Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Czara Mamba 1712

Ciąża w wieku 46 lat

Polecane posty

Gość Czara Mamba 1712

Witajcie! Jestem trochę przerażona i nie wiem co robić i co doradzić mojej mamie. Ma 46 lat i właśnie do mnie dzwoniła. Musiała się wyżalić, że okres spóźnia jej się już 3 tygodnie a zawsze miała jak w zegarku. Boi się, że to może będzie ciąża ale nie chce iść po test żeby się nie stresować. Z resztą to byłoby juz jej 5 dziecko. Jedna z nauczycielek w moim starym LO urodziła w wieku 45 lat ale ten maluszek jest trochę opóźniony. Więc mama jest cała spanikowana. Nie wiem co jej doradzić. Mówi, że jeśli to ciąża to wolałaby o tym nie wiedzieć i chce jeszcze poczekać z tydzień. Kurcze już sama nie wiem. Co radzicie?

Gość oj tam przesadzasz
Opóźnione dzieci są fajne. Podobne do piesków, tylko mniej skaczą :-)

Gość gtyhuj
pewnie kataoliczka/ co antykoncepcji nie stosowała

Gość mama 44
No cóż ...zdarza się.To może być ciąża ,a może mama zaczęła przekwitać:)

Moja mama miała 43 lata jak mnie urodziła. Ciąża też była dużym ryzykiem.Lekarze proponowali usunąć ciąże,mama się nie zgodziła i dzięki Bogu bo ma teraz wspaniałą córkę-tak mówi:) Może Twoja mama przekwita i są to mylne oznaki ciąży.

Gość Czara Mamba 1712
Wcale nie co do tych 5 dzieci to dlatego że mam 2 starszych braci (bliźniaków) i brata bliźniaka i moja mama wie co to antykoncepcja i nie życze żebyś sie tak wypowiadał o mojej mamie

Gość simella
w jakim wieku sa wszystkie dzieci/? dosrosle , nastolatki? too moga pomoc przy ewnetualnym rodzenstwie

Gość Czara Mamba 1712
Moich dwóch starszych braci mają 22 lata a ja z bratem 19

Gość simella
tu na forum był topik -sasiadka ma 51 lat i male dizecko - wg ginekologów ryzyko owulacji istnieje do 55 roku zyciu a w gazecie jakis gin -powiedzial ze -najstarsza pacjentka jaka spotkal na sali porodowej mila 54 lata-

Gość no to będzie ciekawie
jak będzie córka, ty bedziesz walczyć z menopauzą i uderzeniami gorąca, a ona szalejącą piczką

Gość Czara Mamba 1712
Simella - ale to jest straszne ... :o a co jak dziecko urodzi sie opóźnione ?

Gość simella
geena davis urodzila corke w wieku 46 lat a w wieku 48 bliznieta -calkiem zdrowe-ale moz e u twojej mamy - to tylko bledny alarm bo hormony szaleja

Gość Czara Mamba 1712
Simella - Oby ... Mam taka nadzieje bo to nie jest wiek na dzieci :o Mama jest załamana próbuje ja pocieszyć ale nie wychodzi . Zreszta nie dziwie jej sie

Gość łojejciu
seksu jej sie zachciało na starość ...

W tym wieku niekoniecznie musi to oznaczac ciaze,ale mama moze weszla juz w okres przekwitania. Jesli nawet jest w ciazy,to istnieje cos takiego jak badania prenetalne,ktore wukonuje sie u kobiet ciezarnych powyzej 35 roku zycia.Niech mama zrobi test,bo co ma byc,to bedzie

Gość kicia.M
ja jestem jedynaczka moja mama ze swoim mezem nie mogła miec dzieci bo był chory. zmarł gdy miła 39 lat . mnie urodziła mając 41. była pod ciagla opieka lekarza jadła wszystko co zdrowe i urodziła mnie. dzięki Bogu jestem zdrowa ;) nie przejmujcie sie z mama moze to rzeczywiscie objawy menopauzy:) niech zrobi jak najszybciej test bo jezeli serio jest w ciazy to musi dbac o siebie i o dzidziusia;)

Gość śmigła
moja prababcia urodziła najmłodszego syna w wieku 49 lat. było już 7 córek. najstarsza 27 lat. chłopak zdrowy. kolezanka urodziła pierwsze dziecko w wieku 43 drugie 45. zdrowe. teraz studiują. nast epna w wieku 44 urodziła córkę. przedtem 2 poronienia w tym bliżniaki, dziewczynka ma Dauna. nie ma reguły musi zrobić badania.

