Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaudusia1523

jak nauczyć dziecko załatwiania się na nocnik???

Polecane posty

Mój syn za raz będzie miał 19 miesięcy. Chciałabym zacząć go uczyć załatwiania się na nocnik. Zauważyłam, że już zaczął coś rozumieć. Nocnik już stoi na widoku, dochodzi do niego, ściąga rajstopy i siada. Zdejmuje mu pampersa i czekamy:) Jak na razie jeszcze się nie załatwił ani razu:) Nie wiem czy on tego póki co nie traktuje jak zabawę. Jak wy uczyliście swoje dzieci załatwiania się na nocnik??? Ile to trwało??? Ile wasze dzieci miały???

Ja mojego sadzałam jak miał pół roku:) Wiem, że szybko i wcale nie rozumiał, że się załatwia ale lubił na nim siedzieć ( nocnik to była foka) i zawsze rano zrobił kupę i siku ( nieswiadomie:P) Świadomie siadać na nocnik to i tak dopiero krótko przed dwoma latkami zaczął.

Gość ireneuszkaa
moj ma 18 miesiecy,nauke podjelam miesiac temu.Zaczelo sie ze sadzalam i moiwlam robimy siusiu albo ee.Pokazalam mu jak trzbe sie prezyc,maly do podlapal i zaczynal sie prezyc i tu nagle topek zaczynal grac i wielka radosc.oczywiscie welkie brawa od mamy,pojemniczek wylac trzeba isc razem by maly mial frajde,spuscic pluczke,najlepiej dziecko,umyc pojemnieczk,umyc raczki.Dziecko sie wtedy cieszy.sama pokazywalam zreszta do dzis jak ide sikac i mowie jak mama to robi,maly sie rowniez cieszy.w zeszlym tygodniu kupilismy juz nakladke na ubikacje i maly nie chce topka tylko tam gdzie mama tata.Zdarza sie w ciagu dnia ze sam wola siusiu i faktycznie sika w ubikacji :) A jak nie wola,klade na ubikacje ok 7 razy dziennie.Jestesmy w ciagu dnia na jednym pampersie :)

A ha Dzięki:) No właśnie póki co to jednak jak tak na niego patrzę to chyba bardziej to dla niego zabawa. idzie zima więc trochę będzie ciężej z tą nauką. Wiadomo latem można założyć majteczki i by biegał po dworzu. Dwa lata skończy w kwietniu a do kolejnego lata zresztą długo jeszcze. Wolałabym by wcześniej sie nauczył:)

No cóż zacznę go systematycznie sadzać na nocnik i zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie liczę oczywiście na to, że wszystko potrwa miesiąc:)

Gość ireneuszkaa
pamietaj nie zmuszaj go,jak nie nasika to nie :) jak sie uda wtedy zrob wielkie fanfary,klaszcz,smiej sie,podrzucaj do gory.jesli ci wstaje z topka zabaw go czyms zeby tylko nasikal.Ja tak roblam bo napoczatku siedzial i siedzial i nic i wstawal.Dlam z przodu jakas nowa zabawke i moze po 15 min nasikal i wtedy fanfary i juz od tego zaraz jak go sadzam od razu sie prezy i sika.Nie wierzylam ze tak szybko mi sie uda,bo wczesniej nie mialam topka wiec widzial go pierwszy raz na oczy :) daj znac pozniej jak wam idzie

Ok dzięki:) Ja wiem, że nie mogę go zmuszać, to wszystko musi przyjść z czasem:) Jeśli w koncu zrobi to napewno będą wielkie fanfary:)