Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pokojowa mama

przeprowadzki z dzieckiem

Polecane posty

Gość pokojowa mama

witam wszystkie mamy. mam pytanie do mam, ktore ze wzgledu na prace swoja lub meza musza sie wielokrotnie przeprowadzac. u nas to jest tak, ze mamy 2-letnia coreczke. ja jestem polka, maz jest amerykaninem w dodatku pracuje w zawodzie w ktorym musi sie przenosic co rok, dwa lata w nowe miejsce. ja od kilku lat podrozuje z nim, poniewaz moj zawod pozwala mi na pracowanie z domu. od kiedy mamy mala juz dwa razy sie przeprowadzalismy, teraz przeprowadzamy sie poraz kolejny, tym razem w nowym miejscu bedziemy 3 lata. wiem, ze to nie jest dobre dla dzieci, ciagle zmiany otoczenia, klimatu, psycholozka zapewnia, ze nie ma powodow do obaw, ale mnie samej wydaje sie, ze jesli bedziemy musieli sie przenosic co kilka lat dziecko bedzie mialo problemy w nawiazywaniu kontaktu, choc jak twierdzi pani psycholog, wbrew odwrotnie, takie dzieci bardzo szybko nawiazuja znajomosci, bo wiedza, jak sa cenne. czy ktos ma jakies dosiwadczenia w tej dziedzinie? prosze o wypowiedzi mam w podobnej sytuacji

Gość 09876trd
Zyjecie jak grypsy :)

Gość 09876trd
czytaj romowie-koczownicy

Gość pokojowa mama
no prawie, tyle, ze bez karawanu;)

Gość pokojowa mama
nie moge otworzyc linku, ale to pewnie dlatego, ze w kraju w ktorym jestem mamy blokade na wiekszosc stron:) generalnie dziecko jest zywe, radosne, do wszystkich lazi, kazdego caluje, jest bardzo smiala i otwarta, moze az za bardzo. czy to w jakis sposob pomoze?

Gość ........,............?
Odpowiedz na pytania, zakreślając TAK lub NIE. Zwróć przy tym uwagę na znaczek, jaki znajdziesz obok odpowiedzi (+ lub -). Czy twoje dziecko: 1. Potrzebuje bardzo dużo czasu, aby oswoić się z obcą dorosłą osobą. TAK + NIE - 2. Lubi przebywać z ludźmi. TAK + NIE - 3. Jest zawsze aktywne, energiczne. TAK + NIE - 4. Trudno mu czekać na swoją kolej. TAK + NIE - 5. Jest raczej samotnikiem. TAK - NIE+ 6. Jest przyjacielskie wobec obcych. TAK + NIE - 7. Woli spokojne zabawy od bardziej czynnych. TAK - NIE+ 8. Często czuje się niepewnie, płacze. TAK - NIE+ 9. Nie potrafi obronić się samo przed rówieśnikami. TAK - NIE+ 10. Jest bardzo rozmowne. TAK + NIE - 11. Czasem jest agresywne w stosunku do rówieśników. TAK + NIE - 12. Jest nieśmiałe. TAK - NIE + 13. Porusza się i działa szybko. TAK + NIE - 14. Łatwo się zaprzyjaźnia. TAK + NIE - 15. Mówi niewiele i cicho. TAK - NIE + 16. W zabawie lubi być liderem. TAK + NIE - 17. Wstydzi się mówić „dzień dobry, odpowiadać na pytania. TAK - NIE + 18. W zabawie dostosowuje się do pomysłów innych dzieci. TAK - NIE + 19. Szybko zaczyna się denerwować, złościć, krzyczeć. TAK + NIE - 20. Powstrzymuje okazywanie złości przy obcych. TAK - NIE + TERAZ OBLICZ PUNKTY Policz wszystkie znaczki + i -. Im więcej - , tym bardziej dziecko jest nieśmiałe, a im więcej +, tym bardziej ekspansywne. Zbliżona liczba + i - wskazuje na temperament zrównoważony. 2018 + Twój malec jest bardzo towarzyski, ruchliwy i impulsywny. Reaguje emocjonalnie. Dziecko potrzebuje zajęć, dzięki którym może rozładować nadmiar energii i mieć kontakt z innymi dziećmi (a więc sportowych, tanecznych, teatralnych). Powinno nauczyć się współpracy, liczenia się z uczuciami innych ludzi (a wcześniej rozpoznawania tych uczuć), uważania na to, by niechcący nikogo nie ranić ani nadmiernie za nikogo nie decydować. Musi także nauczyć się czekać na swoją kolej, kontrolować złość, wyciszać się i relaksować. Najważniejsze jest to, by nie czuło się gorsze i wierzyło w siebie! Malca trzeba chwalić za najdrobniejsze sukcesy: ustąpienie komuś, dobre słowo, życzliwość, powstrzymanie się od awantury. Dobrze czasem na zasadzie odwracania ról pokazać dziecku, że potrafi być łagodne, spokojne i godne zaufania. 1715 + Dziecko jest ruchliwe, energiczne i ekspansywne. Często jest liderem w grupie, ale potrafi również współpracować z innymi. Jako dusza towarzystwa zapewne jest lubiane i wesołe. Przypominaj mu o prawach innych ludzi i ich uczuciach. Chwal za obrotność, pomysłowość, radzenie sobie w różnych sytuacjach, bardzo podkreślaj te zachowania, które wskazują na życzliwy stosunek do innych, dbanie o to, by inni także mogli się wypowiedzieć, wygrać itp. 1715 - Twój smyk bywa nieśmiały, ma tendencję do wycofywania się, jednak zachęcany i chwalony, szybko poradzi sobie z trudnościami. Jest z pewnością lubiany, bo nie narzuca się innym, potrafi się podporządkować, chętnie współpracuje. Ma przy tym własne zdanie, choć czasem woli je pozostawić dla siebie. Dziecko trzeba chwalić jak najczęściej, wskazywać na postępy w pokonywaniu nieśmiałości, uczyć asertywnych form wyrażania własnych uczuć. Dobrze jest wyznaczać mu obowiązki, tak by samo doświadczyło, że daje sobie z wieloma rzeczami radę. 2018 - Szkrab jest nieśmiały i lękliwy. Wycofuje się, chowając pod „twoje skrzydła. Potrzebuje jak najwięcej kontaktów z rówieśnikami. Ucz go samodzielności i wytrwałości. Potrzebuje także sukcesów w rozwiązywaniu trudności, dlatego nie mów za niego i nie wyręczaj go w każdej sytuacji. Ucz, jak się zachować i jak sobie radzić. Wyznaczaj mu zadania, np. poproś, by kupił chleb w sklepiku, zadzwonił do babci itd. Chwal. Pokaż, jak bardzo się cieszysz i jak bardzo jesteś z niego dumna, gdy sobie z czymś daje radę. około 10 + 10 - To wyniki wskazujące na zrównoważony, typowy temperament. Tekst: Beata Płażewska jest psychologiem, pracuje na Uniwersytecie Wrocławskim.