Gość hhh

Z pragmatycznego punktu widzenia, to jest to nieodpowiedzialne. Jak dziecko skoczy studia (24 lata) to bedziesz miala 70 lat !!! To ogromna przepasc wiekowa: mentalna: mlodzieniec i staruszka (bo 70-tka to sarosc, sorry). Sorry, takie sa fakty. NIe popieram tak duzej roznicy wieku, ani u ojca (!!!) ani u matki. Tym bardziej, ze juz masz dziecko. (jeszcze bym zrozumiala, gdybys byla bezdzietna), ale tak to nieodpowiedzialne, ze sie nie zabezpieczalas. Ja mam 40 lat obecnie i nie wyobrazam sobie miec matki w wieku 86 lat ! Toz to staruszka (jesli w ogole zyje). A twoje dziecko w tym wieku bedzie mialo taka staruszke-matke.  MOja sasiadka ma dokladnie tyle i juz jezdzi na wozku, potrzebuje opieki. I zeby nie bylo: sama jestem pozna matka (urodzilam w wieku 37 lat dziecko, ale ja staralam sie od 22 roku zycia i to moje jedyne dziecko, wiec bylam zmotywowana, choc sobie powiedzialam, ze do 40 probuje, a jak sie nie uda, to trudno, najwyzej adopcja, rodzina zastepcza). Ja zyje w NIemczech i to nieprawda, ze tutaj masowo rodza kobiety 45plus to mit! wiekszosc kobiet rodzi w wieku 27-35, te powyzej 35+ to ciaza zagrozona, zawsze zagrozona.  TEz rodzilam pozno, ciaza byla bez powiklan, az do 7 miesiaca, wtedy prawie umarlam (rzucawka, nadcisnienie itp.), dobrze ze tu jest dobra sluzba zdrowia, wiec dziecko i ja przezylysmy. Ginekolog mi mowila, ze to czeste przy poznych ciazach. NIe znam tu, w Niemczech nikogo kto mial dziecko tak pozno jak ty (z wyjatkiem jednego NIemca - dziecko w wieku 52 lat, umarl 6 lat pozniej!, ale matka jego dziecka miala w dniu porodu 34 lata). DLa mnie granica jest 40 lat i dla kobiety i dla mezczyzny. TAk, dla mezczyzny tez! Wiecej to nieodpowiedzialnosc, negatywny wplyw na przyszlosc dziecka. Dziecko bedzie zakladalo rodzine i ciebie do opieki. Ale stalo sie jak sie stalo, teraz musisz uwazac na siebie, szczegolnie pod koniec, bo w poznym wieku czesto te ciaze sypia sie w ostatnim trysemestrze. (jak u mnie). Pozdrawiam i (mimo wsztystko) zycze szczescia!

Gość EWA

W życiu nie można kierować się wyłącznie pragmatyzmem i wygodą, są sprawy które się stają             i trzeba je przyjąć, oczywiście od nas samych zależy czy to zaakceptujemy.                                 Jestem kobietą 40+ po jednym poronieniu, która walczy o cud narodzin. Na razie staram się naturalnie i nie myślę o innych metodach. Starania nie są łatwe, to ciężka praca jak na razie bez sukcesu, ale ciągle wierzę że się uda. Nie myślę o swoim wieku, choć nie raz słyszałam ze w tym wieku to dużo za późno. Jeżeli kobieta pragnie dziecka, czuje że podoła zdrowotnie, to nie można tylko dlatego ze jest po 40-stce mówić ze jest nieodpowiedzialna. Większość potępia późne macierzyństwo, stawia granice wiekowe i mówi o nieodpowiedzialności. Każdy ma prawo do swoich przekonań, ale nie można ich narzucać innym i obrzucać nieprzychylnymi epitetami.

Gość Nadzieja40

Ewo, jestem w dokładnie tej samej sytuacji, co Ty.

Napisano (edytowany)

Ja mam 45 lat i na wizycie u gina dowiedziałam się,że mam pęcherzyk graffa więc jak najbardziej mogę zajść w ciążę.Jestem po 3 cesarkach więc chyba bym nie chciała kolejnego cięcia.Ale wcale bym nie rozpaczała gdybym zaszła w ciążę.Dzieci mamy planowane,mają 15 lat,13 lat,8 lat i 4 latka.Pierwsze dziecko rodziłam sn.

Edytowano przez Waleriana

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować