Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KucharkaVIP

Jak ludzie kiedyś gotowali zupy bez kostek rosołowych?

Polecane posty

Gość KucharkaVIP

W głowie mi się to nie mieści, przecież taka zupa nie ma smaku :O

Gość Daniej wszystko było naturalne
Teraz jest sama chemia.Potem się dziwicie skąd tyle chorób zwłaszcza nowotworów.Wędliny były naturalne,pachnące nie paprali farbą, nie moczyli w calcium i w sedesie! Teraz nie da się jeść tych smieci o jednym smaku - sztucznych potraw,chńskich, ruskich i cholera wie jeszcze jakich?

Gość dsfdsfdsf
glutaminian jeszcze nikogo nie zabił, nie ma też dowodów na to, że jest szkodliwy :classic_cool: a kostki to chyba głownie własnie to i sól :classic_cool:

Gość sdfghjipoo
na kurczaku i warzywach sol pieprz i lubczyk ale jak nie potrafisz gotowac to sie ani nie pytaj:O

Gość zew ryczacej gesi
na prawdziwym mięsie kurzym ja daja jeszcze cwiartke kapuste ma lepszy smak nie wiem jak uwas rosum gotuje przynajmniej z 3 godziny i makaron sam terz robie z pół kg maki i do tego z 5 jajek oczywiście własne bo mam z 30 kur jedynie to już kroje maszynka kupiłem w Niemczech była przeceniona z 80 euro na 50 euro

Gość utjmkyukuik
fuj, nie znosze kostek rosolowych

Gość Marynia to ja
Na kostkach rosołowych gotujesz zupy? I może jeszcze tym świństwem karmisz dzieci? Poczytaj o tych swoich wspaniałych kostkach, ja gotuję normalny wywar z kurczaka, mięsa lub dużej ilości warzyw, smaczne i zdrowe. http://pieniadze.fakt.pl/Bulion-z-kostki-to-prawdziwa-chemiczna-bomba-Oprocz-sladowych-ilosci-suszonego-miesa-i-warzyw-zawiera-niezdrowe-wzmaczniacze-smaku-i-barwniki-,artykuly,184607,1.html

Gość breslauerin
jak ktoś nie potrafi gotować to się musi wspomagać chemią.

Gość nigdy nie uzywam kostek
tylko warzywa i ziola, szlacheny smak. Kostki od razu wyczuwam, nie cierpie ich. Glutamienian JEST szkodliwy, nie zaszkodzi raz, ale gdy czesciej- wszystkie swinstwa odkladaja sie w organizmie. Poza tym te ulepszacze uzalezniaja - co zreszta widac, pote ludziom nie smakujebez niego. Ja nie wiem, jak moizna sie truc na wlasne zyczenie.

Gość pamietam jak moja babcia
gotowała zupy , wielki gar a w nim było tyle włoszczyzny i mięsa że wody tam wchodziło odrobine i duzo liści lubczyku musiałabyś conajmniej trzy włoszczyzny ze sklepu zagotować razem z mięsem różne kawałki , nawet kości inaczej nie ma szans na dobry smak , wychodzą wodniste pomyje o smaku zupy

Gość dgbrgtbrtb
no chyba zartujesz... nie wiem co ty jesz na co dzien w takim razie. ja nigdy nie bylam fanka mocnego przyprawiania, i moze dlatego mam smak czuly, i nie musze walic kilo kostek by mi wywar warzywno-miesny smakowal

Gość no wlasnie, przez nadmiar
soli i walenie kostek ludzie traca smak ( tak jak przebywanie w halasie przytępia słuch). Trzeba niektórym polepszaczy,zeby w ogole poczuli jakis smak. to niestety rodzaj uzaleznienia, bardzo szkodliwego dla zdrowia. Jesli same jestescie juz uzaleznione, nie fundujcie chociaz tego dzieciom.

Gość erfgthyj
ja gotuję bez kostek rosolowych i rosół ma smak rosołu anie chemikalii:)

Gość annia.....................
Nigdy nie używam kostek.

Gość dgbrgtbrtb
wystarczy jednak zupelnie odstawic takie polepszacze i zostac na ziolach, to po kilu dniach smak wraca

Gość Kucharz Knorr
wyobrażam sobie jak wasze zupy smakują :classic_cool:

Gość dgbrgtbrtb
jak cos jest na kostce to tylkomnie brzuch [op tym boli, a wcale nie jest smaczniejsz, wrecz przeciwnie

Gość doświadczona kamila
''glutaminian jeszcze nikogo nie zabił'' dobrze powiedziane - JESZCZE. Bo to my,młodzi ludzie jesteśmy pokoleniem które na okrągło wpiernicza glutaminian - w zupkach chińskich,w chipsach,nawet w salami. Szkodliwy jest i to bardzo jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj. tu pełny artykuł http://poznajprawde.net/aktualnosci/592-glutaminian-szkodliwy-dla-zdrowia.html a tu moje doświadczenia http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5367933 co jeszcze moge teraz dodać? otóż kolejne co u siebie zaobserwowałam to to że moje miesiączki nie są już tak bolesne :) ostatniej w ogóle prawie nie czułam ;) a wcześniej umierałam z bólu i żądne tabletki nie pomagały.Teraz tak lekko pobolewa mnie brzuch że nic nie łykam. Na początku cięzko mi się jadło zupy bez maggi ale teraz już nie wyobrażam sobie dodać maggi - zepsułoby mi prawdziwy smak zupy. Zresztą opinia znajomego kucharza - ktoś kto bazuje na kostkach rosołowych i maggi gotując nie umie tak naprawdę gotować. Założę się że posiłki gotowane kiedyś bez "ulepszaczy" były o niebo lepsze niż obecne. Zresztą nie bez powodu mówi się że babcia gotuje najlepiej ;) Także chcecie to sie nabijajcie z nas i wpierdzielajcie glutaminian ile chcecie - wasze zdrowie.