Z tego co piszesz to da sobie radę w życiu i będzie miało wielu przyjaciół oraz będzie liderem!

Gość ja też zmuszona byłam
do licznych przeprowadzek ze wzg. na pracę męża - straż graniczna. Nie mamy problemów z mieszkaniem, ale ile to nas kosztuje stresów... I dzieci... na szczęście są małe, szybko nawiązują przedszkolne więzi, ale jak sobie pomyślę o szkole ogarnia mnie strach. Przez kilka lat nie mieliśmy dzieci, chcieliśmy pożyć tylko dla siebie. Mamy za sobą zachodnią granicę w kilku punktach, a teraz północny - wschód. Nie narzekam, dobrze się tu mieszka, ale strach przed kolejna przeprowadzką istnieje.

Twoje dzieci będą obywatelami świata będą znały obce języki a inne dzieci będą im zazdrościły. Będą się miały czym chwalić wsród rówieśników.

Gość pokojowa mama
..............? dziekuje Ci bardzo:) test zrobilam:) wyszlo ok:) ja tez najbardziej boje sie tego okresu szkolnego, choc podobno nie powinno byc problemu, bo mala bedzie sie uczyla w placowce dyplomatycznej a tam wiekszosc dzieci jest z podobnych rodzin, wiec niby bedzie ok. ale ja sama sie tak nie wychowywalam, nie znam tez nikogo kto sie tam wychowywal, a wiadomo, na czyims doswiadczeniu latwiej sie bazuje niz na intuicji.

Gość gość
Ciekawa firma w warszawie od przeprowadzek, osobiście polecam firmę DTS http://przeprowadzki.pl z Warszawy korzystałem z ich usług wiele razy i mam dużo zniżek, cenowo są najlepsi na rynku w Warszawie !

Gość gość
dokladnie zgadzam sie z kims kto napisal, ze dziecko bedzie obywatelem swiata mam kolezanke, ktorej rodzice oboje byli dylopmatami i jej rodzina tak jak i twoja przeprowadzala sie co 2/3 lata jedyne na co narzekala to rozstania z przyjaciolmi ale z drugiej strony ma teraz przyjaciol na calym swiecie. Jest niesamowicie inteligetna, pewna siebie, ma dobra prace i wspaniale zycie zwiedzila naprawde wiekszosc swiata szczerze mowiac to jej zazdroszcze takiego dziecinstwa