok
Bez liczenia pole trapesu jest większe od kwadratu Bo bok d - 60* będzie dłuższy od A - 90*

ale wysokość prostokąta jest większa niż równoległoboku

Gość ja nie mogę....
te pola są równe, to proste, pole tej zacieniowanej części z lewej to pole prostokąta, czyli iloczyn jego bokow tak? P1=ah, gdzie a=AB, h-wysokość trapezu, czyli P1=AB*h. A pole tej części z prawej to pole rownolegloboku, ktore jest rowne: CD razy wysokość czyli h, P2=Cd*h, ale CD=AB, stąd P2=AB*h, a więc P1=P2, te pola są sobie rowne.

Gość dokładnie tak
p1=p2 z tą różnicą że p1 ma w dupie zainteresowanie p2

Wysokością rombu jest bk I romb jest większy według mnie jw nie chce mi się liczyć ale na 99% tak. Zwłaszcza że tam mam 120* Czyli jest 2 krotnie pochylony.

Gość MidnnaWetemani
Gadacie i gadacie, a ja ciągle nie wiem, która odpowiedź jest właściwa: a,b,c czy d.

A, ­ |AB|x h = |CD|xh

Gość ja nie mogę....
c) p1=p2, te pola są rowne

ZAUWAŻ ŻE TEN RÓWNOLEGŁOBOK MA NIERÓWNE PRZEKĄTNE I O TYM MÓWIĘ!!! W jedną stronę masz długość BK a w drugą więcej niż BK. W związku z tym na 100% masz pole równoległoboku większe niż kwadratu. I by wyliczyć pole takiego równoległo boku potrzebujesz stosunek katów lub długość 2 przekątnych. Pojeli?

Gość srutu tutu
No ale odpowiedzi a i c też oznaczają, że P1=P2 - laska was w jajco zrobiła chyba

I by to obliczyć należało by podzielić 60* na 2 I z tych 30stopni wyliczyć długość dłuższej przekątnej równoległo boku. I wówczas wyjdzie ci równoległobok większy

A wzór to o ile mnie moja słaba matematyczna pamięć nie myli 1/2 d1 *d2 I taki sam na kwadrat. Więc przekątna kwadratu to będzie AB i AK takie samo = DI Oraz C60* jest większe. Wzwiązku z tym pole rombu będzie większe o 1/2 różnicy C60 do AB

Gość sasdsdsdsdsd
no ty chyba jajca sobie robisz, w linku masz jak sie liczy pole rownolegloboku: bok razy wysokość, na co ci przekatna tlumoku? :D

Tłumoku tak się liczy przy WYSOKOŚCI DŁUŻSZEGO BOKU. A tej wysokości nie masz drogi panie. I właśnie te 2 wysokosci dały by ci dłuższą przekątną. I okazało by się jw.

Obstawiam ze jesteście gdzieś w 1 2 liceum max. I na tym przykładzie macie poznać liczenie z stosunków konta. Że przy równoległobokach w zależności od kąta zmienia się objętość. Więc nie martw sie nikt tego zadania pewnie nie zrobi i będziecie mieć tłumaczone. A jak nie to przejrzyj ksiazke z 5 stron do przodu.