Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GingerBluesOrchid

Fobia społeczna a integracja na studiach

Polecane posty

Gość GingerBluesOrchid

Hej wszystkim. Mam 22 lata i poważny problem w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi z powodu fobii społecznej. Nie umiem inicjować rozmów, zawsze mam pustkę w głowie, gdy mam się do kogoś odezwać. Problem jest o tyle duży, że rok temu, nie radząc sobie z brakiem znajomych i samotnością, zawaliłam studia, mimo że z nauką nie miałam kłopotów. Byłam krótko po tym na kilkumiesięcznej terapii, nie powiem, przyniosła ona pewne zmiany, ale chyba wciąż nie takie, jakich bym się spodziewała. Wróciłam bowiem na studia, mam nową grupę, która jest do mnie miło nastawiona, ale siedzące we mnie lęki nie pozwalają mi się otworzyć. Niby jestem uprzejma, uśmiecham się, ale nie umiem zachowywać się spontanicznie, kontroluję każdy swój ruch, wypowiedź. I martwię się tym, bo nie chcę być odbierana jako nudziara. W środę zapraszają mnie na urodziny, co jest oczywiście super, ale mimo to znowu zastanawiam się, czy nie wymyślić jakiejś wymówki. Czarno widzę swój udział w tej imprezie, gdyż brak mi obycia towarzyskiego i pewnie znowu źle wypadnę... Poradźcie, iść tam?

Gość GingerBluesOrchid
Bardzo prosiłabym o odzew, wasza pomoc będzie mile widziana :)

Gość DO PYTAJACEJ
a nie masz naprawde innych problemow? ludziom sie chyba juz naprawde w dupach poprzewracalo z tymi fobiami jak nie mialabys co do garnka wlozyc to byc miala problem a nie z dupy problem fobii siedz w domu na dupie jak sie odezwac nie umiesz

Gość GingerBluesOrchid
Up, up :)

Gość GingerBluesOrchid
A Ty nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz zielonego pojęcia!

Gość panna marianna
Sadząc po spoobie twojej odpowiedzi raczej nie wygladasz na jakąs nieśmiałą. A tak wogóle różne fobie są teraz bardzo w modzie. Człowiek jest wtedy taki bardzie interesujacy bo ma fobię i może się pochwalić że chodzi na terapie.

Gość to sobie wypij wczesniej
ze dwa piwka albo setke wodki i od razu bedziesz spontaniczna i wygadana :)