Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xgddjdfjfjmbvjbvj58586

Guzek na karku, nowotwór??

Polecane posty

jakieś 3 lub 4 tygodnie temu wyczułam na karku w miejscu gdzie zaczynają się włosy, troszkę poniżej ucha mały guzek. Myślałam że to pryszcz. jednak po pewnym czasie zaczęłam się niepokoić bo nie znikał tak jak wszystkie pryszcze, nie boli i jest koloru skóry. Próbowałam to wyciskać kilkukrotnie ale to na nic. Minął miesiąc a to w ogóle nie znika. Boje się że to jakiś nowotwór, powiększony węzeł chłonny. ostatni nie przechodziłam żadnych infekcji ani nic. Guzek ma niecały centymetr, jestem bardzo zaniepokojna, co myślicie??

możesz rozwinąć swój post??

Gość Nie masz się czego obawiać
To nie jest żaden guz! To może być kaszak! Takie zabiegi wykonuje się ambulatoryjnie na terenie przychodni chirurgicznej i po sprawie.

Kurcze nawet to troszkę podobne. Nie słyszałam nigdy o kaszaku. Zapisałam się na 16 listopada do deramtologa. Smarowałam to różnymi maściami na pryszcze i nic. zaczełam szukać w necie i znalazłam bloga na którym matka opisuje historie swojego dziecka z nowotworem i zaczęło się właśnie od takiego 1 centumetrowego guzka a zobaczcie co potem jej się z tego zrobiło. (trzeba zjechać troszkę na dół bloga bo zdjęcie jest niżej) http://12-11-kamilka.blog.onet.pl/1,AR3_2007-02_2007-02-01_2007-02-28,index.html

Gość idz z tym na usg
z węzłami nie ma żartów a umiejscowienie wskazuje właśnie na powiększony węzeł.

Gość w[rpw[r
u mojej kuzynki to był własnie nowowór z tym, ze narosl yła dośc duża.Zła diagnoza na poczrku leczenia spowodowała iwle komplikacji. Dobrze ze idziesz dolekarza, bo lepiej dmucyhac na zimne.....w wieksozsci wypadków to chorby skóry, nic grożnego.Czego c oczywiscie c zycze

1. ale mam sobie tam sama bez skierowania iść na usg? i co mam powiedzieć że przyszłam zrobić usg tego zgrubienia?? 2. powiedz coś więcej o tej kuzynce?? ile miała lat? jak potoczyły się jej losy?? i co to znaczy że narośl była duża??? chyba nie tak od razu nie?? tylko musiało to urosnąc?? mega się boje, też mi się wydaje że to węzeł chłonny.

Gość w[rpw[r
Powtarzam raz jeszcze- jakiekolwek zgrubienia, guzy, powiękoszne węzły chłonne zazwyczaj nie oznaczaja nieczego grożnego!!Powiększony wezeł oznacza np ze organizm walczy z jakkąs infkacja.. Guz u kuzynki był po prosyu widoczny i on sie powiększał a nie odwrirtnie, malał..Kuzynka przebywała za granicą, kiedy była w PL lekarz zdiagnozował to jako jaka \s infekcja czy cos w tym stylu, nic poważnego. To było jakies 4 lata temu.Od tej pory kilka chemi i ciągłę leczenie w b.dobrych ośrodkach...ONA nie chce o tym mówic i nikt nie naciska, wiec niewiele moge ci pomóc.Wiem tylko,ze przerzuty juz miała.Dziewczyna ma 3o lat.

Przepraszam że tak naciskam ale nie rozumie, ona się z tym guzem urodziła czy nie?? bo jeśli nie to kiedyś musiał on urosnąć. Ja nie mam żadnej infekcji. Co to za lekarz co jej mówi że to infekcja a potem okazuje się cos innego?? powiesiłabym go za jaja.

Gość w[rpw[r
Nie, nie urodziła się z tym, wykryto to jakos 4 lata temu, teraz ma 33 lata. Po prosti pewnego dnia TO wyczuła i tyle. Pewnie rosło to jakis czas.Tacy sa właśnie lekarze:-( Złą diagnoza, ona znowu wyjechała ale musiało ją cos neipokoic, skoro drązyła temat-podtsawowe badania, klinika.. Kiedys wyczułam guz w piersi i szybko pobiegłam spanikowana do lekarza(dodaam, ze miałam 3 miesieczne dziecko) na co laekarz onkolog powieział ze jest to RAK(pobieżne badanie nawet bez wywiadu, poradnia przyszpitalna, lekarz do którego czeka sie kilka miesiecy w kolejce a ja jako młoda mama dostałąm sie nawet bez ksiązeczki rum, prosto z ulicy).Usg zrobiłam następbnego dnia i okaząło sie ze to torbiel laktacyjna ale co sie sietracu najadąłm i łez wypłakałam. nie zamatiaj sie dopóki nie zrobisz podstawowych badan typu morfologa i nie udasz sie do lekarza. Jeden na iles tam setek przypadków jest gorszy al eni eoznacza to ,ze trafiło akurat na ciebie..Wiadomo,ze człowiek zawsze myśli o najgorszym ale powtarzam ci juz 3 RAZ z reguły nie ma czym si emartiwc..

obiecuje że dam znać po wizycie u lekarza. Może faktycznie zrobie też morfologię z rozmazem. Niepodoba mi się też to że od pewnego czasu mam ciągłe nieuzasadnione stany podgorączkowe.

tak jak napisałam dam znac. No więc byłam u Pani dermatolog, powiedziała że nie jest to żadna poważna zmiana. Że to najprawdopodobniej cysta która może juz pozostac taka wypukła lub może się zapaść. Że niby to był jakiś ropny pryszcz i tak już taka mała grudka może zostać na skórze albo się wchłonie. i powiedziała że przy okazji wizyt u dermatologa to co jakiś czas pokazywać jak się nie wchłonie. mam nadzieje że to zniknie niebawem ...

Gość musisz byc sliczna
chetnie Cie pokocham:)

cooooooo?

Gość gość
i co autorko dzieje się u Ciebie??? Zeszło Ci to?

Gość gość
Tez jestem ciekawy czy wszystko jest już ok?