Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfghjkl;g

Co ze szpinaku?

Polecane posty

Gość dfghjkl;g

DOstałam od mamy szpinak mrożony w całości tzn liście. Co zrobić z tego na obiad dla dziecka? Liczę na Waszą wiedzę kuchenną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ze szpinaku ja robię spaghetti podsmażam cebulkę, potem dodaje mrożony szpinak, podsmażam, zalewam śmietaną, sól i pieprz do smaku i na kluchy pokarz dziecku jak fajny zielony makaronik i powinno być ok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuarcher
kamienie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ów
ładne okragłe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mnie sie chce
siku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mnie sie chce
seksu bez siku a oni oni to mi cos tu podpowiadaja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mnie sie chce
i znowu jakis ryzy czy cus

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlazcego tylko dla dziecka
chcesz zrobić szpinak na obiad? ile dziecko ma lat? Dzieci nie lubią szpinaku, poza tym, szpinak wcale nie jest taki zdrowy jak niektórzy twierdzą. Szpinak najsmaczniejszy jest dobrze doprawiony (cebula, czosnek) do tego jeszcze sporo śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmmmmm........*
Nalesniki ze szpinakiem. Hmmmm....uwielbiam. Musisz go tylko dobrze doprawic, przepisy znajdziesz w necie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmmmmm........*
co znaczy, ze dzieci nie lubia szpinaku. jesli nie lubia, to polubia. musza sie uczyc od malego roznych smakow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matka pracujaca....
ja robie dla 2,5 latka makaron ze szpinakiem i on je. w predszkolu tez je takie danie. jako niemowlak tez dostawal papke ze szpinaku i brokulu na przyklad i tez wcinal.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość isfhp
Ja robię tak: 1) Szpinak wrzucam do garnuszka i na mały ogień , jak się rozmrozi wlewam śmietanę, wrzucam pokrojone na paski suszone pomidory i gotuję. Czasem dodaję ser typu gorgonzola, ale dziecion to może nie do końca pasować. Jak się podgotuje mieszam z makaronem. 2) Szpinak podgotowuję, mieszam z oliwkami, suszonymi pomidorami, serem feta i jajkiem. Wykłądam na spód do tarty i zapiekam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja dla siebie robię po prostu szpinak :) na patelni, z masełkiem, duszony, doprawiony samym czosnkiem. Można go zjeść z makaronem, sam, z ziemniaczkami i kotletem... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mnie sie chce
nic nie rozumiem a oni podpowiadaja i podpowiadaja po co zebym zrozumiał tylko mam zrozumiec jezeli mi to nie jest potrzebne to tego nie zrozumie o! jesli by mi wytłumaczyli po co to co mam zrozumiec jest mi potrzebne skoro ja wiem ze mi nie jest potrzebne jezeli jest mi potrzebne to pytam sie bo jest mi potrzebne a tak to mi nie jest potrzebne a oni mi podpowiadaja to jest danie ze szpinaka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mnie sie chce
okamieniach cośnnapiszbosikumisiechceaniemogebotenszpinaktokamieniewywołujeoteraztozajaceniemajaajamambojaniezajacisamauciekneajaczłowiekinieuciekne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaran
u mnie best of the best: piers z kurczaka w kawalki z czosnkeim na oliwie podsazona, do tego serek hochland topiony smietankowy( cala kostka) na to szpinak- 10 min roboty + makaron penne. no jasne jakies zioła prowansalskie. u mnie dziatki zajadaja az uszy sie trzesa. Mozna dodac zoltego sera, plesniowego, lub parmezanu. Serio! jest genialne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiakaisulinka
Moja córka ma 2 lata- uwielbia szpinak z makaronem. Dlaczego sądzisz, że szpinak jest niezdrowy? Jest zdrowy,ale nie aż tak jak sądzono kiedyś bo pomylono się w pomiarach żelaza w szpinaku co nie oznacza, że go tam nie ma- jest ale mniej niż sądzą starszy ludzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghrrrrrrr
wczoraj robiłam naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. szpinak rozmroziłam i wykorzystałam blender, żeby go rozdrobnić (też miałam liście) do tego dodaję czosnek, odrobinę śmietany, serek lub serki topione w kiełbasce. Na oddzielnej patelni smażę pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Później dodaję rozrobiony szpinak i podsmażam. gotowy farsz nakładam na naleśniki, zawijam, podsmażam. Naleśniki polewam sosem tzatziki. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Robię też zapiekankę ze szpinakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość isfhp
co za bzdura że dzieci nie lubią szpinaku?? oczywiście jak zaserwuje im się burą papkę wyglądającą jak kupa to nie dzine że nie chcą jeść. A szpinak jest zdrowy, zawiera bardzo dużo witamin i jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Jednak ze względu na dużą ilość szczawianów nie każdy może go jeść na surowo (obróbka cieplna eliminuje ten problem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Soczewica ze szpinakiem i ziemniakami. 250 g czerwonej soczewicy, wypłukanej 1 litr wywaru warzywnego lub wody ok 400 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 200-250 g szpinaku sok z cytryny lub limonki, do smaku sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ćwiartki cytryny lub limonki do podania Soczewicę umieszczamy w garnku z 800 ml wywaru z warzyw lub wody, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Dobrze mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu ok 15-20 minut, często mieszając, aż do powstania gęstego pure. Zdejmujemy z ognia. W międzyczasie, ziemniaki kroimy na plastry grubości ok 5-10 mm. Podgrzewamy olej na patelni, dodajemy ziemniaki i smażymy około 10 minut, tak aby były rumiane z obu stron. Dodajemy czosnek i przyprawę curry i mieszamy tak, aby ziemniaki były dobrze pokryte. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze minutę lub dwie po czym przekładamy ziemniaki do naczynia z soczewicą. Na patelnię po smażeniu ziemniaków wkładamy porcjami wypłukany szpinak mieszając do momentu, aż będzie zwiotczały. Soczewicę z ziemniakami dodajemy szpinaku. Całość delikatnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, ewentualnie dodajemy więcej curry, soli i pieprzu do smaku. Podajemy natychmiast. Ja robię zupę ze szpinakiem, ziemniakami, cieciorką. Pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghrrrrrrr
zapiekanka ze szpinakiem szpinak przyrządzam podobnie jak w przypadku naleśników (szpinak+czosnek+serki topione) oddzielnie podsmażam mięso mielone zalane kostką rosołową lub z innymi przyprawami Podsmażam szynkę lub boczek wędzony. Do naczynia wsypuję makaron i zalewam go rozrobionym "roztworem (roztrzepane jako, mleko, mąka, serek, przyprawy) można też kupić gotowe pomysły na obiad na makaron nakładam warstwę szpinaku, następnie warstwa boczku i mięsa mielonego. Zalewam to pozostałością roztworu i posypuję serem żółtym. Wolę naleśniki jednak zapiekanka jest mniej pracochłonna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghrrrrrrr
ponoć dobre są też pierogi ze szpinakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zawsze można zrobić zupę- krem. Dzisiaj wiem co zjem. Cześć!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×